10 érdekes tény, amit feltétlen tudni érdemes Elon Muskról!

Olvasási idő 2 perc

Lehet szeretni vagy gyűlölni, de grandiózus tervei, világmegváltó gondolatai és üzleti sikerei mellett lehetetlen szó nélkül elmenni. Az alábbiakban kevésbé ismert Elon Musk érdekességek és tények következnek.

Musk dél-afrikai, kanadai valamint amerikai állampolgársággal is rendelkezik

Az üzletember gyermekkorát a dél-afrikai Pretoriában töltötte, majd 17 évesen Kanadába költözött. Három év múlva az Egyesült Államokban, egészen pontosan Philadelphiában telepedett le, ahol jelentkezett a Pennsylvaniai Egyetem üzleti és fizika szakára.

Vagyona nettó értéke 21,8 milliárd dollár

Minden ingó és ingatlan vagyonát összeadva – beleértve a Tesla, a SpaceX és a PayPal részesedését – Elon Musk mintegy 21,8 milliárd dollárral büszkélkedhet. A Forbes számításai szerint az üzletember ezzel jelenleg a világ 37. leggazdagabb embere.

9 évesen autodidakta módon programozni tanult

A számítógépes programozás olyan komolyan foglalkoztatta, hogy Blastar névvel le is kódolt egy számítógépes űrjátékot. Üzleti érzékét már ebben a korban megcsillogtatta: a játék programkódját 500 dollárért értékesítette egy PC magazinnak.

2 nap után lelépett a Stanfordból

Miután két alapszakot elvégzett a Pennsylvaniai Egyetemen, Kaliforniába költözött, hogy fizikát hallgasson a jó nevű Stanford Egyetemen. Ám alig két nap múlva kilépett az intézményből és megalapította első cégét, a Zip2 Corporationt.

Ő inspirálta az Ironman karakterét

Tony Stark, a vagyonos, laza vállalkozó, aki technikai eszközeivel Ironman néven lenyűgözi a világot. Nem nehéz összefüggést látni a filmes karakter és Elon Musk között pláne annak tükrében, hogy a második rész egyes jeleneteit a SpaceX-nél forgatták.

Már gyermekkorában saját rakétát épített

Szülei távollétében Elon Muskról és testvéreiről a házvezetőnőjük gondoskodott, akire a milliárdos saját bevallása szerint sem figyelt oda. Elolvastam néhány könyvet, majd robbanóanyagot kevertem és rakétákat építettem. Csoda, hogy megvan mind a tíz ujjam – emlékezett vissza Musk.

Az Egyesült Államokba költözve mindössze napi 1 dollárt költött

Csak hot dogra és narancsra költöttem. Ám egy idő után nagyon bele tudsz fáradni ebbe, így hébe-hóba tésztát ettem némi zöldpaprikával és szósszal elkeverve – idézte fel kezdeti amerikai éveit az üzletember.

Van egy James Bond-autója

Hozzávetőleg egymillió dollárért egy londoni aukción vásárolta meg a Kém, aki szeret engem című James Bond-film Lotus Espirit tengeralattjáró autóját. Sokáig tartotta magát az a pletyka, hogy Musk igazi tengeralattjáróvá akarja alakítani a járművet.

Night clubot működtetet az egyetemi évei alatt

A pennsylvaniai évei alatt egyetemi szobatársával úgy gondolták, kicsi nekik a diákszálló, így átköltöznek egy nagyobb házba az intézmény területén kívülre. Hogy ki tudják fizetni a bérleti díjat, a házat éjszakánként szórakozóhellyé alakították át, és nem ritkán 1000 fős társaság is összeverődött Muskéknál.

16 évesen megpróbált játéktermet nyitni

Muskban középiskolai évei alatt vetődött fel a gondolat, hogy testvérével összeállva játéktermet nyissanak. Gyakorlatilag mindent elterveztek és kiviteleztek: aláírták a bérleti szerződést és az egyéb megállapodásokat, elkészítették a hely költségvetését.

Az alapos tervezés ellenére számításaik mégis meghiúsultak, ugyanis a helyi városrendezési osztály nem engedélyezte a játékterem megnyitását. A hivatal szakemberei azért nem adták meg az engedélyt, mert Musk és testvére túl fiatalok voltak az ilyen jellegű tevékenység végzéséhez.

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.