Fejvadász cégek és társai

Olvasási idő 3 perc

Általánosan kijelenthető, hogy nagy tévelygések vannak aközött, hogy pontosan mivel foglalkozik a fejvadász, munkaerő-kölcsönző, munkaerő-közvetítő. Ha állást keresel, akkor gyakorta szembejönnek veled az ezzel foglalkozó cégek. Te azonban légy tájékozott! 

Összeszedtük, hogy melyiknek mi a funkciója, így könnyebben kiigazodhatsz köztük és fordulhatsz ahhoz, ami számodra a legérdekeltebb. 

A bejegyzésből megtudhatod, hogy melyik, mire alkalmas. 

Fejvadász = vezetőkiválasztó cégek funkciója

A fejvadász cégek a munkaerő-közvetítésen belül munkálkodnak, de specializálódva. Ők a közép-és felsővezetők levadászására pályáznak, de magas szakképzettségű és tapasztalatú dolgozóktól sem ódzkodnak. 

A fejvadászok rendelkeznek egy adatbázissal, illetve egy jól kiépített kapcsolati hálón keresztül lelnek rá a jelöltekre. Ha épp vezetőt keresnek nagy erőkkel, akkor felkeresik más cégek vezetőit egy korrekt ajánlattal. Nyilván egy ügyfél megbízásából teszik ezt. 

Ha még nem tudtad, hogy mennyit keres egy fejvadász, akkor lehet, hogy leesik az állad

Általában a multik engedhetik meg maguknak, hogy fejvadásszal szerezzék meg a szakemberüket. Na most, egy közép-vagy felsővezető havi bruttó fizetésének kb. 3x-osát kapja meg a fejvadász, ha megtalálta a legideálisabb jelöltet. 

Hogyan dolgozik egy fejvadász?

Talán számodra is ködös lehet egy kicsit, hiszen azért erről nem hallani minden nap. Először is, kap egy megbízást. Viszont a fejvadász se nem hirdet, se nem toboroz, hanem azonnal kutakodni kezd. 

Kellő mennyiségű infót szerez a megbízó cég piaci helyzetéről, lehetőségeiről. Sőt, felméri a konkurens vállalatok helyzetét is. Létrehoz egy céglistát, ami azonos iparágban mozog, hogy biztosan passzoljon a leendő személy a megbízó céghez. És ezután kezdődhet csak az igazi “vadászat”! Nemcsak neveket és elérhetőségeket keres, hanem képet szeretne kapni a szakmai készségekről, tapasztalatokról is. 

Ha téged felhívna egy fejvadász, akkor körülbelül ezekre a kérdésekre számíthatsz:

  • Mennyire vagy megelégedve a jelenlegi munkahelyeddel?
  • Látsz-e előrelépési lehetőséget?
  • Elégedett vagy-e a jelenlegi jövedelmeddel

Ha igennel felelnél, tehát felcsigázott a felkínált álláslehetőség, akkor sor kerül egy interjúra közted és a fejvadász között. Ez vízválasztó, hisz eldől, hogy a fejvadász alkalmasnak talál-e, vagy keresnie kell tovább. 

Ha ez az interjú jól sikerült, akkor találkozhatsz a megbízóval, aki a pozíciót kínálja. Azt viszont tudnod kell, hogy általában ebben az esetben is több jelölt verseng a helyért. 

Ilyen a tipikus munkaerő-közvetítés

Míg a fejvadász a vezetőket vagy magas szaktudásúakat keresi, addig a munkaerő-közvetítő a normál beosztottakat. A legtöbb iparágban keresnek embert. Háromszereplős a dolog, mivel a munkavállaló és a munkáltató között színre lép a közvetítő cég. 

Itt is kapnak egy megbízást, hogy találják meg az ideális munkavállalót a kijelölt állásra. Ők azonban hirdetnek az állásportálokon. A hirdetésre reagáló – olykor több száz – jelölteket elkezdik vizsgálni. Viszont nemcsak egy-egy pozícióra kell embert találniuk, hanem a tömeges megbízásoknak kell eleget tenniük. Az ilyen közvetítő cégeknél nagy a versenyszellem, hiszen egy vállalat akár több cégnek is kiadja, hogy találjanak embert, és aki kapja, marja alapon megy a dolog. 

Szóval ahogy menni szokott, az elvárások alapján a közvetítő kiszűri az ideális jelölteket, majd küldi is őket a munkáltatóhoz, aki majd ráteszi az i-re a pontot. Ha Te így kerülnél egy céghez, akkor a közvetítővel nem kell szerződést kötnöd, csak a munkáltatóval. 

Egy közvetítőnek már nem annyira megdöbbentő a fizetése, de azért panaszra nincs oka. Itt is leginkább multik keresik meg a közvetítő cégeket. 

Így néz ki a munkaerő-kölcsönzés 

Szintén három tényezős, hisz van egy kölcsönbe adó cég, egy munkavállaló és egy kölcsönbe vevő cég. Általánosságban elmondható, hogy aki foglalkozik munkaerő-kölcsönzéssel, az közvetítéssel is, és fordítva. 

Ebben az esetben a munkavállaló a kölcsönző céggel köt szerződést, de a munkavégzés a kölcsönvevő cégnél zajlik. A kölcsönbe adó intéz minden adminisztrációt, tehát bérszámfejtést, bejelentést, adó-és járulékbefizetést. A kölcsönvevő cég pedig beosztja a munkaidőt, és szakmailag ellenőrzi a tevékenységet. 

Ezek mindig határozott idejű szerződések, általában 1 évre adják, a maximális pedig 5 év lehet. Akkor alkalmazzák ezt a formát, ha például szezonális munkavégzés zaklik, vagy projektalapú. 

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.

Hogyan írjunk szakmai önéletrajzot?

Az előző  bejegyzésben, arról volt szó, hogy hogyan nézzen ki egy egyoldalas szakmai önéletrajz. Ebben a bejegyzésben összefoglalásra kerül, hogy mi legyen, vagy mi...