Mi az ipar 4.0? Ipar 4.0 összefoglaló

Olvasási idő 4 perc

Jelenleg a negyedik ipari forradalmat éljük meg.

Annál sokkal komplexebb, mint ahogy hiszed, de egyáltalán nem rémisztő. Előnyére kell fordítanod! Olvasd el, hogy miről van egyáltalán szó ipar 4.0 alatt, és mit kell tenned ahhoz, hogy állandóan tartsd a lépést!

Mi az ipar 4.0?

Rögtön példával élve: lehetőséget ad, hogy a rendszerek egymással kommunikáljanak; vagy okos gyárakat építsünk, amiket emberi beavatkozás nélkül lehet üzemelni. Az óriási adatfeldolgozás által nagyon pontosan tudunk adatokat kinyerni, és előre tervezni, igényeket kielégíteni.
Az ipar 4.0-ban az információáramlás, a digitalizálás és az automatizálás egyre szorosabb összefonódást eredményez a gyártóegységek között.

A digitalizáció elsöprő szerepet kap a folyamatoknál. Az ember és a gép ezáltal kerül összeköttetésbe valós időben.

A jövőben a gyártóegységek decentralizáltak lesznek, így sokkal gyorsabb kommunikáció, és döntéshozatal lehetséges.

Az egész gyártás automatizálható a nagy adathalmazok és az összeköttetés által.

Nézzük néhány előnyét:

 • rövidebb gyártási idő, és erőforrás takarékoskodás az adatokból a folyamatos optimalizáció által
 • állandó termékminőség a szüntelen felügyeleten keresztül
 • flexibilis gyártás, gyors reagálás a vevői igényekre
 • algoritmusok révén jobb logisztikai megoldások, például raktárak azonnal jelentenek anyaghiány esetén, optimális útvonalszámítás

A munka változni fog minden téren

A fejlesztések nem korlátozódnak csak a gépekre, gyártásra. A digitalizáció számos olyan területen lehetséges, ami üzleti folyamatokhoz kapcsolódik. Már most hatással van az adminisztrációban, az értékesítésben vagy a marketingben. Az ipar 4.0 nagy kihívást jelent a cégek számára.

A növekvő hálózatépítés és automatizálás felváltja a feladatokat robotokkal, mesterséges intelligenciával és új gépekkel. Másrészt egyre növekszik a magasan képzett személyzet iránti igény és a munkaerőpiacon való rendelkezésre állása.

A rutinfeladatokat a gépek végzik el, ezáltal a tervezésre, szervezésre és új ötletek kialakítására több idő marad.

A munkavállalói oldalon is kiemelkedően szükséges annak a megértése, hogy a gépek velünk vannak, és nem ellenünk. Te ne ess abba a hibába, hogy elutasítod a technika használatát, mert néhány éven belül nagy slamasztikában találhatod magad!

Félni vagy felkészülni? Ez itt a kérdés

A kutatások alapján és a különféle kiadványoknak (például a KUKA robotok oldalán) köszönhetően már világosan láthatod, milyen gigantikus lehetőségeket és kihívásokat kínál az ipar 4.0. 

Az egyes vállalkozások feladata, hogy korai szakaszban felkészüljenek erre a változásra, és hogy az átállásokat a gyártási folyamatok digitalizálása révén a lehető legkönnyebbé tegyék. Ezért fontos, hogy a döntéshozók felkészüljenek az Ipar 4.0-ra, ezzel együtt az új technológiák és technológiai megoldások felhasználására.

Ipar 4.0 fogalmak, hogy később ne kelljen vakarnod a fejed

 • IoT, Internet of Things jelentése: amit a dolgok internetének nevezünk, és a felhasználók számára magára az intelligens, egymással önállóan kommunikáló berendezések által használt hálózatra utal.
 • IIot Industrial Internet of Things: ipari célú felhasználásra, gyártáshoz logisztikában használják a rendszert.
 • Big Data jelentése: a nagyméretű adathalmazokat már nem tudjuk átlátni, ehhez kellenek a különböző algoritmusok, amivel könnyedén kinyerhetők a szükséges információk.
 • Felhő alapú szolgáltatás: adatokat, szoftvereket nem helyi adathordozón, hanem egy szolgáltató eszközein, felhőben tárolják. Az információkat internet segítségével egy tetszőleges eszközről el lehet érni. 
 • M2M vagyis a machine to machine: azaz a gépek egymással kommunikálnak, emberi közreműködés nélkül. A gyártósoron a robotok egymás keze alá dolgoznak, egymással kommunikálva pedig adatokon keresztül tudják a gyártást nyomon követni, hiba fellépése esetén pedig reagálni.
 • AI, Artifical Intelligence vagy ahogy másképp szokták hívni az MI, Mesterséges intelligencia  jelentése: az a szoftver, ami adatokat gyűjt, kielemez és tanul belőle. Mindezt külső emberi beavatkozás nélkül teszi, fejleszti önmagát. Ennek nagy haszna lehet logisztikában, vagy a gyártásban, ahol a robotok tudják mikor, mit kell szállítani, és a gyártási trendek alapján előre tudják jelezni.

