Az agilis scrum fa és az alapelvek szemléltetése

Olvasási idő 2 perc

A fa gyökerei képezik az agilis értékeket: Láthatatlan, de nélkülözhetetlen, hogy a fa növekedjen és virágozzon, és a teljes pompájában díszelegjen.

Agilis scrum fa

A törzs az agilis alapelveket képviseli, mert stabilitást és megbízhatóságot közvetít. Ha ezek hiányoznak, a fa lombja ki sem virágzik, vagy idő előtt lehull.

Ezen a Scrum fán a leglényegesebb dolgok a lombra kerültek, azonban mégsem ez a  legfontosabb, hanem az alapelvek, és manifesto. Nyilván a lomb is lényeges, és ott is beillesztésre kerültek az elemek, ám nem a lombkorona adja az agilitás értékét, hanem az elvek. Ha az nincs meg, akkor a gyökérzet hiányzik, ami megtartaná a fát a földben, így a  projektek sem életképesek ezzel a módszerrel, azaz amint várható, előbb-utóbb elhal a fa.

Természeten néha a favágók is arrafelé tévednek és igyekeznek kivágni azt, vagyis a módszer használhatóságát megcáfolni, esetleg szöveget verni a fába az éj leple alatt, hogy majd kiszáradjon, és azt mondhassák: “én megmondtam, hogy nem fog működni”.

Azonban ha jók az alapok és az elvek, tehát érthetőek és elég időt hagytak a fa növekedésére, akkor az ki tud teljesedni. Mindenhez idő szükséges, és gondozni kell a fát is. Egy fa sem nől meg két hét alatt, sőt törődés nélkül meg egyáltalán nem. Ezért gondoskodni és figyelni kell rá. 

Ha ültettél már fát, tudhatod, hogy mekkora jelentősége van egy nagy gödör ásásának, és a megfelelő táptalaj előkészítésének. Tedd meg ezt te is! Készítsd elő, és miután elültetted a scrum fádat, hagyj időt magadnak és másoknak is, hogy elsajátítsák.
Hogy az alkotók hogyan is értik az agilis alapelveket, arról itt található egy bejegyzés. Ebben tájékozódhatsz, hogy miért fontos a mindenféle módszerek helyett az elsődleges alapelveket megérteni.

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.

Mindenképp kell egy onboarding folyamat!

Egy kiválasztási folyamat a vállalatnál akkor könyvelhető el sikeresnek, ha az újdonsült kolléga kellőképpen beolvad a szervezetbe, mihamarabb elsajátítja a folyamatokat és minél előbb...