Így lesz hatékony a stresszkezelés a munkahelyen!

Olvasási idő 2 perc

A CDC Nemzeti Munkahelyi Biztonsági és Egészségügyi Intézete által végzett kutatás szerint csak az Egyesült Államokban a munkavállalók 29-40 százaléka éli meg a munkahelyi stresszt. A tanulmány rámutat, hogy ez komoly egészségügyi kockázatokkal is járhat, akár szívbetegség vagy metabolikus szindrómai is kialakulhat. Az alábbiakban következzen néhány módszer a stresszkezelés hatékonyabbá tételére.

Fontos a kezdet

A stresszes nap nem feltétlenül a munkahelyen kezdődik, ezért igen lényeges a reggeli harmónia megteremtése. Egy könnyed reggelivel, egy nyugodtan elfogyasztott kávéval, megfelelő tervezéssel és pozitív hozzáállással a legidegőrlőbb munka is legalább elviselhetőbbé tehető.

A követelmények átláthatósága

A szakemberek egyöntetű véleménye szerint a munkavállalók túlnyomó többsége azért éli meg a munkahelyi stresszt, mert nincs tisztában az elvárásokkal, illetve a feladatával. Ha a feladat során úgy találjuk, hogy nem vagyunk pontosan tisztában a dolgunkkal, akkor bátran szóljunk a felettesünknek, kérjük ki a tanácsát, véleményét.

Kerüljük a konfliktust

Az interperszonális (személyek között kialakult) konfliktus egyszerre rombolja a testi és lelki egészségünket. Egy kollégák között kialakult vita végletekig elmérgesedhet, így a lehető legteljesebb mértékben kerüljük az ilyen jellegű konfliktusokat. Ne terjesszünk pletykákat, ne álljunk bele az olyan beszélgetésekbe, melyek a jelen nem lévő munkatársak személye ellen irányul. Igyekezzünk kerülni azokat a kollégákat, akikkel konfliktus alakulhat ki.

Maradjunk szervezettek

A munkahelyi stresszkezelés egyik alapvető eleme a szervezettség. Mindez azt jelenti, hogy egy megfelelő munkaterv, illetve az idővel való optimális gazdálkodás segít elkerülni a rohanást, a kapkodást, ezáltal a hiba lehetőségét. Ezek ugyanis a stressz melegágyai, ellenben a szervezettség és a nyugalom kéz a kézben járnak.

Fontos a kényelem

Meglepő módon a stressz kiiktatásának jelentős mozzanata a fizikai kényelmetlenségek elhárítása. Néhány perc eltöltése egy kényelmetlen székben valószínűleg még nem vezet idegösszeomláshoz. Ám ugyanebben a székben (és testhelyzetben) a nap egyharmadát végigdolgozni már komoly stresszhatás lehet. Törekedjünk a csendes, harmonikus és kényelmes munkaterület megteremtésére.

Álljunk fel az asztaltól

Az ülő munkát végző dolgozóknak óránként ajánlott felállni az asztaltól, és pár percig mozogni. Ez a folyamat azonban nem csak a megmerevedett izmokra gyakorol jótékony hatást. A mozgás a stresszkezelés igen hatékony eszköze. Ha csak tehetjük, iktassunk be a munkahelyen rövid sétákat, mozgásokat, nyújtásokat. Akár úgy is, hogy lift helyett a lépcsőt használjuk, illetve az ebéd után engedélyezünk magunknak egy rövid, frissítő sétát.

Kerüljük a maximalizmust

Ez persze nem jelenti azt, hogy a ránk bízott feladatot ne kellene a legjobb tudásunk szerint elvégezni. Ám a maximalizmusra való törekvés sokszor ördögi körbe sodorja a munkavállalót. Minél tökéletesebbek szeretnénk lenni, annál inkább stresszel minket a hiba lehetősége. A stressz jelenléte pedig óhatatlanul hibára késztet, így még idegesebbek, aggodalmasabbak leszünk.

Relaxáljunk zenével

Számtalan kutatás jutott arra a végeredményre, hogy a zene ellazít, feltölt és megnyugtat. Amennyiben a munkakörünk lehetővé teszi, használjuk ki a zene erre irányuló jótékony hatásait. A kedvenc előadónk albumának hallgatása segít a kellemes, ismerős otthoni légkör megteremtésében, ezáltal vérnyomásunk és szervezetünk stressz-szintje is csökken.

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.

Pareto elemzés, ABC elemzés példával

Az ABC elemzés egy döntéshozatali módszer, amely három osztályba sorolja a vizsgált adatokat. A Pareto elven alapul, és segít az alapvető kérdések összpontosításában, a...