Assessment Center

Olvasási idő 3 perc

Az Assessment Center /AC/ – Értékelő Központ – a multinacionális cégek kedvelt kiválasztási módszere, szóval ha multihoz jelentkezel, nagy esély van rá, hogy belefutsz. Meglehetősen hypeolt eljárásmód, főként gyakornoki programra jelentkezőknél, illetve 1-2 éves szakmai tapasztalattal rendelkezőknél alkalmazzák. De ez nem törvényszerű, magasabb rutinnal bírót is tesztelhetnek. Az AC alatt szakmai vezetők és HR-esek kezében vagy. 

Ha állás után kutatsz, jó, ha tisztában vagy azzal, hogy mi történik ott, így nem csúszik ki hirtelen a talaj a lábad alól és a legjobbat tudod nyújtani. 

Az Assessment Center lényege

Az Assessment Center az állásinterjúztatási technikák egy trükkje, konkrétan egy mérés, mely a viselkedésedre fókuszál. Általában fél-kétnapos terjedelmű, ami telítve van szituációs feladatokkal, melyből egyéni, páros és csoportos is van. Bármi is a feladat, az az értékelő bizottság előtt zajlik. Kiértékelik a feladatban nyújtott teljesítményedet, viselkedésedet és kompetenciáidat. A bizottság mellett Te is sokkal többet megtudhatsz személyiségedről és képességeidről. 

Hogy zajlik az Assessment Center?

Azt már feljebb említettem, hogy félnapostól kezdve előfordulhat 2 napos is. 

A legtöbb esetben ez a cég egyik irodahelyiségében zajlik le, de néha konferenciatermeket bérelnek ki az ügy érdekében. Általában 6-12 pályázó van jelen, és több szakember követi figyelemmel az eseményeket. A munkakörhöz kapcsolódó gyakorlatokra lehet számítani, valamint a készségeket és személyiségjegyeket feltárókra. 

Ezekre a személyiségjellemzőkre kíváncsiak:

 • Önismeret – mennyire vagy tisztában saját tényezőidről
 • Önazonosság – hitelesen vállalod-e magad 
 • Önbizalom – hiszel-e a saját képességeidben, ennek megfelelően alakítod-e céljaidat
 • Önkontroll – saját viselkedésed lekövetése, annak kontrollálása 
 • Alkalmazkodás – hogyan igazodsz a körülötted lévőkhöz és a helyzethez 
 • Megbízhatóság – azt tudod-e nyújtani, amit ígérsz, következetes vagy-e

A gyakorlatok végeztével a szakemberek összeülnek, és terítékre kerülsz társaiddal együtt. Összevetik benyomásaikat, majd az elvárt kompetenciák szerint egyesével értékelnek mindenkit. Az eredményeket Te is megkapod. 

Assessment Center gyakorlatok terepen

Egyöntetű recept nincs, hogy akkor “tuti ezek és ezek a feladatok lesznek”, hiszen az AC-k testreszabáson mennek keresztül a cégeknél, de típusfeladatok vannak, amiket érdemes megismerned. 

Nézzük a tipikus feladatokat:

 • Bemutatkozás → nyilván saját magadról kell beszélned, azonban tehetnek valami kikötést, hogy feldobják a dolgot (akár időbeli megkötés, vagy valamilyen kreatív szempont szerint kell mesélned)
 • Szerepjáték → az elképzelhető napi tevékenység során felmerülő helyzet eljátszása
 • Csoportos feladat → közre kell működnöd a csapattal, ahova beosztanak, közös megoldást találni egy feladatra bizonyos idő alatt 
 • Egyéni interjú → az már lehet, hogy 1-2 interjún túljutottál, de egyet még itt is szoktak alkalmazni, ahol pl. a konkrét szakmai tapasztalatokra kíváncsiak, karriertervezésre, vagy éppen különféle kérdéseket kapsz, hogy hogyan kezelnéd az ügyefeleket, milyen az ideális vezető-beosztott viszony stb. 
 • Tesztkitöltés → sokféléből válogathatnak, nagyjából ilyesmiket rakhatnak eléd: intelligencia /érzelmi intelligencia teszt, személyiségteszt, numerikus teszt, készséget vizsgáló teszt. 

Viszont nem ajánlott a részfeladatok után kérdezősködni, hogy hogy sikerült, hiszen nem árulhatják el. 

Erre hogy lehet készülni?

A lényeg, hogy ne azért menj oda, hogy a másikat lenyomd! Lehetséges, hogy a versengés kihozza belőled, de hidd el, nem célszerű! Törekedj arra, hogy a saját teljesítményedre fókuszálj, illetve a megoldásra a segítségnyújtással együtt. Azt meg pláne ne akard elérni, hogy a másiknak beletörjön a bicskája a feladatba! 

Szolgálhatok néhány tippel számodra, hogy minél jobban gyere ki a helyzetből:

 • Légy jóindulatú!
 • Tájékozódj részletesen a céggel kapcsolatban!
 • Csekkold le az önéletrajzodat és a motivációs leveledet! (Ehhez segítséget itt és itt találsz.)
 • Tudd meg, hogy a munkakörhöz mely kompetenciák a kulcsfontosságúak! 
 • Konzultálj néhány hasonló területen dolgozó baráttal, ismerőssel, és akár kérd meg őket, hogy gyakoroljanak veled szituációkat! 
 • Ott helyben dolgozz együtt a többiekkel, ne akarj mindenáron dominálni! Legyen véleményed, de hagyj másokat is érvényesülni! 
 • Ne hasonlítgasd teljesítményedet másokéhoz! (Igen, ez nehéz.)
 • Légy önmagad! Ha szerepet játszol, egy idő után úgyis átlátnak majd a szitán. 
 • Aludj előtte minél többet, légy tiszta fejben és kisimult a szemek alatt is!

Útravaló: azért van 3 tényező, amin bukhat a dolog, ha teljesen hiányos

 1. Nyelvtudás: ha nem tudsz társalgási szinten beszélni és a szakmai nyelvezetet sem ismered, akkor halott ügy.
 2. Szakmai tudás: nem elvárható, hogy mindent ismerj, de az alaphatárt súrolnod kell. 
 3. Csapatmunka: szinte minden munkahelyen együtt kell működni másokkal, szóval ha itt kiderül, hogy csak az az alternatíva működik, amit Te mondasz, akkor az nem vet rád jó fényt. 

Soha ne búsulj, ha az egyik feladatban kicsit alulteljesítettél. Nem az az egy feladat lesz a mérvadó, hanem az egész napi teljesítményed. Ha az egyik nem lett túl rózsás, akkor koncentrálj gőzerővel a következőre!