Tuti állásinterjú felkészülés lépések

Olvasási idő 3 perc

Az alábbi bejegyzésből kiderül, hogyan kell felkészülni az állásinterjúra. Sokkal egyszerűbb, mint gondolnád! Fontos a jó benyomás keltése, azonban felesleges minden taktikát bevetni, mert csak azt éred el, hogy nem tudod saját magad adni. Ezért javarészt azt mutasd, amilyen vagy, mert ez lesz kifizetődő rövid, és hosszú távon egyaránt!

A cikk ezeket a témákat öleli fel:

  • Öltözködés
  • Felkészülés 15-30 perc vagy akár több órában
  • Miről érdeklődj már az interjú előtt
  • CV felkészülés
  • Cégről való informálódás
  • Nyelvtudás felkészülés
  • Útvonaltervezés
  • Érdeklődés az interjú végén

Az állásinterjúra való felkészülés már a pályázat elküldésekor elkezdődik.

Igen, jól olvasod! Sajnos sokan szőnyegbombázás szerűen küldik az önéletrajzukat, és reménykednek, hogy majd valahonnan visszahívják.

Ha Te tényleg olyan munkára jelentkezel, amit szívesen csinálnál, és mondhatni neked találták ki, akkor sokkal kevésbe kell felkészülnöd, vagy egyáltalán nem.

Az, hogy nagyon sokan jelentkeznek, az természetesen annak a hibája is, aki nem konkretizálja, hogy kit keres. Tehát az álláskiírás valószínűleg nem egyértelmű.

Vannak, akik napi húsz darab munkahelyre is jelentkeznek, és csodálkoznak, hogy nem hívják vissza őket.
Ez két okból lehetséges:

– az egyik, hogy nem is nekik szól a pályázat,
– a másik, hogy nincs meg egyáltalán a szükséges tudásuk, tapasztalatuk

Hogyan készülj fej az első interjúra és mi vár rád?

Több, mint valószínű, hogy mielőtt elmész, személyesen fognak keresni telefonon. Elég csak érdeklődni, hogy mi várható az interjú alatt. Biztosan készségesen segítenek.

Néha olvasni olyat, hogy mosolyogj a telefonban, amikor hívnak. Ezt sose értettem. Beszélj normálisan.

Interjúra felkészülés 15 percben – ennél komolyabban kell felkészülni Interjúra felkészülés 30-60 percben Interjúra felkészülés több órában
Ruhák előkészítése másnapra Ruhák előkészítése másnapra Ruhák előkészítése másnapra
Papír, toll előkészítése jegyzetelni Papír, toll előkészítése jegyzetelni Papír, toll előkészítése jegyzetelni
Önéletrajz kinyomtatása, átolvasása Önéletrajz kinyomtatása, átolvasása, egyszer hangosan elmondani Önéletrajz kinyomtatása, átolvasása, egyszer hangosan elmondani
Gondol át mekkora bért szeretnél. Számold ki bruttó és a nettó összeget.   Átolvasni a hirdetést, kijegyzetelni, átgondolni a fő pontokat Átgondolni a lehetséges lefolyását az interjúnak
  Átgondolni mik is lehetnek a témák, majd amiről érdeklődik a cég Valakivel együtt felkészülni, amivel kapcsolatban érdeklődhet a cég

Öltözet

Igen, a megjelenés nagyon fontos! A lényeg, hogy se alul, se túlöltözöttek ne legyünk egy pozícióhoz!

A lényeg: komfortosan érezd magad, ahogy szoktad. Kár álruhát felvenni arra a pár órára.

Például, ha valaki pólóban jár, akkor viseljen inget! Ha valaki ingben jár, viseljen zakót! Legalább ennyivel és nem többel.

Lehetőleg preferáld a fekete, vagy kék színeket, és a túl sok parfümöt inkább kerüld!

Testünk, lelkünk egészsége

Azaz légy kipihent! A pihenten való érkezés fontos! Az azért nem szükséges, hogy előtte lemenj alfába és egyéb alternatívák. Add önmagad! Azonban, ha te mindig pörögsz, akkor mutasd azt, hiszen te olyan vagy! Lehet az adott pozícióra pont olyan ember kell.

Céginformációk áttekintése interneten

Az hasznos dolog, ha infókat gyűjtesz, mielőtt mész interjúra. Azonban remélem már akkor átolvastad, amikor elküldted az önéletrajzod, és tudod, hogy hova jelentkeztél! Ha olyan anonim pozícióra pályáztál – vagy kerestek meg -, amiről nincs információd – mert például fejvadász talált meg -, akkor nehezebb dolgod lesz. Nemcsak neked, hanem a másik félnek is.

Átolvasni megint a megpályázott állást

Ne csak vaktában küldd a cv-ket! Ha tudod, hogy hova jelentkeztél, akkor is gyűjts minél több infót!

CV átolvasása és kinyomtatása

Te végezted a benne lévő dolgokat, te írtad, és legalább kétszer át is kéne olvasnod! Nyomtasd ki és tedd bele egy szép mappába, vagy ha van egy praktikus táskád, hát abba!

Az interjú végén

Sok helyen van lehetőség érdeklődni még egyéb információk után.

Ha bármi nem egyértelmű, vagy nem került szóba, nyugodtam említsed meg, mint például hány lépcsős a kiválasztás; mik a további lépések; mire tervezik, hogy munkába állj, ha esetleg felvennének?!

Időben érkezni

Tervezd meg az útvonalad. Előfordulhat, hogy épp nem megy akkor busz, útlezárás van, stb. Ha előbb érkezel, az sose lehet baj. Nem is olyan rossz dolog, ha előtte leülsz és várakozol, hisz addig jobban megszokhatod a légkört és az izgulás is elmúlik.

Milyen nyelvű lesz az interjú?

Nézd meg a kiírásban, hogy milyen nyelvtudás kell, ismétlésképpen…

Ha van lehetőséged informálódj még a telefonban, hogy milyen nyelvű lesz az interjú. Kérdezd meg, hogy kell-e rendszeresen nyelvet használnod!

Ha a cég csak tesztel, hogy tudsz-e az adott nyelven kommunikálni, pedig nem kell használnod majd, akkor idővel te sem fogod fejleszteni, és a tudásod kikopik. Megéri ilyen helyen dolgozni?

Mit ne csinálj

Azt, hogy MÁSKÉNT adod el magad. A második vagy harmadik körben minden kiderül. Legrosszabb esetben pedig a próbaidő alatt, és vagy te menekülsz el, vagy ott maradsz és frusztrált leszel, vagy pedig elküldenek.

Az első személyes interjú után, még a helyszínen elmondják a következő lépéseket a kiválasztási folyamatról.

Summa, summa

Itt a lényeg! Adjuk el önmagunkat!

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.