Az Önfejlesztés ingyen van, ha jól csinálod

Olvasási idő 5 perc

Az önfejlesztés első módja, amikor valaki tanít téged, mivel megkéred vagy fizetsz neki, vagy elmész egy tanfolyamra, ám mindezt önként.
A másik módja, amikor nem várod, hogy valaki majd megtanít arra a dologra amit kitűztél célnak, hanem te veszed kezedbe az irányítást.
A bejegyzés lényege az, hogy nem elég tudni csupán a jó megoldást, nélkülözhetetlen hozzá az elhatározás is, hogy végig tudd vinni, amit kitűztél. Erre létezik számos stratégia, amik közül megtalálhatod a neked megfelelőt.

Mi is az önfejlesztés?

Angolul self-developement. Külföldön már régóta foglalkoznak ezzel a témával, és idehaza is az utóbbi években. Senkinek sem veleszületett tehetsége, mások is hosszú időn keresztül fejlesztik magukat. Aki tényleg komolyan űzi, az behatóan foglalkozik a témával, és saját magával is. Persze meg kell találni az egyensúlyt a hétköznapi élet, és az önfejlesztés között. Erről később szó lesz a bejegyzésben, mivel többen is hibába esnek.

Az önfejlesztés lényege, hogy elkezded magad olyan készségekben fejleszteni, amiket nem tanítanak az oktatási rendszer keretében, viszont, ha megtanulod és elsajátítod azokat, akkor nagyban meghatározzák, mennyire leszel sikeres a munkádban vagy a magánéletedben.

Az önfejlesztés oka

Ez egy velünk született képesség. Van, aki él vele, és van, aki nem. Viszont mindenkivel megtörténik akarva, vagy akaratlanul, hisz a fejlődés időről időre bekövetkezik.
Az ember mindig többre vágyik, új dolgot tanulna, és keresi a jobbításra való lehetőséget, amivel saját, vagy mások életéhez hozzá tud tenni.
Az önfejlesztés lényeges, mivel elősegíti az egyén teljes potenciálját és megtalálja az utat az élet tovább haladására.

Egy nagyszerű dolgot kaptál Te is, méghozzá azt, hogy lehetőséged van tanulni. Használd ki!

Miben segít az önfejlesztés?

Az önfejlesztés az egyik kulcs, amelyet rendszeresen gyakorolnod kell a sikeres élet eléréséhez. Mindenki másban méri a sikert, de a fejlődés mellett elköteleződtek.

 • Az önfejlesztés elősegíti a személyes potenciáljaidat, és okot ad a fejlődésre.
 • Segít megismerni erősségeidet és gyengeségeidet.
 • Támogatja az önértékelést és azt, hogy kitaláld, hol tartasz életutadon.
 • Hozzájárul a célok kitűzéséhez, karriered egyengetéséhez, valamint a jövő tervezéséhez.
 • Pártolja a rossz szokások legyőzését.
 • Segít a kapcsolatokban, és a komfortzónád átlépésében.
 • Hatására kitárul a gondolkodásmódod is, mely eddig talán egy burokba szorult.

Az önfejlesztés szempontjából fontos, hogy az aktív és sikeres legyen, azonban itt is törekedni kell az egyensúlyra.

Az önfejlesztés negatív oldalai, amiről senki sem beszél

Ha te elkötelezett önfejlesztő vagy, állj meg kérlek egy pillanatra!

Megtanít, hogy mindig csak pozitív legyél

Az önsegítő könyvek egyik legveszélyesebb üzenete az, hogy MINDIG légy pozitív. Ez érzelmi szorongást kelt, mivel egyszerűen lehetetlen, hogy ne érezd, és ne éld meg a haragot, szomorúságot, csalódottságot. Meg kell érni rá, és elfogadni. Egyszer fent, egyszer lent.

Képzeld el a sült galambot!

Vonulj el a szobádba, majd képzeld el, hogy egy nagy értékű csekk van a kezedben! Ugye mennyire jó érzés? Ez egy bullshit!Így kezdődik Jordan Belfort, a Wall street farkasának egyik előadása.

Nem azt mondom, hogy a vizualizáció rossz, mert egy pozitív gondolkodásmódot is létrehozhat neked, hogy elérd céljaid egy bizonyos pontig. A vizualizáció azonban nem elég ahhoz, hogy minden álmod valóra váljon. Sikereket nem lehet egyszerűen csak elképzelni. Az önsegítő könyvek leírják, mi szükséges a sikerhez, és csak néhány egyszerű lépést kell követni. Ez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen… Tenni is kell érte, ami hosszú ideig tart, akár több évig is.

Találd meg, az életcélod

Találd meg az életcélod, hagyd ott azt a munkát, ami nem elégít ki! Kezdj el ötletelni, mint egy startup során! Legyen legalább 6 hónapra elég tartalékod, és csak azt a munkát kezdd el, amit igazán szeretnél! Törekedj arra, hogy ne szorulj a mamahotelre!
Egyébként meglátod majd, hogy célod végül sokkal inkább az utódnemzés lesz, nem pedig kizárólagosan a pénz.

