Az iteráció jelentése és amit tudnod kell róla

Olvasási idő 2 perc

Az Iteráció jelentése: olyan folyamat, amit egyszer vagy többször újra elvégeztek annak érdekében, hogy minél jobb megoldás szülessen, majd az kerül szállításra. Ez történik számos területen, pl: termékfejlesztés, szoftverfejlesztés, weblap design készítése során is.

Minden egyes visszajelzést beépítenek, majd ennek hatására a termék egyre jobb és jobb lesz.

Hagyományos, azaz prediktív fejlesztés

Kezdjük az elején a hagyományos tervezéssel, ahol a részletes tervet előre ki kell dolgozni! A cél: minimalizálni minden jövőbeli változást. Nagy erőfeszítést igényel a pontos tervezés. De mindenki tudni fogja, hogy mit és mikorra kell szállítani. A módosításra kevés az esély a tervezés után, mivel nagyon részletes, és precíz tervezés megy végbe az egész projektcikluson keresztül. Bármilyen nagyobb módosítás hatással van a költségre, ütemezésre vagy pedig a terjedelemre.

Tervezés > Design > Építés > Teszt > Lezárás

Iteráció jelentése, ismétlődő életciklus

Iteratív ciklusok esetén a tapasztalok és visszajelzések által mindig javításra, finomításra kerül a termék, tehát beépítették a visszajelzést. Egyéb iteráció esetén az előzően fejlesztett részt is továbbformálják. 

A begyűjtött visszajelzésekre, tapasztalatokra építve a termék egyre jobb és jobb lesz. Tehát a részletes végső termék az egyes ismétlések során tökéletesedik. Minden iteráció addig megy végbe, amíg az előírt követelmény nem teljesül. Ebben az esetben kulcsfontosságú a válaszreakció a megrendelőtől. A visszajelzést felhasználják és a termékfejlesztés során beépítik. Ez kifejezetten előnyös, ha bonyolult terméket kell fejleszteni, meg az is megesik, hogy fejlesztés közben változik a követelmény.

Tervezés > Visszajelzés > Bővítés> Visszajelzés > Bővítés> Visszajelzés > Kész szállítandó egység, vagy termék

Az iteratív ciklusok fejlesztése során is van tervezés már a kezdeti fázisban, csak a kimenetek jobban módosíthatók a rövid ciklusok és a gyakori visszajelzések által.

Szoktad iterálni a feladatokat?

Inkrementális fejlesztés, gyarapodó életciklus

Inkrementumok esetén pedig mindig egy-egy új funkcióval bővül a termék. Egy lezárt iterációt építenek be, azaz egy kifejlesztett részhez egy új lezárt részt tesznek. Így sok kicsi befejezett, szállítható termékből áll össze folyamatosan a késztermék. Szóval nem kell ezt annyira túlbonyolítani, az inkrementum segítségével az ügyfél már az első kisebb szállítás után tudja használni a terméket.

Részegység 1 + Részegység 2 + Részegység 3 + … > Késztermék

A kész jobb, mint a tökéletes

Maximalizmus ide vagy oda, a fejlesztés MVP-vel, azaz minimálisan életképes termékkel kezdődik és utána pedig időközönként iterálva, tehát mindig javítva, fejlesztve lesz rajta, amíg az előírt követelmény, szállítandó teljesül. Az ismétlés lehet szándékos, vagy pedig szükséges.


Ha ez megvolna, akkor a következő részegység fejlesztése kezdődik, és amikor az is kész, hozzáadják a termékhez. Így egy weblap vagy szoftver esetén mindenki használhatja az új egységet, és nem kell várnia, amíg a teljes program elkészül.


A fázisokban kiemelkedően fontos a gyakori visszajelzés.

Van egy ide passzoló kiváló könyv, amit figyelmedbe ajánlanék: Lean Startup Eric Ries-tól.

MVP = Ötlet > Tervezés > Építés > Visszajelzés > Bővítés> Visszajelzés > Bővítés > Kész részegység, szállítandó

MVP + Részegység 1 + Részegység 2 + Részegység 3 + … > Késztermék

Dolgozz agilisan!

Az agilis projektekben sokszor és gyakran kisebb mennyiségben kerül szállításra a termék, így könnyebb a visszajelzésekre reagálni. Itt a fejlesztési ciklusok adott időközönként 2-4 hetente mennek végbe.

Egy hagyományos projektben az elején megtervezik a folyamatot, és lehetséges, hogy több hónapos időközönként kerül csak szállításra a termék, így a fejlesztő, szállító csapat csak ritkán kap visszajelzést, ami sokszor problémát okoz. Voltál már ilyen helyzetben?Agilis projektben is van tervezés, csak több részből áll, valamint mindig adott időközönként történik a szállítás. Így a visszajelzések is gyakoribbak, amivel sok jövőbeli hiba kiküszöbölhető.

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.

Mindenképp kell egy onboarding folyamat!

Egy kiválasztási folyamat a vállalatnál akkor könyvelhető el sikeresnek, ha az újdonsült kolléga kellőképpen beolvad a szervezetbe, mihamarabb elsajátítja a folyamatokat és minél előbb...