A Johari ablak működése – Ismerd meg önmagad!

Olvasási idő 2 perc

Te tisztában vagy a saját habitusoddal? Mert az emberek nem mindig ismerik a viselkedésbeli megnyilvánulásaikat. De van olyan is, hogy tudatában vannak magatartásuknak, de nem fogják ezt egykönnyen beismerni. A Johari ablak modell segíthet neked jobban megérteni a másokkal folytatott kommunikációdat, és önmagad mások általi észlelését. Válaszol arra a kérdésre, hogy hogyan lehet bizalmat építeni egy csoporton belül, és ezáltal egy hatékony csapatot felépíteni.

Egy csapat légköre a Johari ablak tükrében

Voltál már egy olyan csapat tagja, ahol a tagok őszinték, és jól közreműködnek egymással? Merthogy ez nem lehetetlen. Ilyenkor Te is azt érzed, hogy a dolgok jelentősen könnyebbek. Remélem egyetértesz velem azzal, hogy a bizalom kritikus fontosságú bármely csapat sikeréhez. Ahol nincs meg, az a csapat “halálra van ítélve”.

De hogyan építhető fel ez a bizalom a szervezeten belül?

Az egyik bevált módja a Johari ablak használata. Apropó megemlíteném, hogy a Johari ablak egy kedvelt pszichológiai eszköz, melyet Joseph Luft és Harry Ingham készített 1955-ben. A „Johari” név a két személy keresztnevéből állt össze. Azon eszközök egyike, amely a soft képességekre összpontosít, mint például a viselkedés, empátia, együttműködés, csoportközi fejlesztés és interperszonális fejlődés. 

A Johari ablak elve egyszerű

Ha a csapat tagjai információkat közölnek magukról, akkor az bizalmat teremt egymás között. A visszajelzés felhasználásával sokkal többet megtudhatsz magadról, tehát nő az önismeret és a személyes hatékonyság. Egyfajta önismertetés megy végbe, a konstruktív visszajelzések fogadása és adása által. 

De merre is néz ez az ablak? Egyik szemszögből arra a területre, amit már Te tudsz magadról, más szemszögből pedig arra, amit már mások tudnak rólad. És ez az ablak, négy ablaktáblával rendelkezik. 

Lássuk azt a híres 4 területet! 

#1. Nyitott terület/Aréna: ez az a rész, ami ismert számodra és mások számára is. Ez általában magában foglalja a viselkedésed, tudásod, készségeid, hozzáállásod.

#2. Vak terület: mi lehet az, amit mások tudnak rólad, de Te nem? Ez általában magában foglalhat olyan dolgokat, mint a szorongás, a félelem, az inkompetencia, az érdektelenség és így tovább, amelyekkel nehéz szembenézni, ám mások könnyen megláthatják őket benned.

#3. Ismeretlen terület: az, amit nem ismersz magadról, és mások számára is ismeretlen. Ide tartoznak az információk, az érzések, képességek, tehetségek stb. Ezeket elrejtheti a tudattalanba egy korábbi traumatikus élmény. 

#4. Rejtett terület: amivel tisztában vagy, viszont mások előtt ez rejtve marad. Ezt rendszerint vonakodsz feltárni. Ez jelenti az érzéseket, a múltbeli tapasztalatokat, a félelmeket, a titkokat stb. Csak akkor csökkenthető, ha az információk a nyílt területre kerülnek, azaz beszélsz róluk. 

A Johari ablak lehetőséget nyújt számodra az öntudatosság és a bizalom kiépítésére azáltal, hogy mutatsz másoknak önmagadból, illetve visszajelzést kapsz az önfelfedezés folyamatán keresztül.

WBS készítése

A munkalebontási struktúra, work breakdown structure – WBS, vagy németül Projektstrukturplan egy olyan eszköz, amely segítségével egy nagy projektet kisebb feladatokra, átláthatóbb lépésekre lehetséges...