A brainstorming módszere, azaz az „agymenés” gyakorlata

Olvasási idő 2 perc

Te is imádod amikor felveti a főnök, hogy “na, eljött a brainstorming ideje”? Főleg, amikor egyáltalán nem számítasz rá, most komolyan akkor vedd elő a legkreatívabb ötletedet? Sokan a hátuk közepére sem kívánják ezt. Hogy lehetne úgy csinálni, hogy élvezetes és hatékony is legyen?

A brainstorming célja nem az, hogy csak egy ember hirdesse az igét, hanem hogy a csapatban mindenki kreatív legyen

A brainstorming lényege, hogy a csapattagok közös erőbedobással, egyenkénti ötletadással megoldást találjanak egy problémára. Arra kell törekedni, hogy minél több ötlet szülessen, de ne csak 1-2 embertől. Alapvető etikett, hogy ilyenkor tilos egymás ötletét lehordani. Nem a versengés a cél, hanem az együttműködés. Nyugodtan rugaszkodj el, sokszor a legvadabb ötletek válnak be leginkább.

Fontos lépések egy stratégiai brainstormingra

A cél: sok ötlet összegyűjtése. Nem a jó, hanem a számos ötleté. Minél több áll rendelkezésre, annál könnyebb válogatni.

Nézzük a lépéseket:

  • gyűjtsd össze az összes embert aki fontos a projektben, még lehet ügyfél is, hiszen velük együtt dolgozol csapatban;
  • legyen egy “asszisztens”, aki az ötleteket felírja egy lapra;
  • ha az óra indul, mondjátok az ötleteket;
  • tilos kritizálni, nincs rossz ötlet → a kritika megöli a kreativitást;
  • ne egymás alá írjátok fel az ötleteket, hanem össze-vissza, mert így nem a megszokott módon látjátok a listát, és ez nem kapcsolja ki a kreativitást;
  • használjatok post-it-et is az ötletek jegyzetelésére;
  • ha szükséges, rakjatok be a háttérbe akár egy kellemes, akár egy zúzósabb zenét;
  • adott idő alatt fejezzétek be, majd kezdjétek el ott helyben szelektálni!

A brainstorming előnyei

Nem kell várni a tökéletes ötletre, lehet önteni mindent a közösbe, mert előfordul, hogy a gyengébbre sikerült tipped fogja elvezetni a kollégádat egy zseniálishoz. Egy-egy projekt kapcsán azért is hasznos a brainstorming, mert kirajzolja azokat a kívánt fejlesztéseket, amelyekről nem is tudtad, hogy szükségesek lehetnek. Ha papírra kerülnek az ötletek, az lehet nem oldja meg egyből az aktuális problémát, de a felsoroltak akár hónapokig segíthetnek a kreatív gondolkodásban, a tényleges munkamenetben. Végül a brainstorming megteremt egy ítéletmentes, együttműködő légkört, amiben szívesen dolgozik az ember.

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.

SMART célok meghatározása példával

„Mann muss Ziele haben”. Ahogy annak idején a német vezetőm mondta, kell, hogy legyenek céljaink. Igaza is volt. A célunkat azonban meg is kell vizsgálni,...