Az üzenet: figyelj arra, hogy foglalkozz azzal, ki is vagy valójában!

Akkor nem is segít az önfejlesztés? Dehogynem, segít, ha jól csinálod!

Fejleszd magad folyamatosan, de találd meg az egyensúlyt, és mérlegeld, hogy jó irányba haladsz-e! Kérj visszajelzést másoktól, hogy mit gondolnak rólad, persze csak őszintén!
Ha mindig csak önfejlesztő könyveket olvasol, és képzésekre jársz, egy idő után nem tudod, hogy mit kezdj vele. Sose olvass egyszerre több önfejlesztő könyvet! Maradj egynél! Utána pedig érdemes szépirodalmat. (Lejjebb található könyvajánló.)
Fogadd el, amilyen vagy, keresd a fejlődési lehetőséget, és kis lépésekben haladj!
Igyekezz kerülni a nárcisztikus embereket, mert ők csak a terméküket akarják eladni neked!

Az önfejlesztés modellje Az ifjú projekttitán alapján

A könyv első fejezetében arról van szó ( és el is tudod olvasni a weblapon), hogy Alex a munkahelyén, hogyan tanul és hogyan fejleszti magát. Megértette, hogy mindenhez idő kell, és ezt négy lépcsőn keresztül tapasztalja meg. Legelőször meg kell találni, hogy ki, miben szeretne fejlődni, ha ez megvan, akkor jönnek a lépcsők:

 • 1. lépcső: Nem tudod, hogy nem tudod.
 • 2. lépcső: Tudod, hogy nem tudod.
 • 3. lépcső: Tudod, hogy tudod.
 • 4. lépcső: Nem tudod, hogy tudod.
Az önfejlesztési modell lépcsője. Adj időt magadnak az elsajátításra! Fontos megtervezni, cselekedni, figyelni és javítani, ha szükséges. Találd meg, hogy miben kell fejlődnöd, és cselekedj, de ésszerű határokon belül!

Ezen belül minden lépcső között fontos a tervezés-cselekvés-ellenőrzés-beavatkozás. Erről itt olvashatsz.

A japánoknál tanultam a legjobb önfejlesztési mondatot

Sokan az Ikigai-ra gondolnának, azonban van annál az önfejlesztés szempontjából egy találóbb kifejezés.
Ichi-go ichi-e.
Jelentése “egyszeri, egy találkozó”, “csak erre az adott pillanatra”. Az egyik jelentése a sok közül – ahogyan értelmezni szokták, és én felfigyeltem rá-, hogy “egy találkozás, egy lehetőség”. Vagyis megosztásra kerül egy gondolat egy olyam emberrel a buszon, a repülőn, az étteremben, bárhol, ami nagy hatással van rád, vagy a másikra, ami elindít egy úton, mert valamit tanít neked, vagy Te neki. Erre elég akár csak egy mondat, és felold, majd elindít egy úton.

Ez egy szép emlék, amit Japánban éltem át, és minden nap eszembe jut.

Mik lehetnek az önfejlesztés eszközei?

Bármelyiket alkalmazhatod, azonban mindegyiket csak mértékkel, és persze más emberekkel való beszélgetés is jelentős önfejlesztő eszköz.

 • Blog írása
 • Életmódváltás, sport, egészségesebb ételek, napi szokások kialakítása
 • Emberek közé menni, felnézni a telefonból, beszélgetni
 • Meditáció, légzésgyakorlatok elsajátítása
 • Tréningeken való részvétel, mely lehet szakmai, vagy egyéb témájú
 • Könyvolvasás

Könyvajánló:

 • Stephen R Covey : A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása
  • Hasznos tanácsokat ad az önfejlesztésre, normál módon. Az egyik legjobb módszer, hogy megfigyeled magad: ingeràdöntésàreakció. Ez mind a mi kezünkben van.
 • Oscar Wilde: Dorian ​Gray arcképe
  • A főhős megszálottságán keresztül mutatja be az író, hogy hova juthat, aki folyamatosan hajszol valamit, amiért a lelkét is odaadná.
 • Csilinkó Ádám : Az ifjú projekttitán
  • Minden, ami ahhoz kell, hogy valaki a munkában túllendüljön a nehézségeken, és fejlessze magát szakmailag. Nyomokban elszórtan önfejlesztési tippeket tartalmaz a hasznos szakmai anyagon kívül.

Ha tudod, hogy hol, és kinek a termében olvasható Budapesten ez az idézet, kérlek írd meg kommentben!

A dolgok nem kívül kezdődnek, hanem belül, és nem alul, hanem felül, és nem a láthatóban, hanem a láthatatlanban.

Hamvas Béla

Összefoglaló

A sok tanulás akár el is nyomhatja belső énedet. Figyelj kifelé is! Az, hogy mi a legjobb módszer számodra, azt csak te tudod, nem pedig egy könyv vagy egy tréning fogja megmondani. Ezek csak segítségül szolgálnak.

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.