Gondolattérkép, hogy könnyebben a fejedbe menjen a lényeg

Olvasási idő 2 perc

Gondolj vissza az egyetemista évekre! Hogy jegyzeteltél? Csak nem a jó öreg lineáris módon, hosszú füzetlapokat teleírva? Ne aggódj emiatt, ezt nem lehet kiirtani a köztudatból, de tudd, hogy másképp is lehet csinálni! Bemutatom neked a gondolattérképet, ami nemcsak a tanulásban kedvez, hanem a munkában is. 

Mi a gondolattérkép?

A gondolattérkép egy vizuális megjelenítése az adott információknak, azokat strukturálisan rendezi, így egyszerűbb a felfogása is, és még könnyebben megjegyezhetővé is teszi. 

Különösebb használati utasítás nem kell hozzá, csupán annyi, hogy az információ mindig középről indulva épüljön fel különféle útvonalon keresztül, és kifelé haladva állítsa össze a teljes képet. 

Jegyzetelned neked is kell egy-egy projekt során, így mindenképp érdemes kipróbálni, de használd fel ötletgyűjtés, problémamegoldás, vagy csak épp valaminek a memorizálása esetén

Gondolattérkép vs lineáris jegyzetelés 

Gondolattérkép

A gondolattérkép valójában a lineáris jegyzetelés egy kimagasló alternatívája. Lényege, hogy az információra utaló kulcsszavak asszociatív alapon nyugszanak, és egymáshoz rendelődnek. A kulcsszavak többfélék lehetnek, akár jelek, szimbólumok, számok, képek, bármi, ami segít felidézni neked az információt. 

A gondolattérképpel készült jegyzetről elmondható, hogy:

  • időtakarékos;
  • visszaadja az információ logikus szintjeit;
  • mozgósítja az alkotókészséget, előhívja a képzeletet;
  • aktivizálja mindkét agyféltekét. 

Mivel a gondolattérképnek nyitott és rugalmas a felépítése, simán tudod utólag is kiegészíteni. Számos országban már vezetőképző és személyiségfejlesztő tanfolyamok állandó módszere lett.

Lineáris jegyzetelés

Elég közismert jegyzetelési technika, a suliban is ezt tanulod meg legelőször. Az alkalmazása során sorról sorra haladsz, amiből jó nagy jegyzetek szoktak kikerekedni, és még visszaolvasni is időigényes, nemhogy leírni. 

Formája zárt, hiszen írod amit hallasz vagy olvasol, így megnehezítve az infó felidézését, de a megtanulását is. Van, hogy összetartozó dolgok elég távolra kerülnek egymástól, így őket párosítani nem kis feladat. Ilyenkor jönnek a szövegkiemelők, megcsillagozások, föléírások, nyilazások stb. 

Ez a jegyzetelési forma csak a bal agyféltekét hozza működésbe, ami lineáris, logikus, valamint verbális és részletekbe menő, szóval majd kiszúrja a szemét, de nem látja a lényeget. Ám a jobb agyfélteke dimenziókban észleli a dolgokat, képi központú, intuitív, és átlátja az egészet a részletek nélkül. 

A gondolattérkép és egyéb jobb agyféltekés eszköz elvész a lineáris világban?

Egyelőre még ott tartunk, hogy a jelenlegi oktatási és munkamódszerek kétségkívül csak a bal agyféltekét támogatják. Sőt, a jobb agyféltekés mozgatókat el is fojtják az intézmények. Firkálgatás? Az hiszik nem figyelsz oda a megbeszélésen. Zenehallgatás? Akkor meg antiszociális vagy. Mászkálás és gondolkozás? Akkor meg flúgos vagy, és elszédülnek tőled a többiek. Pedig ezek teljesen normális dolgok. Sőt, az is, ha introvertáltként nem szereted a csapatmunkát, de erről majd egy másik bejegyzésben…

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.

Projektütemezés készítése

A projekt reális ütemtervének elkészítése nehéz feladat, több tucat változóval. Mindig van benne némi bizonytalanság. Ebben a bejegyzésben ezt igyekszem feloldani. Az egyik fél megpróbál...