Ellenőrző lista minta a projektben

Olvasási idő 2 perc

Kétféle ember létezik a világon: azok, akik terveznek és azok, akik nem.

Akik szeretnek tervezni nekik a csekklista egy kiváló kapaszkodó, mivel szeretnek strukturáltan dolgozni.

Az elkészítése unalmasnak tűnhet, de a gyakorlat megmentheti a projektet, a vállalkozásod, mivel javítja a hatékonyságot és minimalizálja a hibákat.

Bemutatja az elszámoltathatóságot a projekt minden egyes szakaszára vonatkozóan.

Az listával egyszerűbb visszatekinteni és megtalálni, hogy melyik lépés maradt ki. Minden szakasza fontos a tervezési folyamatban és a megvalósítási fázisokban.

Sok projekt ott szokott elbukni, hogy az ötlet nincs alátámasztva utána, pedig nincs jól, vagy egyáltalán megtervezve. Ehhez egy csekklista hatalmas segítség lehet.

Miért lényeges, hogy elkészüljön?

Függetlenül attól, hogy 9-től 5-ig dolgozol-e vagy sem, minden vállalkozás rendelkezik projektekkel, amelyeket gyorsan és jól kell kezelni.

Előre meg lehet határozni, hogy melyik mérföldkő eljutáshoz, milyen lépéseket kell elvégezni. Ha ez a lista egyszer elkészítésre kerül, akkor utána már a következő projektek során újra fel lehet használni, természetesen, ha ugyanolyan típusú a projekt.

A projekt lehet például mindig egy gép tervezése, de akkor is szabad használni, ha munkára jelentkezik valaki, vagy munkaerő felvételre kerül sor.

Milyen féle listák lehetnek egy projektben?

 • Projekt kezdeti csekklista
 • Projekt közbeni csekklista, pl. rizikómenedzsment
 • Projekt lezáró csekklista

Mit hasznos feltüntetni?

 • Pontokba szedve a feladatokat
 • Sorrendbe rakva, számozással
 • Jelölést biztosítani, hogy el lett-e végezve
 • Dátumot írni, hogy mikor lett elvégezve
 • és még egy megjegyzést is lehet odailleszteni

Ellenőrző lista minta

Téma Elvégezve Dátum Megjegyzés
1. Fő téma

1.1 Altéma

1.2 Altéma

Hibák a lista készítése és felügyelete során

 • Add hoc jelleggel történik a lista készítése
 • Nem kerül egy adott lépés írásban rögzítésre
 • A tanult dolgok, hibák nem kerülnek frissítésre a listában
 • Nem tudja senki, hogy létezik a lista, és hogy hova van lementve

Személyes feladatlisták

A saját lista elkészítése nagy segítség, hogy feladataidat, projektjeidet, vállalkozásodat kézben tartsd. Ez biztosítja, hogy időben elvégezd a napi, heti és havi feladataidat, segít a projektek határidőn belüli nyomon követésében, és biztosítja, hogy a nap folyamán nyomon tudd követni a teendőket is.

A személyes feladatlistán belül lehet prioritás szerint rendezni a tennivalókat.

Az ifjú projekttitán című könyvben Alex is használ személyes feladatlistát, amit az egyik lánytól tanult. Ha érdekel a könyv, itt meg tudod nézni.

Összefoglalás

A csekklisták használatával gyorsabban lehet haladni egy projektben. Az elszámoltathatóság kulcsfontosságú, ezért ellenőrizd, hogy minden feladat befejeződött-e. Ha nem, meg kell vizsgálni, hogy miért nem!

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.

A GTD módszer is egy jó technika, használd

Sok módszer létezik, ezért hasznos minél többfélével megismerkedni. A projektmenedzsment gyakorlatban könyvben sok módszert megtalálhatsz, amit bárhol, bármikor sikeresen felhasználhatsz.  A GTD módszer lényege Szóval GTD… de...