Idegen nyelvtudás haszna az egyetemen, és az után

Olvasási idő 5 perc

Talán Te is szemtanúja vagy annak, hogy a jelenlegi köznevelési rendszer nem működik jól, hiszen tapasztalhatóan nem készíti fel megfelelően a diákokat nyelvvizsgára még középiskolában. Muszáj alternatív megoldásokat találnod az eredményes nyelvtanulás érdekében! Ezért is a bejegyzésben hasznos tippeket, tanácsokat szeretnék adni azoknak, akik nyelvet akarnak tanulni, mert szükséges az egyetemhez, vagy pedig a karrierjükhöz.

Fogadd el az álláspontot, hogy az egyetem költséges dolog! Kevésből nem lehet megúszni, szóval érdemes dolgozni is alatta. Már most azt tudom tanácsolni, hogy hosszú távon kell gondolkodni, valamint, hogy minél előbb meg kell szerezni a nyelvvizsgát!

Fókuszban a nyelvvizsga

Fontos! Most már egyetemre csak nyelvvizsgával lehet bejutni. Egyfelől ez roppant hasznos dolog a hallgatók számára, azonban másfelől sokan nehezen tudják megvalósítani –vagy épp sehogy. Értem én például a szegényebb családokra, ahol számos gyermek akár halmozottan hátrányos helyzetűnek számít (HHH). Ezekben a családokban egyszerűen nincs keret a nyelvtanfolyamra, vagy külön órákra. Ez egy mély és nehéz téma, jó néhány tanulmány is született a problématerületről.

Viszont vegyük górcső alá a másik oldalt! Nézzünk egy átlagos családot: legalább az egyik szülő dolgozik, nagyobb adóság nincs, egy autót fent tudnak tartani (ami kb. 15 éves), még az is lehet, hogy a szülők dohányoznak. Viszont még rendelkeznek akkora jövedelemmel, hogy a gyermekük el tudja kezdeni az egyetemi tanulmányait diákhitellel. A bejegyzésben még központi téma lesz, hogy miért lehet hasznos a nyelvvizsga megszerzése az egyetem előtt.

Ha már Te is úgy mész egyetemre, hogy beszélsz egy nyelvet, sokkal több lehetőség megnyílik számodra, amit kamatoztatni tudsz. Páldául: külföldi projektekben tudsz részt venni, fogadhatsz cserediákot, eljuthatsz külföldi egyetemre – akár projekt vagy pályázat keretében-, valamint több ismeretre tehetsz szert. Ezek pedig nem légből kapott, hanem nagyon is valós dolgok.

Ugye tudjuk azt, hogy az iskolában van egy alapoktatás a nyelv terén. Az így megszerzett tudással el tudsz jutni egy alapszintre, majd ezt a szintet érdemes bővítened egy nyelvtanár segítségével. Még ki sem kell lépned a lakásból, hiszen már Skype-on is elérhető a nyelvtanulás. Ám érdemes keresni ezzel párhuzamosan egy önszerveződő csoportot, ami segít még a fejlődésben. (Ezekről még több infót olvashatsz lejjebb.)

Sokan tapasztalják, hogy a nyelvvizsgára való felkészülés bizony sokba kerül. Egyéb buktatók is vannak, mint például, ha valaki időközben szakot vált, ezáltal később végez, vagy épp kibukik az egyetemről. Továbbá az is, ha nincs meg időben a nyelvvizsgája, és nem veszik fel emiatt egy munkahelyre.

Tény, hogy aki egyetem mellett dolgozik, ráadásul még órákra is be tud járni, akkor neki a nyelvtanulás nagy kihívás lesz. Éppen emiatt Te ne az egyetem alatt kezdj el nyelvet tanulni, hiszen sok tudásforrásból szorulhatsz ki, mely akár leendő szakmád fontos ismeretei.

A nyelvvizsgára való tanulás során, már előre fel lehet készülni, hogy milyen típusú feladatok lesznek

Rengeteg információ van például a feladatok sorrendjét és típusát illetően, megtudhatod azt is, hogy mi szerint értékelik az adott válaszokat. Így már előre tudsz gyakorolni. Ha a cél előtted van, már csak kitartásra és egy jó stratégiára van szükséged.

Mindig az elindulás a legnehezebb, utána pedig a rendszeresség a felkészülés során. Lesznek hullámvölgyek, de túl kell lendülni rajta és hosszú távon gondolkodni.

Hosszú távon gondolkodni… Ez fiatalon sajnos eléggé nehéz, de nem lehetetlen.

Ha nyelvtanulásról van szó, az iskolában a nagy csoportos tanulás nem előnyős. Az intézmény nyújtotta nyelvlehetőségek közül mérlegeld először, hogy melyik lenne számodra hasznos a jövőben beszélni.

Melyik nyelvet is tanuljam?

Manapság az angol elengedhetetlen, hogy az ember érvényesülni tudjon. Jó dolog a német, francia és a spanyol nyelv is, de az angol a közös, ami összeköti az embereket. Ha nyelvtanulásról van szó, lényeges, hogy megtaláld benne a motivációd.

Tanuld azt, amiben örömödet, motivációdat leled, ám nézz utána annak, hogy az adott nyelvet elfogadják-e a felvételi során!

