Milyen egy jó amerikai típusú önéletrajz?

Olvasási idő 2 perc

Égetően szükség van egy olyan önéletrajzi formára, ami 5 másodperc alatt átlátható. Az amerikai típusú önéletrajz pontosan ilyen! Ma egy HR-es sem mondaná, hogy az önéletrajzban a célkitűzések szükségtelenek. Azt már tudod, hogy milyen nagy szerepe van a készségek és képességek feltüntetésének, de hogy igazán meggyőzd a munkaadókat, egy célkitűzés nagyot dob az önéletrajzodon. Tudni fogják, hogy mit akarsz tenni, és hogy rendelkezel-e a munka elvégzéséhez szükséges készségekkel.

Az amerikai típusú önéletrajz kulcspontja: a célkitűzés

Először is a célkitűzés egy rövid, célzott kijelentés, amely egyértelműen körvonalazza karriered irányát, miközben egyidejűleg úgy pozícionál téged, mint aki tökéletesen passzol a munkáltató számára. 

Ha egy ilyen cél szerepel az önéletrajzodban, fontos, hogy testreszabd  a kívánt pozíció érdekében! Minél konkrétabb vagy, annál nagyobb az esélye, hogy felfigyelnek rád. Hasznos minden új pályázatra új célt írni.

A célkitűzés kidolgozásakor a konkrét készségekre és tapasztalatokra kell összpontosítanod, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a munkához. Csak azokat a célokat kell közölni, amelyek a vállalaton belül megvalósíthatók.

A célkitűzés egyik veszélye az, hogy túl sokat koncentrálhat arra, amit karriered során kívánsz elérni, és nem eléggé arra, hogy hogyan fogsz hozzáadott értéket nyújtani a vállalatnak. 

Mielőtt nekiállsz, nézz utána dolgoknak!

Jelentkezés előtt meg kell értened a vállalat értékeit és alapvető kompetenciáit. Elemezd a munkaköri leírás legfontosabb felelősségeit, és illessz be kulcsszavakat valamint kifejezéseket a munkatapasztalatba, majd a kísérőlevélbe annak igazolására, hogy Te tökéletesen megfelelsz a beosztásnak.

Így épül fel az amerikai típusú önéletrajz 

Amit ebben a részben olvashatsz, azt itt tudod megvizsgálni a mintákban. 

A legelején egyértelműen a szükséges adatok legyenek! 

NÉV; telefonszám, e-mail, és esetleg egy településnév, de az sem fontos ,és hidd el, nem kíváncsiak az utca és házszámra, hagyd ki belőle! 

Még valami: még mai is találkozunk olyan e-mail címekkel, ami egyáltalán nem professzionális. Például ilyen címmel ne is jelentkezz: x_y91@gmail.com!

Ezt kövesse a célkitűzés, amiből rájönnek, hogy Te vagy a hasznos jelölt a számukra. 

Ezután a kiemelt szakmai eredményeket, erősségeket tartalmazza az amerikai típusú önéletrajz. Kerüld a sablonos készségek és képességek felsorolását! Ha mégis beleírnád, akkor támaszd alá azt. Ide sikeresen megvalósult dolgokat kell írni, és amiben jó vagy. Lásd a mintában! 

Majd jöhetnek a munkatapasztalatok felsorolása, mondhatni a rutin meg az évek…  Ezt időben visszafelé tedd meg. Írd le a pozíciót, a cég nevét, a dátumot hozzá, és RÖVIDEN, hogy milyen feladatokat láttál el!

A végére jöhet a tanulmányok és az egyéb! Elegendő leírni a főiskola/egyetem nevét, és hogy mit végeztél. Felesleges felsorolni az általános és középiskolát.

Az egyébhez tartoznak a nyelvtudáshoz, programokhoz kapcsolódó ismeretek, jogosítvány feltüntetése, esetleg még a hobbi.

Ha érdekel a minta, akkor kattints ide!

Egyoldalas szakmai önéletrajz minta könnyen kitölthető oldalsávval ellátva
Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.