Az állásinterjú öltözet vajon már rögtön egy képet formál rólad?

Olvasási idő 2 perc

Az állásinterjú öltözet sokat nyom a latban, hiszen egy jó első benyomásra csak egyszer van lehetőséged. A ruha tenné az embert? A keserű valóság az, hogy valójában igen. Mondd ki őszintén, azonnal megalkotod a véleményed magadban, mihelyt elsőként megpillantasz valakit, pláne egy állásinterjún! A cikkben megtalálod, hogy milyen típusú öltözék felejtős, és mik azok, amikkel nem nyúlsz mellé, legyél nő, vagy férfi.

A következő állásinterjú öltözet fekete listán van

 • Farmer, póló, pulóver, tornacipő: különösebben nem kell magyarázni, hogy miért. Ez a hétköznapokra való.
 • Hölgyeknek mini ruhák, mély dekoltázs: nem tudnál ilyen külsővel a szakmához elfogadható képet nyújtani. Sőt, nyári időszakban a fedetlen vállak sem javasoltak, és kínosan ügyelni kell, hogy a fehérnemű pántja se kandikáljon ki sehol.
 • Ha pedig szoknyát viselsz, vegyél fel hozzá harisnyát, csupasz lábbal nem illik betoppanni! Viszont a leggings felejtős!!
 • Hölgyek kerüljék az erős sminket és parfümöt! De az urak is válasszanak visszafogott illatot!
 • A férfiak pedig ne vegyenek fel rövid ujjú inget, és ne is tűrjék fel a hosszút! 
 • Csilli-villi kiegészítők: a kevesebb több. A túl díszes karóra sem elfogadható.
 • Még valami: minden feliratos ruhadarabot mellőzni kell, meg amúgy is.

Milyen egy ideális állásinterjú öltözet? 

Először is semmiképp sem az, amit előző nap vettél meg az üzletben, és még kimosni sem volt idő. Mindenképp egy elegáns szettre van szükséged, de még a saját határaidon belül, tehát ne rugaszkodj el nagyon a stílusodtól, mert csak azon fogsz agyalni, hogy nem ezt kellett volna felvenned.

 • Készítsd ki másnapra a ruhádat már az előző este!
 • Nőknél örök érvényű a kosztüm és egy csinos ing/blúz, illetve a klasszikus kis fekete, természetesen fedve a vállakat. 
 • Férfiaknál jolly joker a fehér ing a szövetnadrágba tűrve, egy visszafogott színű zakóval, de ha van navy blue zakó az jó lehet, nagykendő nélkül.
 • Az óraszíj, öv és cipő színének meg kell egyezni, nem térhet el. Fekete öv, barna cipő no-go.
 • Ha izzadós típus vagy egy szorult helyzetben, – mint akár egy interjú során -, akkor ajánlott az ing alatti póló,  még nyáron is, így elkerülhetők a foltok. 
 • Hideg időben mindenképp hagyd a szekrényben a pufi kabátokat! Csak a szövetkabát jöhet szóba. 
 • Ne menj táska nélkül! Akár vigyél magaddal egy laptoptáskát, amiben benne lesz a jegyezeted, de semmiképp sem hátitáskát. Ha jegyzetelni szeretnél, előtte majd kérdezz rá, hogy szabad-e! 

Lényeg a lényeg: ne öltözz sokkal másképp, mint ahogy szoktál!

Túl- vagy alulöltözés?

Igyekezz tájékozódni ismerőseiden vagy a közvetítő cégen keresztül a vállalati dresszkódról, hogy nagyjából mire számíts! Vagy nézz körül az interneten, keress képeket a cégről! Ma már nincs is olyan vállalat, aki ne lenne fent Facebookon és/vagy LinkedIn-en!

Biztosítóknál, bankoknál természetes az öltöny nyakkendővel. Egyéb helyen férfiak esetében elhanyagolható a nyakkendő. 

Milyen színek válnak be és mik taszítanak egy állásinterjú öltözet esetében?

Mindenképp a szolid, semleges színek mellett dönts! Klasszikus a fekete-fehér, de abszolút megfelel a célnak a sötétkék, szürke, bézs és khaki is. Ezek a színek diszkrét képet festenek rólad, valamint eleganciát és komolyságot tükrözöl. 

Ezek tudatában mindenképp olyan színt válassz, ami illik mind a külső, mind a belső jegyeidhez! Egy állásinterjú öltözet során legfeljebb 3 színt kombinálj! 

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.

Fejvadász cégek és társai

Általánosan kijelenthető, hogy nagy tévelygések vannak aközött, hogy pontosan mivel foglalkozik a fejvadász, munkaerő-kölcsönző, munkaerő-közvetítő. Ha állást keresel, akkor gyakorta szembejönnek veled az ezzel...