Ikigai modell a munka világában, ami a jó karrierhez is hozzásegít

Olvasási idő 3 perc

Számos helyen hallani az ikigairól. Amikor Japánban dolgoztam, akkor még nem voltam annyira tudatában, de így utólag, hogy mi lehet az, és hogyan segíthet a munka és a magánélet egyensúlyában, már egyre jobban kezdem megérteni.

Indításnak egy érdekes történet, melyben már észrevétlenül ott rejlik az ikigai

Miközben írtam a bejegyzést, eszembe jutott, hogy egyszer megkérdeztem egy japán étteremben – Izakaya-ban – egy alkalmazottat, hogy szeret-e ott dolgozni. Érdekelt, mivel lent az étteremben sötét volt, sok a munka, napot nem is lehetett látni egész nap. Valahogy megragadt bennem az a nyugodtság, ahogy mondta a válaszát: igen, szereti a munkáját, és céljának tekinti, hogy másoknak jó ételt szolgáljon fel. 

Már nagyon sok emberrel beszéltem, akik egyáltalán nem szeretik a munkájukat, főnöküket, vagy épp a környezetet ahol dolgoznak. De szerencsére van ellenpélda is, akiknek megvan az ikigaijuk, csak épp nem tudják, hogy ezt így nevezik. 

Ebben a bejegyzésben keressük meg együtt a TE ikigaidat!

Ikigai modell: japán titok a hosszú és boldog élethez

Ikigai: japán titok a hosszú és boldog élethez

Azaz, amiért érdemes felkelni reggelente.

Pénzt kell keresnünk, anélkül nem megy. Szóval jó, ha olyan állásod van amit szeretsz, de hogyan is találd meg ezt a munkát?

Négy feltételnek kell megfelelni:

 1. Amit szeretek csinálni
 2. Amire szüksége is van a világnak
 3. Amiért megfizetnek
 4. Amit jól csinálok

1. Valami, amit szeretsz csinálni:

 • Lenyűgöz téged? Szenvedéllyel tudod csinálni?
 • Sokáig tudod űzni anélkül, hogy elfáradnál? (Lelkesedés az elején mindig van, vigyázz, hosszú távúnak kell lennie, különben jön a csalódás, majd a kiégés.)
 • Korábban is szívesen csináltad?
 • Szabadidődben is szívesen foglalkozol vele?
 • Szívesen beszélsz róla?
 • El tudnád képzelni, hogy egész nap csináld?

2. Valami, amit a világ felhasználhat tőled:

 • Értelmet ad számodra?
 • Egyezik-e az értékrenddel?
 • Fenntartható hosszú távon?
 • Hogyan éreznének mások nélküle, ha már nem csinálnád?

3. Pénzt is keress vele.:

 • A szakmád? Értesz hozzá? Tanulnod kell hozzá?
 • Meg tudsz élni belőle?
 • Mások meg is fizetik, hogy úgy élj ahogy szeretnél?
 • Mások problémáját megoldja, és még fizetnek is érte?

4. Valami, amiben jó vagy és tehetséges:

 • Tehetséges vagy benne?
 • Jobb vagy ebben, mint bárki más?
 • Könnyen elvégzed?
 • Tanultad, tanították neked?
 • Hallottad már valakitől, hogy ügyes vagy benne?

Nem a legkönnyebb megtalálni egy ilyen tevékenységet, van, akinél bőven időt kell szánni rá, és persze kutakodni utána, új dolgokat kipróbálni, váltani. 

Hol és mikor használd az ikigai modellt?

Bármikor érdemes lehet átgondolni a dolgokat, hogy mivel foglalkozol/foglalkoznál.

Ha új munkát keresel, akkor nagyon hasznos ezt elővenni, de egy kiégés esetén is erősen ajánlott. Biztosan jó, amit csinálsz?

Biztos, hogy abban a mókuskerékben akarsz lenni még 15 évig, hogy aztán rájöjj, ez nem volt jó?

Az Ikigai története

Ha valamit hallottál már a japánokról, az biztosan köztük van, hogy őrült munkamorállal bírnak. Reggel nyomorogva ülnek/állnak a metróban, és van, hogy az utolsó éjfél körüli járatokon is zsúfoltan vannak még jelen az öltönyösök. 

Az ő felfogásuk az ikigai szerint működik. Pontos fordítás nincs rá, valami olyasmit takar, hogy az életben rejlő boldogság megtestesítése, amiért érdemes felkelni. Szétszedve a szavak jelentése: iki=élet, gai=érték. Az ikigaiban való hit segít elérni egy jobb jövőt, mégha most nyomorultul is érzi magát az ember. A japánok szerint minden apró öröm összességében egy teljesebb életet eredményez. 

Ikigaival bárki redelkezhet, viszont annak felfedezése és megértése egy hosszú önismereti folyamatot igényel.

Az ikigai lenne a hosszú élet titka?

Az is viszonylag köztudott, hogy Japánban élnek  legtovább az emberek. A nők átlagéletkora 87, a férfiaké 81 év. Van egy sziget, méghozzá Okinawa, ahol meglepően sok százéves ember él. Itt szerepet játszik az étrendjük és az ikigai is. Az idős emberek nem jelentenek tehert, nem rekesztik ki őket, ellenkezőleg, ők adják át bölcsességüket a fiatalabb generációnak. Ez már alapvetően célt ad az életüknek, szolgálják a közösséget. 

Az ikigai bármi lehet, akár a munkád is, vagy a kerted gondozása. 

A japán kultúrában a csapat értéke túlszárnyalja az egyént, így a munkavállalóknak fontos, hogy másoknak hasznosak legyenek, és megbecsüljék őket. Emiatt gyorsan is cselekszenek. 

Az ikigai veszélye, ha valaki csak a munkájában találja meg, majd nyugdíjba vonulva nem tud mit kezdjen magával. 

Végszó

Az ikigai egy iránytű lehet az életedben. Segít összehangolni cselekedeteidet azzal, amiért élsz, és átsegít a hullámvölgyeken. Ne csak valaminek a végét hajszold, hanem értékeld az út minden lépését. Az élet boldogsága jóval túlmutat a pénznél, vagy egy menő állásnál. 

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.