Coaching jelentése és mentor közti különbség

Olvasási idő 4 perc

Marton Gábor csúcsteljesítmény coachcsal, üzlet-és karriertanácsadóval beszélgettem arról, hogy mi a különbség mentor és a coach, valamint a folyamatok között. Érdemes tisztázni ezeket, hiszen manapság egyre többször mossák össze, vagy használnak téves megnevezéseket. Gábor egy érthető képet vázol fel. Ő maga régebben banki innovációs projekteket vezetett, azonban ma már az igazi szívügye a coaching.

Marton Gábor csúcsteljesítmény coach

Mi a coaching? Ki a coach?

Egyszerűen fogalmazva a coaching egy olyan folyamatot ölel fel, melynek célja a teljesítmény javítása. Nem a múltra fókuszál, mint mondjuk sok esetben egy pszichológus, de nem is a jövőre, ahogy a motivációs guruktól megszokhattuk, hanem a jelen a fontos, azaz az ’itt és most’. Irányt mutat, hogy a jelen helyzetből hogyan juthatsz el abba a bizonyos vágyott állapotba. A coachingnak számos célja lehet: a teljesítmény javítása, kommunikációs készség fejlesztése, vagy éppen párkapcsolati helyzetek javítása, üzleti szituációk átgondolása stb.A coaching alatt nem tanítás zajlik, hanem a tanulás elősegítése, vagy éppen a teljesítményed javítása. Felszabadítja azon képességeidet, hogy az energiákat maximalizálhasd.

A coachot ne szakértőnek tekintsd, hanem a tanulásod támogatójaként. Egyfajta katalizátor, segít abban, hogy a legjobbat hozd ki magadból. A (jó) coach vallja, hogy meg tudod válaszolni problémáidat, viszont ezekhez a válaszokhoz a legtöbb esetben ő segít hozzá. Továbbá kiváló empatikus készséggel rendelkezik, jól kiigazodik mind a logika, mind az érzelmek terén. Nagyon fontos, hogy a probléma mögé tud látni, és feloldani a gátlásokat. Egy coach magába szív mindent, és alkalmazza azt. Gábor szerint egy coachot rendkívül hitelessé tesz, ha korábban végigment egy olyan úton, ahol nehéz döntéseket hozott meg, illetve birkózott meg velük. Az is növeli értékét, ha korábban kitapasztalt és magáévá tett egy szakterületet (a coachingon kívül), tehát invesztált saját magába, ezáltal eredményeket tud felmutatni a magánéletében és a munkájában is egyaránt. De természetesen akkor is tud támogatni, vezetni, ha nem jártas a szakterületedben.

A coaching fajtái

A leghíresebb a life-és business coaching. Bizonyára neked is ismerősen csengenek. Néhány mondat róluk:

A life coaching tulajdonképpen egy életvezetési stratégia. Ha úgy érzed, hogy alacsony az önbizalmad, túl magas célt tűztél ki, nem rendelkezel azokkal a képességekkel, amik célod eléréséhez szükségesek akkor egy life coachnál jó helyen jársz. Hatást fejt ki a személyes, vagy szakmai életedben. A life coaching segít megtörni a negatív hitvilágot, világos célokat kitűzni és határozottan cselekedni. A terület szakemberei is sok ágra szakosodtak, mint a kapcsolatok, a stressz, a személyes növekedés, az üzleti élet, a karrier, továbbá a motiváció, pénzügyek, a kreativitás illetve család köré.

A business coaching támogatást nyújt a munkád minden területén. Leginkább a felső vezetők és cégtulajdonosok veszik igénybe.  A business coaching segít a motiválásban, a munka-és magánéleti egyensúly kialakításában. Viszont csak akkor hatékony, ha nyitott vagy a változásra és a személyes fejlődésre. Ahogy Gábor is mondta, a coaching folyamán nagyon sok ellenállásba ütközik az ember. Lényeg a lényeg, a módszertan támogatást nyújt egy vállalkozás vezetésében, a jövőkép tisztázásában, és elszámoltatásban a siker érdekében, tehát méri és nyomon követi az előrehaladást.

Tisztázzuk, hogy mi a mentoring és ki a mentor

A mentorálás hasonló az coachinghoz. Általános egyetértés van abban, hogy a mentoring olyan tanácsadó, amely egyenget Téged, hogy gyorsabban tanulj és fejlődj, tehát nem csak magadra számíthatsz. Ez a típus általában a jövőre, a karrierfejlesztésre és a látóköröd kibővítésére összpontosít, de a coachinghoz hasonlóan a jelenből a vágyott állapotba is igyekszik eljuttatni a tudása segítségével.

