A Hogan-teszt 5 típusa

Olvasási idő 3 perc

Hallottál már a Hogan tesztekről? Egyes helyeken a munkaerő-felvételi folyamat része, hogy a munkáltató a kiválasztás  során teszteket használ a jelöltek szűrésére, hogy feltárja, megfelelnek-e az általa szabott kritériumoknak és a cég profiljának.

A kiválasztási tesztek fényt derítenek mentális képességeidről. Számos értékelési tesztje van, méri a személyiségvonásokat. A tesztek megismertetik viselkedési szokásaidat, cselekedeteidet, reakcióidat helyzetekre. A munkáltató így egy teljes személyiségképet kaphat rólad. 

A Hogan értékelési tesztek már igencsak általánosak a tengerentúlon. Ebben a cikkben 5 Hogan teszttípust ismerhetsz meg. 

Kitől ered a Hogan-teszt?

Az ötletgazda Dr. Robert Hogan amerikai pszichológus, a Hogan Assessments alapítója. Ő elsőként forradalmasította a személyiségmérő eszközök alkalmazását. Egy kis érdekesség, hogy a tudományos kutatásai és adatai alapján szerinte egy jó vezetőnek 4 tulajdonsággal kell rendelkeznie: 

  • becsületesség (egy hazug emberhez ugyan ki lenne lojális?); 
  • kompetencia (tudnia kell mit és hogyan csinál, általában hozzá fordulnak tanácsért, ahol hamar kiderül hozzáértése);
  • jó döntéshozatal vagy épp azokon való változtatás (jó megítélés nélkül a tévedéseket nem lehet kijavítani);
  • vízió (így mások is saját célt formálhatnak).

5 Hogan-féle teszttípus

HPI – Hogan Personality Inventory

A teszt megcélozza a viselkedési szokásaidat, tehát kideríti, hogy általánosságban hogy viselkedsz. Akár fény derülhet arra is, hogy alkalmas vagy-e vezetői szerep betöltésére, és hogyan teljesítenél a munkahelyi környezetben. Ez a teszt 266 igaz / hamis és egyetértő / egyet nem értő kérdést tartalmaz. Kiderülnek az erősségeid és gyengeségeid is.

7 primer, és 6 foglalkozási skálán mérik:

7 Primer skála6 Foglalkozási skála
BeállítódásSzolgáltatás orientáció
AmbícióStressztolerancia
KözvetlenségMegbízhatóság 
Interperszonális érzékenységIrodai potenciál 
ÓvatosságÉrtékesítési potenciál 
Kíváncsiság Vezetői potenciál
Tanulási megközelítés 

HDS-Hogan Developmental Survey

A fejlesztési felmérés feltárja az ember személyiségének sötét oldalát. (Igen, tudom, hogy mindenkinek a Star wars jut eszébe.) Na de komolyra véve, ez azt jelenti, hogy hogyan reagálsz, ha intenzív stressz és nyomás ér. Alapvetően a rossz megnyilvánulásaidat ismerik meg. Gondolhatsz arra, hogy majd kijátszod a tesztet, de szinte lehetetlen eldönteni, hogy mi a rossz válasz. Kiderül az is, hogy meddig mész el a sikerért. 

Ez egy jó lehetőség a munkáltató számára, hogy megcélozza a munkavállaló kockázati tényezőit és kezelje azokat, mielőtt elfogadhatatlanná válik, vagy már meg sem felel.

A tesztben 168 igaz / hamis kérdés van. 

A HDS 11 egyedi viselkedési mintát értékel, amit stressz alatt mutatsz. Azonosítani fogják a problémás megnyilvánulást. Miután azonosították, Te is megtudhatod, hogy milyen viselkedésmódon kell dolgoznod, és mely területeken javíthatsz. Ez win-win lehet, hiszen a teszt hozzájárul, hogy jobb csapatjátékos legyél, figyelemre méltó munkakapcsolattal rendelkezz, és növekedj. 

Kiderül, hogy a magatartásod mennyire: izgulékony, szkeptikus, óvatos, színes, ötletes, szorgalmas, kötelességtudó, tartózkodó, kényelmes, bátor, kártékony.

MVPI – Motives, Values, Preferences Inventory

A Hogan MVPI a motívumok, értékek, előnyök tárháza, azaz az ember személyiségének belső részét térképezi. Az értékelési teszt meghatározza, hogy milyen típusú munkát szeretsz, és mit tennél a karriered felfelé ívelése érdekében. 

Az MVPI 10 különböző részből áll, amelyek meghatározzák az alapvető értékeid vagy etikád. Kijelenthető, hogy milyen típusú alkalmazott leszel. 

Részei: hagyomány, biztonság, tudomány, elismerés, esztétika, önzetlenség stb.

HBRI – Hogan Business Reasoning Inventory 

Ez egyszerűen egy üzleti érvelési teszt. A HBRI értékelési teszt elvégzésekor  felfeded üzleti érvelési készséged, tehát mennyire vagy képes megoldani a problémákat, döntéseket hozni, üzletet megkötni, adatokat értelmezni és így tovább. Előrejelzi, hogy milyen mértékben vagy képes sikeresen teljesíteni a pályázott pozíción. Kétféle problémamegoldást lehet értékelni: taktikai és stratégiai.  

Judgement

A Hogan ítéletmodell részletezi a döntéshozatali képességedet. Alapvetően arról van szó, hogy Te képes vagy-e döntéseket hozni, hogyan reagálsz más emberek döntéseire, és mi történik, ha az a személy rossz döntést hoz. A teszt 3 részből áll.

A Hogan ítéletértékelési tesztje megmondhatja, hogy hogyan éled meg a döntéshozatal minden lépését. Miként döntesz, hogyan regálsz… Más Hogan értékelési tesztekkel kombinálva sokat mondhat az alkalmazottak vezetési képességeiről és a munka teljesítményéről.

Végszó

A pszichológiai tesztelés egyre gyakoribb, mint valaha. Segítik a céget a munkavállalók felvételében, de az emberek eltávolításában is, akik nem felelnek meg. Az ilyen típusú értékelési teszteken a tudásod és szükséges készségeid akaratlanul is megmutatkoznak. Ha valaha ilyen helyzetbe kerülsz, használd a józan eszed a kérdések megválaszolásakor! Ne próbálj úgy viselkedni, aki nem vagy!