Enneagram teszt a karaktertípusod felfedezésére

Olvasási idő 4 perc

A csoportok sikerének alapvető eleme az érzelmi intelligencia (EQ). A kutatások azt mutatják, hogy az EQ jóval meghatározóbb, mint az IQ, amikor a közös cél elérése érdekében dolgozol együtt egy csapattal.

Az enneagram teszt számos vezető és oktató szerint a ma rendelkezésre álló leghatékonyabb eszköz az érzelmi intelligencia fejlesztésének elkezdéséhez. Az enneagram teszt eredményei betekintést nyújt a kilenc személyiségtípus gondolkodásába és érzésébe, mentális modelljébe és mozgatórugójába. Támogatja az önismeretet és képességet arra, hogy másokkal is jó kapcsolatot ápoljunk.  

Néhány gondolat az enneagram felépítéséről

Az enneagram 2 görög szóból ered = ennea→ 9, gram→ ábra. Szóval valami ilyesmi: kilences diagram. 

Egy kis magyarázat:

  • a kör az egységet, teljességet, egyetemességet fejezi ki
  • a háromszög az identitást, (ön)tudatot, a magasabb rendű erőket jelképezi 
  • a hatszögletű alakzat a mozgás, a változás megjelenítésére utal
  • a kilenc pont eredeztetheti a 7+2 főbűnt (kevélység, irigység, harag, falánkság, fösvénység, bujaság, restség+ félelem és ámítás)

Az enneagram egy személyiségleíró rendszer, amely kilenc különféle típusból áll. Van egy meghatározó típus ahova tartozol, de előfordul, hogy más területhez tartozó vonások is vannak személyiségedben. A 9 típust számokkal jelöli az ábra körül. 

Ha kedvet kapnál egy enneagram teszt töltéséhez, akkor találhatsz egy gyorsan elvégzős, néhány perces verziót, és jóval összetettebbet is. A gyorsítottban a felsorolt állítások közül csak azt kell bejelölnöd, ami a leginkább igaz rád. Nincs számozás egy skála szerint. Ebből következik, hogy egy komplexebb enneagram tesztnél jelölnöd kell 1-5-ig, hogy milyen szinten jellemző rád az adott kijelentés. 

A triászok az enneagram rendszerében

Az enneagram mindegyik karakter típusa kapcsolatban áll egymással, a karakterfajták érzései, önmagukhoz és a világhoz fűződő viszonyuk egy-egy hármas csoportot alkot. (Lejjebb találod a számok leírását.)

Enneagram triászok

Érző triász karakterei: 2, 3, 4

A három személyiségtípus erősségei és gyengeségei is az érzelmeikhez fűződnek. Mivel felvállalják érzéseiket az ilyen típusú emberek egy csapat mozgatórugói is lehetnek. 

Meghatározó érzelmük a szeretet. 

Gondolkodó triász karakterei: 5, 6, 7

Tagjaiban közös, hogy figyelmüket a világra összpontosítják, olyan ötleteik és felismeréseik támadnak, melyek révén a világot elmélyülten értik meg. 

Meghatározó érzelmük: a félelem. 

Az ösztönös triász karakterei: 1, 8, 9

Ezek az emberek lelkileg nagyon stabilak, határozott világképpel rendelkeznek. Számos vezető kerül ki a triászból.

Meghatározó érzelmük: indulat

Az enneagram teszt karakterei

Enneagram típusok

#1. típus: A maximalista (reformer)

Felelősségteljes vagy, elkötelezted magad a fejlődés mellett. Hajlamos vagy azt gondolni, hogy semmi sem elég jó. Szeretnéd, ha a Te normáid szerint élne és dolgozna mindenki. Folyton igazolnád cselekedeted helyességét. Rendet szeretnél és általában nem tudsz kiaszakadni a normarendszeredből. A cél érdekében lemondasz szükségleteidről is.

#2. típus: A segítő

Alapvetően úgy érzed, hogy méltó vagy, ha másoknak hasznára válsz. Előszeretettel mártírkodsz. A szeretet a legmagasabb vágyad. Az önzetlenséget kötelességnek tekinted. Extrovertált vagy, sok embert vonzol magadhoz. Néha ámítod magad, és másokat is manipulálsz a bűntudatkeltés által. A legnagyobb félelmed az értéktelenség. Kiszolgálsz másokat, viszont belül hiányérzeted van a ki nem mondott szükségletek révén. Nagyon jól alkalmazkodsz az adott környezethez. 