Elterjedt manapság, hogy a munkahelyen a mentorokat hivatalosan nevezik ki közös megegyezéssel. Általában jelentős tapasztalattal, sikerrel és szakértelemmel rendelkeznek az adott területen. A mentor nagyon egyszerűen olyan személy, aki ismereteit, szakértelmét és tanácsát nyújtja a kevesebb tapasztalattal rendelkezők számára, és viszi a helyes irányba. Azaz mint szaktekintély, végig tud vinni azon az úton, amely őt is sikeressé tette. Ahogy Gábor felvázolta, a mentor – a legtöbb esetben – nem rendelkezik akkora eszközrendszerrel, mint a coach. Segít néhány gát áttörésében, de mivel módszere korlátozottabb, érdemes kombinálni egy coachcsal vagy egy pszichológussal a munkát.

Ne keverd össze a business coachingot és mentoringot!

Business coaching Mentoring
Rövid-vagy középtávú folyamat Hosszú távú  
Strukturált, formális megközelítés a felek között Informális kapcsolat mentor és mentorált között
A coach általában nem rendelkezik gyakorlati tapasztalattal az egyén munkájáról Közvetlen tapasztalatok a mentorált szakterületéről
Prioritás a teljesítmény javítása, amely a jelenlegi helyzetet befolyásolja Célja a jövő szempontjából releváns készségek kifejlesztése
Jelen helyzetre fókuszál, hogy az egyén eljusson fokozatosan a vágyott állapotba Jövőbeni karrierfejlesztésre fókuszál, de itt is jelen van a vágyott állapotba való eljuttatás támogatása
Katalizátor: kihozza az emberből, amit csak lehet Szaktekintélynek számít, vezet azon az úton, amit ő már végigcsinált

Ha egy kis belátást nyernél, hogy hogyan működik a coaching munkafolyamat

Ugye a coaching rendszerint egy rövid-vagy középtávú folyamat, mely egyénre szabott. (Egyébként létezik csoportos coaching is). Mindig egy cél mögé csoportosul. Ha érdekel a folyamat, rendszerint lehetőség van egy ingyenes meetingre, amely alapján eldöntheted, hogy ez neked való, avagy sem. Ez nem kötelez a későbbiekben semmire. A bizalmi beszélgetés az aktuális problémáid feltárása köré szerveződik, továbbá, hogy miben szeretnél fejlődni, mik azok a területek, ahol korlátozva érzed magad… A coach megkérdőjelezi a beágyazott gondolkodási mintákat vagy feltételezéseket, mivel ezek a beépített minták akadályozhatják, gátolhatják a képességeidet az új célok elérésében. Segít egy tervet felállítani, ami alapján megvalósulhatnak céljaid.

Megfigyeli részedről a következetlenségeket a célkitűzés valamint a tevékenységek között. Az éleslátó visszajelzésnek köszönhetően megkönnyíti a tudatosságot, és felfedezi a kívánt változtatás leghatékonyabb módjait. Gyakorlatot szükséges végezned, például business coaching esetén különféle cselekvésorientált üzleti beavatkozásokat, feladatokat, melynek célja az üzleti teljesítményed javítása. Tehát a technikák: szerepjátékok, az ülések között elvégzendő feladatok (például olvasás, kutatás, folyóiratok, önálló kezdeményezések), vagy gyakorlati megoldás egy összeférhetetlen munkakapcsolat kezelésére stb. Természetesen life coachingra más technikák jellemzőek.

Idő szempontjából a megfelelő munkamenet hosszát meghatározza célod jellege, az időbeosztásod és a költségvetési kereted. Általában 3-6 hónapot ölel fel. Az egyéni üzleti tanácsadói foglalkozások 30–90 perc hosszúak.

For take-away

Már klisé, hogy a személyes fejlődés egész életen át tartó folyamat. Ám igaz. Az élet előrehaladtával garantáltan különféle körülményekkel, változó környezettel és új szerepekkel kell szembenézned, melyek alkalmazkodást igényelnek. A fejlődési út egy módja annak, hogy felmérd képességeidet és tulajdonságaidat, megfontold életcéljaidat. A (tudatos) fejlődés elkerülhetetlen az önbizalom, kiteljesedés és a jobb minőségű élet érdekében. A coaching – de a mentoring is – segít egy személyes fejlesztési tervet kialakítani, kezelni a folyamatos változásokkal és kihívásokkal járó nyomást, mely egy felkészültséget eredményez. Ne hagyd ki a lehetőséget és iránymutatást az önmegvalósítás érdekében!

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.