Agilis transzformáció mintha lett volna már a múltban is

Olvasási idő 3 perc

Neked kihívást okoz az agilis transzformáció? Valószínűleg nem, ha a gyártásból jössz. Én legalábbis így gondolom. A LEAN (japán eredetű) gondolkodás lett átültetve az agilis szoftverfejlesztésbe. Pár évente mindig van valami, ami átrendezi a piacot, reagálást igényel, és ami újításokat hoz, illetve amely felkavarja az állóvizet a cégek életében.

Így volt ez sok évtizedekkel ezelőtt a LEAN bevezetése során. Sokan nem értették, féltek tőle, nem tudták mi vár az emberekre. „Biztos megszűnnek a munkahelyek; nem lesz elég munka; túl gyorsak leszünk és nem is használja ki a cég a kapacitást, ezért majd elküldenek minket” – gondolhatták a dolgozók.

A bejegyzésben nem a szoftverfejlesztéssel, hanem a gyártással kapcsolatos LEAN-re kerül a fókusz és annak összehasonlítása, hogy mik a közös pontok benne.

A LEAN és az agilis fejlesztés jellemzői:

LEAN Agilis fejlesztés
A csapatok autonómiájának növelése, a továbbfejlesztések révén történő jobb áramlás érdekében. Lehetőleg csökkentse a tételeket, és minden művelet legyen tanulmányozva, hogy javítsák a működést, és a napi rituálék révén gyorsabban reagáljanak az eltérésekre. A rövid iterációk gyors végzése, a gyakori vevői ellenőrzésekkel, és strukturált önszerveződő csapatokkal gyakori szállítással, a fejlesztési folyamat állandóan felügyelhető és kézben tartható.
Az operatív kiválóság bevezetése a folyamatok javítása érdekében.

Az egyenletes javulás, és a tanulás által a folyamatok mindig jobbak lesznek.
A műveletben nincsenek rossz emberek, csak rossz folyamatok, és bármely folyamat javítható a szabványosítás révén. A csapatban motivált egyének vannak, akik önszervező csoportokban dolgoznak.
Kanban Agilis kanban
Termeléselemző tábla Burn down charts
Folyamatos újítások, auditok Retrospective, visszatekintések

Elvek, hírek jönnek, mennek…

Ez sem volt másképp a LEAN korszakában. Voltak, akik ellenezték, pedig csak arrébb toltak pár gépet és máris mennyivel jobb lett a hatékonyság. Újragondolták a folyamatot és rögtön gyorsabban tudták a vevőket kiszolgálni. Persze az neked sem elég, ha az IT-ben arrébb tolsz egy-két gépet, de ha már személyes beszélgetés van a másikkal – mert korábban kimaradt a folyamat során-, az már előrelépés.

Az agilis kiáltványban található elveknek is ugyanaz az értéke, mint a LEAN-ben, hogy azzal kell foglalkozni, ami a vevő számára érték!

Ahol a LEAN nem sikerült, ott az agilis transzformáció sem fog, mivel csak nagy divatnak örvend

A kettő transzformáció között nincs különbség. A szervezetek úgy érezhetik, hogy átalakultak. Látják az elsődleges jeleket, hogy valami nem működik, de még nem akarják elfogadni. Aztán megjelennek azok, akik viszont tudják, hogy változtatni kell.  A két csoport egymás ellen dolgozik, addig, amíg minden visszatér a régi kerékvágásba, a jól megszokott folyamatokban.

És a végén csak a szavak maradnak: a buzzwordok, a daily stand up, sprintek… Ám a filozófiában semmi nem változott.

Energia- és időigényes. Régen a japánok sem csak a gulyás népszerűsége miatt hozták módszereiket a gyárakba

Mint minden folyamat során, a transzformációnál sincs másképp, hogy szükség van mentorra, coachra. A folyamatot bárki meg tudja tanulni, viszont a filozófiát nehezebb úton lehet elsajátítani. Egy jó choach a bevezetés során ebben tud segíteni. Sok időt, energiát és erőfeszítést igényel az átállás. Munka nélkül nincs siker!

Ugyanúgy, mint egy LEAN transzformáció során, az agilis transzformáció sem igényel különösebb feltételeket, egyet kivéve, ez pedig a vezetői elkötelezettség!

Könyvajánló

Egy hasznos könyv azoknak, akik az agilis transzformációban gondolkodnak. A múltból sokat lehet tanulni és ebben ez a könyv segítségedre lehet. Arra világít rá, hogy mások a LEAN átállás során milyen problémákkal küzdöttek. A könyv számos példával és megoldással szolgál. A legnagyobb segítség a gondolkodás elsajátításában rejlik.

DANIEL T. JONES, JAMES P. WOMACK LEAN SZEMLÉLET /Lean Thinking/ – A veszteségmentesen jól működő vállalat alapja

Haladni kell a fejlődéssel. A kérdés csak az, hogy majd lesz valahogy, ahogy eddig volt (drága), vagy pedig szervezetten, fejlődve (olcsó)?!

Nem vagyok agilis specialista, de jó pár éves autóipari és egyéb kkv-s tapasztalattal kijelenthetem, hogy használható, mert a LEAN elveken alapul.

Szóval egyáltalán nem mondanám magam agilis ellenesnek, sőt én azt vallom, hogy működhet a fejlesztésben az IT-n kívül, csak ennek meg kell találni a módját. Talán az elején egy hibrid módszer lesz a nyerő, amíg a fejekben letisztul, hogy mi is a filozófia lényege.

Összességében

Számomra az agilis transzformáció nem tűnik egy nagy ördöngösségnek. Valószínűleg azért, mert láttam olyan gyárat, ami egy kis szereldéből nagy beszállító gyár lett, részt vettem logisztikai folyamatokban és beleláttam az autóipar mindennapjaiba. Fogadd el, hogy mindenhol vannak olyan emberek, akik ellenzik a változást! Nehéz is velük együtt dolgozni, de nem lehetetlen.

Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg másokkal is!

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.

Költségterv készítés – input és output

A pénzügyi elemzés első lépése: a költségbecslés Bármilyen projekt megkezdése előtt fontos a kezdeti szakaszban saját magunk számára összegezni és részletezni is, hogy várhatóan milyen,...