Mi az asszertív kommunikáció és hogyan alkalmazzuk a munkahelyen?

Olvasási idő 2 perc

Az olyan határozott, magabiztos megnyilvánulást, mely kerüli az agressziót és a passzivitást asszertív kommunikációnak nevezzük. Jellemzője, hogy a probléma megoldására és nem a szembenálló becsmérlésére, verbális lebirkózására irányul. Ugyanakkor elutasítja a passzivitást is, azaz nem enged teret a kiszolgáltatottságnak.

Sokan úgy vélik, hogy az asszertív kommunikáció vele született képesség: vagy van tehetségünk hozzá, vagy nincs. Pedig ez közel sem így van. Az asszertív megnyilvánulás igen is tanulható Neked is, noha a helyes használatához vezető út kétségtelenül embert próbáló feladat. Ugyanis nem pusztán egy technika elsajátításáról, sokkal inkább egy szemléletmód megtanulásáról van szó, ami gyakran személyiségfejlődéssel is együtt jár.

Az alábbiakban a munkahelyi asszertív kommunikáció sikeres elsajátításához következik két forgatókönyv, amely a helyes és helytelen megnyilvánulásokat is magában foglalja. Figyeld meg, hogy az asszertív magatartás mindkét esetben az egyértelmű kommunikációra és a konfliktus megoldására törekszik, miközben a felek önbecsülése nem szenved csorbát.

1. Szituáció: A csapat megszervezése egy munkafolyamathoz

Egy új értékesítési kampány megtervezését rád és csapatodra bízták. A kollektíva egy értekezleten vitatja meg az elkövetkezendő napok teendőit, az alapvető irányokat. Neked van egy nagyszerű, ám igen merész ötleted a kampánnyal kapcsolatban.

Passzív megközelítés: az ötletet felveted ugyan, de az ellenérvek hatására visszakozol, a legkisebb ellenállás irányába mozdulsz el. Elfogadod, hogy a felvetésed megvalósítására nincs lehetőség, szélsőséges esetben önmagad is meggyőzöd az elmélet helytelenségéről.

Agresszív megközelítés: azonnal bemutatod a „tökéletes” megközelítést, ellentmondást nem tűrő hangon az egyes munkafolyamatok leosztásába is belekezdesz. Ha valaki megpróbál alternatívát javasolni, Te a fejed rázva közlöd: Ez nem fog működni, úgy jó, ahogy én kitaláltam.

Asszertív megközelítés: felveted a javaslatod, majd meghallgatsz minden véleményt, ezt követően felismered álláspontjaid erősségeit és gyengeségeit. Ha nem értesz egyet néhány felvetéssel, azokat tényszerűen és nem személyeskedő hangnemben cáfolod. Igyekszel a win-win helyzet kialakítására, így az értekezlet oldott, feszültségmentes hangulatban ér véget.

2. Szituáció: A megígért béremelés elmarad

A vezetőség azt ígérte, hogy a sikeresen levezetett projektet követően béremelésre számíthatsz. A munkafolyamatot elvégezted, de a vezető azt mondja, hogy a fizetésed emelésére még várnod kell.

Passzív megközelítés: miközben magadban forrongsz, kényszeredetten lenyeled a békát, és a vezetőd felé a következőket kommunikálod: Nem probléma, természetesen megértem, hogy nincs lehetőség béremelésre.

Agresszív megközelítés: miután közölték veled az emelés elmaradásának tényét, bejelented, hogy új munkahelyet keresel, ahol megbecsülik a munkádat. Megemlíted, hogy a konkurens cégnél ilyen soha nem fordulhatna elő, mert ott értékelik az elhivatottságot.

Asszertív megközelítés: megkéred a munkahely vezetőjét, hogy nyugodt körülmények között üljetek le beszélgetni. Kifejted neki, hogy mérhetetlenül igazságtalannak érzed az eljárást, hiszen az elmúlt időben keményen és elhivatottan dolgoztál, lojális voltál mind a céggel, mind pedig a munkautasítással kapcsolatban. Nagyobb átláthatóságot és kézzelfogható célokat kérsz a jövőben, amiből konkrétan láthatod az utat, ami a béremeléshez vezet. Ezzel egyszerre mutatsz rugalmasságot és proaktivitást.

Gondolj úgy az asszertivitásra, ami félúton van a passzív és az agresszív kommunikáció között. Hiszen ha asszertív módon beszélsz, akkor a nézetedet világosan és egyértelműen fejezed ki, miközben tiszteletben tartod mások véleményét.

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.

Diplomaosztóra milyen ajándék illik?

Beírtam google-be, hogy diplomaosztó ajándék. Hát olyanokat hozott ki - a sok mellett, amikre nagyjából gondoltam -, mint karóra, nyaklánc, toll dísztokban, névjegykártyatartó, karkötő...