Az ifjú projekttitán projektkönyv ötlete

Olvasási idő 4 perc
Amikor a kép készült, még nem voltam selfie mester.
Japán csemege.

Neked mi volt eddig a legnagyobb kaland, amiben részt vettél? Számomra a Japánba való költözés, a 2 éves ottlétem. Szeretném megosztani veled a rövid történetet, ami ahhoz vezetett, hogy megírtam életem első könyvét, Az ifjú projekttitánt, és persze később az oldal létrehozásához is hozzá segített.

A kezdetektől Japánig 

Bár ha szemfüles voltál, ezekkel már nagyjából találkozhattál a könyvet bemutató oldalon és a rólunk kategóriában, de hátha elkalandozott a figyelmed, így azért érdemes elismételni itt is.

Gépészmérnökként végeztem, de már az egyetem alatt sem tétlenkedtem. Számos projektmunkában vettem részt, például a csapatommal megnyertük a Shell Eco marathont, ahol napelemes autót fejlesztettünk.

Majd a nagy világba kilépve, az autóiparba pedig be, projektmérnökként részt vettem egy komplett gyár megépítésében az elejétől a végéig, majd egyre előrébb haladva karrierem útján fejlesztési projekteket vezetettem.

Aztán újabb vizekre evezve évekig dolgoztam a projektek világában Németországban és Ausztriában.

Végül az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül.

Te rendszeresen olvasol? Én mindig is faltam a könyveket.
Aztán egyszer szöget ütött a fejembe, hogy mi lenne, ha írnék egyet, amiben összefoglalom az eddigi tapasztalataim. Minden projekt változatos, izgalmas, dinamikus és mindig lehet valami új dolgot tanulni, fejlődni. Az én könyvprojektemet is beleértve. 

Összeültünk egyet a kollégákkal.

Ami kulcsfontosságú, az a PROJEKTSZEMLÉLET

Ahogy az imént is említettem, rengeteg könyvet olvastam, amiben voltak tippek időmenedzselésről, hatékonyság növeléséről, azonban kevés infó volt számomra, amit, mint projektben dolgozó felhasználhattam volna. A szakmai könyvek meg eléggé szárazak. Ismerős?

Amit a projektekről elméleti dolgot tanultam, azt vagy az egyetemi tanulmányaim alatt tettem, vagy pedig céges oktatás keretében szereztem. Elméletben minden steril. A tapasztalatot meg elég hosszú idő megszerezni.

Te emlékszel milyen volt kezdőként?

Én el sem tudnám felejteni, hogy pályám legelején napi apró-cseprő dolgaimmal folyton megakadtam, mint például túl sok e-mailt kaptam és nem tudtam rendszerezni, kiosztottak nekem olyan feladatot, ami nem is az enyém volt… Aztán, hogy tovább soroljam, nem tudtam priorizálni az elvégzendők fontossága között. Vagy jegyzőkönyvet, összefoglalót kellett írnom. Azt sem tudtam hogyan kell, milyen fajták vannak… Szóval szívjam ki a kisujjamból. Te voltál már ilyen helyzetben? 

Sok projektben dolgoztam, így gyakran cserélődtek az emberek körülöttem. Aztán elkezdtem összeírni, amit mások mutattak nekem. Hidd el, mindenkitől lehet valamit tanulni. Gondoltam ez egyszer még jól jön, ráadásul megtámogatják a karrierem ívét.

A dokumentum napról napra bővült, amikor is kivillant a villanykörte a fejem felett, hogy ez egy könyv is lehetne. Na de akkor adjak ki egy száraz, unalmas szakmai könyvet?

Ezen gondolkodván feltettem magamnak a kérdést, hogy mi lenne, ha egy projekttörténetként írnám meg a könyvet?

Rá is vágtam saját magamnak a választ: IGEN! Sőt, tetézem, állatok lesznek a szereplők. Legyen a főszereplő egy fiatal ló, aki első projektjében vesz részt. Ő nem más, mint Alex, akinek a helyzetén keresztül mutatom be, hogy milyen kihívásokkal nézhetsz szembe, ha egy projektbe vágod a fejszédet.

Az ifjú projekttitán – Made in Japan

Mivel a projekttervet a projektmenedzser készíti – és az tapasztalat nélkül nem megy -, ezért ez a lépése nem szerepel a könyvben, de a weboldalon megtalálod. Azonban a projektet Alexnek kell végrehajtania, és a történet elején nagyon el volt veszve. A könyv végére nyúl mentorával, Robbal sikerült egyenesbe jönni. Bár Te is kaphattál volna egy olyan mentort, mint Rob! 

Olvastad az első fejezetet? Garantálom, hogy meg fogsz lepődni a főnöke karakterén.

Az oldal végén tudod letölteni, de előtte még szeretnék Neked mutatni valamit.

A sikeres projektlezárásig göröngyös út vezetett, Alexnek seregnyi dolgot meg kellett tanulnia, mint például:

  • jegyzőkönyvek, megbeszélések vezetése,
  • projektstátusz jelentése,
  • kolléga típusok, és hogy mit lehet tőlük tanulni.

Ez a könyv a hagyományos projektről szól, nem az agilisról. Agilitást nyomokban sem tartalmaz. Hisz nem a módszerek a leglényegesebbek, hanem, hogy mennyire tudsz alkalmazkodni, hogyan kommunikálsz, milyen szinten ismered ki magad, és miként tudsz gyorsan tapasztalatot szerezni és persze a kooperáció.

Amire még büszke vagyok a könyv mellett

Arra, hogy kétszer is volt látogatóm édesanyám személyében.

Itt éppen Narabán voltunk, Kyoto mellett. Az őzek szabadon élnek ott, és a látogatók etethetik őket.
Itt pedig az egyik kedvenc ételünk látható, a rámen.

Remélem tudtam neked egy kis bepillantást mutatni, hogy ki vagyok én, ki áll az oldal mögött, és ki írta a könyvet.

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.