#3. típus: Az eredményes

Érvényesülni szeretnél méghozzá a sikereid által, szeretnéd, hogy csodáljanak. Elég keményen tudsz dolgozni versenyképes vagy és nagy hangsúlyt fektetsz a céljaid elérésére. Állandóan fejleszted magad. Nehezen hiszed el, hogy önmagadért szerethetnek. A külső elismerés és figyelem kulcsfontosságú számodra. Azért tudsz szinte mindent sikerre vinni, mert tökéletesen tisztában vagy képességeiddel, ráadásul jól használod őket. 

# 4. típus: Az individualista 

Te az igazi különc vagy, úgy érzed senki sem ért meg. Úgy gondolod, hogy teljesen különbözöl másoktól. Egyrészről áldásként tekintesz erre, másfelől átokként. Az érzelmeidet magas fokon éled meg, és azokat gyakran alkotásokban fejezed ki. A két véglet között dülöngélsz, azaz vagy roppant tehetségesnek vagy teljesen szerencsétlennek gondolod magad. Meglehetősen akaratos tudsz lenni. Félsz, hogy nem vagy elég jelentőségteljes. Vágysz arra, hogy rátalálj önmagadra, és ha ez megvan, akkor hiteles vagy önmagadhoz, a hitrendszered, gondolatvilágod szerint éled az életed. Intuitív vagy, labilis, érzékeny, mindig magadból indulsz ki, de fejlett az emberismereted. 

#5. típus: A vizsgálódó

Intelligens vagy, megfontolt, rendszerint szakértővé válsz egy adott területen. Az a vágy hajt, hogy mindent megismerj. Az elmélyült tudásra esküszöl, szereted a komplex megoldásokat. Belül egy erős bizonytalanság gyötör, bizonyítani akarsz. Gyakran bezárkózol a világodba. Törekedsz a függetlenségre. Kedvenc időtöltésed a megfigyelés, elmélkedés. Minél több infót gyűjtesz, annál magabiztosabb vagy. Igazán megbízhatónak tartod magad, továbbá kitartónak és állhatatosnak. 

#6. típus: A szövetséges (lojális)

Te vagy a leghűségesebb önmagadhoz, az elveidhez, barátaidhoz. Viszont félsz, hogy egyedül nem boldogulsz, ezért biztonságos támaszt keresel. Szükséged van olyan személyre, akire felnézhetsz. Nem vagy a legmagabiztosabb. Mindig kötődnöd kell valakihez, valamihez, ez ad neked biztonságérzetet. Sokat pörög az agyad, próbálsz felkészülni minden eshetőségre. Szeretsz vitatkozni, logikusan gondolkodsz. 

#7. típus: A kalandozó

Jövőorientált, nyugtalan ember vagy rengeteg energiával. Szerinted az élet egy igazi kaland. Mindenbe belevágsz, de szinte semmit sem fejezel be. Roppant gyakorlatias vagy, képes vagy több dologgal foglalkozni egyszerre. Kreatív vagy, és ha sikerül két lábbal a földön maradnod, akkor sikereket érsz el. Igazi pozitív életszemlélettel rendelkezel.

#8. típus: A kihívó 

Nem akarod, hogy mások vagy a körülmények befolyásoljanak, szándékodban áll, hogy sorsod irányítója légy. Imádod a kihívásokat, akkor szárnyalsz csak igazán. Félsz, hogy mások irányítása alá kerülsz, vagy hogy megsérül a függetlenséged. Akkor állsz biztos lábakon, ha uralni tudod a helyzeteket. Óriási akaraterővel bírsz. Az összes karaktertípus közül a tiéd a legönállóbb. Igazi vezető típus vagy, ám támogatod az embereidet. 

#9. típus: A béketeremtő 

Célod a béke és harmónia megőrzése. Kerülöd a konfliktusokat, legyen az belső vagy külső. Vonzódsz a spiritualitás iránt. Az ösztöneid vezérelnek. Élénk fantáziád van. Ha egyensúlyban vagy önmagaddal, akkor sikereket érsz el. Te az enneagram ábra legtetején helyezkedsz el, és magadba foglalod a többit. Jellemző rád – bizonyos mértékben – a nyolcasok ereje, a hetesek nyughatatlansága, a hatosok lojalitása, az ötösök szakértelme, a négyesek különcsége, a hármasok sikerorientáltsága, a kettesek önzetlensége és végül az egyesek maximalizmusa.