Fontos még megemlíteni a 3D nyomtatást is, ami töretlenül fejlődik. Egyre nagyobb és pontosabb alkatrészeket lehetséges egyre gyorsabban előállítani, a hagyományos öntési, megmunkálási módszerek helyett.

Az IT biztonságra is fontos hangsúlyt fektetni, mivel minden adatcsere az interneten keresztül fog történni a felhő alapú megoldások által, amit az 5G biztosít. Az 5G a gyártóegységek és a kiszolgálás miatt szükséges, hogy gyors adatcsere menjen végbe.

Emellett fontos a szimulációkról is szót ejteni, hogy előre modellezhető legyen már minden. Aztán itt az AR (augmented reality), azaz a kiterjesztett valóság, amellyel valódi környezethez lehet virtuális adatokat hozzárendelni. Az AR szemüvegen (akár google glass) által például fel lehet címkézni egy gépet, és amikor ránéz valaki, akkor megjelenik az információ, vagy hogy mennyi elemet kell beszerelni az alkatrészbe.

Így jön létre az intelligens gyár (smart factory), ahol a gyártást és a folyamatokat összehangoltan, az igényeknek megfelelően vezérlik nagy távolságokból.

Kinek lehet a kiváltsága?

Legelőször a nagy cégek tudnak ebbe invesztálni és elkezdeni használni az ipar 4.0 technológiát, azonban a kis cégeknek sem kell félni a lemaradástól, ha folyamatosan nyomon követik a trendeket és invesztálnak a fejlődésükbe.
Jelenleg a KKV-kban a digitális transzformáció zajlik. Meg kell érteni a jelentőségét, és több, kisebb lépcsőn haladni előre, tervezni, több éves távra.

Seregnyi dolog automatizálásra kerül, a folyamatok egyre karcsúbbak lesznek.

Ki profitál belőle?

Azok, akik együtt tudnak dolgozni a gépekkel, programokkal és készek minden nap fejleszteni magukat. Te is tartozz közéjük!
Annyira sok információ áll rendelkezésre, hogy meg kell tudnunk szűrni az információkat, valójában mire is van szükségünk.

Az emberek nincsenek teljesen felkészülve a technológia fogadására, alkalmazására és sokan sajnos el is utasítják.

“Jönnek a robotok és elveszik a munkám”

Ez csak sokak fejében él. Együtt kell létezni azzal, hogy nagyon sok minden automatizálható, és folyamatosan optimalizálható, de az emberi tényező még kellően sokáig nem váltható ki jó néhány helyen.
Munkaadói oldalról fel kell készíteni a munkavállalókat és továbbképzést biztosítani, hogy hogyan tudják kihasználni a gépeket és a technológiai előnyöket.

Mit kell tennem, hogy mindig tudjam hol tart az iparágam?

Most már tényleg szükséged van a Life Long Learningre, azaz az élethosszig tartó tanulásra.
Először a feladatok automatizálásával kell megbarátkozni, mind a gyártosoron, mind az irodában.

Ki kell próbálni új eszközöket, használni kell és előre tervezni, hogy mi lehet a segítségedre!
A jövőben egyre több elmélyült T-tudású munkavállalóra lesz szükség, akiknek van egy-két speciális szakismerete, mindeközben pedig átlátják az összefüggéseket.

Ipar 4.0 történelem extra röviden

 • Ipar 1.0 – ipari gépesítés
 • Ipar 2.0 – tömeggyártás kialakulása
 • Ipar 3.0 –  automatizáció
 • Ipar 4.0 (napjainkban): autonóm gyártórendszerek, valós idejű kommunikáció a gyártóegységek között

Zárszó

Együtt dolgozol a gépekkel, vagy ellenségként tekintesz rá, rajtad áll. De tény, hogy itt vannak, és együtt fognak velünk dolgozni.

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.

MVP jelentése – gyors megoldások a tökéletesek helyett

Az MVP jelentése: a leggyorsabban elkészíthető első üzemképes prototípus. Azaz a termék, szolgáltatás csak a legszükségesebb funkciókkal rendelkezik az indulásnál. Cél a visszajelzések és...