A Mester diplomához is tervezzünk előre

Ha belevágsz a nyelvvizsgára való felkészülésbe, arra is gondolj majd, ha esetleg Master fokozatot végeznél, mi szükséges a kimenetelhez. Előfordulhat olyan is, hogy nem elég egy középfokú nyelvvizsga hozzá, hanem kettő. Légy résen!  

A közoktatásban nagyobb csoportban nehéz gyorsan haladni

Ezért alternatív megoldásokra van szükséged, íme néhány:

  • Egyszerű mesefilm nézés, mint például a Simpson család
  • Anki, saját szókártyák előállítása
  • Önszervező körök, ahol egymást segítik a tanulni vágyok

Egyéb ötletek:

  • Telefonos applikációk, Duolingo, stb.
  • Youtube

Az applikáció jó lehet, ha elindult valaki a tanulás útján, és már tud pár szót, így még könnyebb a memorizálás. Azonban sokszor úgy jönnek fel a szavak, hogy van, aki csak megérzésből kattintgat, húzkod balra-jobbra, mintha Tinder lenne. Érdemes inkább nyugalmasan, türelemben elolvasni.

Többen várnak eredményt a következő módszerektől, ám könnyen csalódást okoznak:

  • Filmek, sorozatok (túl sok kommunikáció történik rövid időn belül, nincs idő feldolgozni a rengeteg információt)
  • Idegen nyelvű TV csatornák (zavarók a reklámok és a túl gyors beszéd)

Legyen maximum két módszer, amihez ragaszkodsz nyelvtanulás során!

Azért kettő, mert többféle módon már nem tudjuk megosztani a figyelmünket, és még időnk sincs rá. Az egyik opció lehet a nyelvtanárral együtt tanulni heti egy-két órában, amihez van otthoni felkészülés is, a másik pedig az önszerveződő körök.

Mi is az az önszervezödő kör?

Ha már ennyit beszéltem róla… Szóval többen össze lehet ülni és egymással beszélgetni, gyakorolni a nyelvet. Mindenki más szinten van, de idővel a fejlődés garantált. Az a lényeg, hogy beszélni kell. Minden hétre lehet egy adott téma, amiből mindenki felkészül és felolvassa, vagy párbeszéded kezdeményez a társak felé. A cél közös, így egymás támogatása meghozza a sikert.

Akár választható egy mentor –mondjuk az egyik szülő a közösségből-, aki felügyel arra, hogy a csoport tagjai ne kalandozzanak el.

Egy hasznos tipp: beszéljünk magunkban

Ki ne szokta a fejében néha a gondolatait hallatni?! Lehet mondani – az adott nyelven- magunkban, hogy a szituációban mi is történik, amit látunk vagy elképzelünk. Például a kutya megugatja a szomszédot, mert hangosan hallgatja a zenét. És így lehet a mondatokat ismételni. Nyelvvizsgán is valós élethelyzetek vannak.

A japán kriksz-krakszok 一期一会

Japánban ha nem értik az egyik kanjit (írásjegy), amiből több ezer van, akkor átsiklanak felette, mert úgyis tudják a szövegkörnyezetből, hogy miről szól az adott írás. A több ezer karaktert sem ismeri mindenki, de mégis boldogulnak. Lehetséges, hogy sokszor feljegyzik, és utána néznek.

Ugyanígy történhet nálad is! Minden szót, kifejezést szinte képtelenség tudni. Az sem baj, ha hibázol, át kell ugrani rajta, viszont ha sokadjára is előfordul, akkor járj utána a dolognak! Idővel minden kikristályosodik, azaz érthető lesz.

A vietnámi gyerekek is korán kezdik tanulni a nyelvet

Vietnámban a kis gyerekek füzettel állnak a kezükben az utcán és kérdezgetik az arra járókat.  Leszólítják az embereket és a füzetben található kérdéseket felteszik, így gyakorolják az angolt. A válaszokat pedig lejegyzetelik, mivel az iskolából ezt a feladatot kapták. Egyéb ázsiai országokban is alkalmazzák ezt. Sokan azt gondolhatják, hogy ilyenkor el akarnak adni valamit, azonban nem erről van szó.

Vietnámi nyelvtanuló gyerekek az utcán, akik nem féltek kérdezni
Vietnámi nyelvtanuló gyerekek az utcán

Összefoglalás

Amint Te is következtethetsz, vannak alternatívák a nyelvvizsga megszerzésére. Nem lehetetlen küldetés. Azonban meg kell hozzá tanulnod hosszú távon gondolkodni, és alaposan megtervezni a folyamat lépéseit, amiben a szülők felelőssége is elég nagy! Szerintem számodra is fontos, hogy ösztönözzenek szüleid.

Az egyetemi évek alatt kamatoztathatod a nyelvtudásodat, ami később a karriereden, és az anyagi helyzeteden is nagyot lendíthet.

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.

A business model canvas, az üzleti modell használata

Az Business Model Canvas egy egyoldalas vizuális diagram, amelyet arra terveztek, hogy segítsen a vállalatoknak megtervezni értékjavaslataikat, kihívásaikat és azok felépítését. A sablon népszerűvé...