Öt dolog, amiért jó könyvet olvasni és amiben segíthet a karrieredben

Olvasási idő 2 perc

Ha elkezdesz sokat olvasni, akkor rövid időn belül, számos pozitív dolgot figyelhetsz meg magadon, például azt, hogy hogyan segítik a könyvek a munkádat. Szélesedik a látóköröd, analitikus gondolkodásod javulhat, sőt, akár előrébb is tudsz lépni a karrieredben.
A legtöbb fiatal nem rajong annyira az olvasásért, persze nyilván vannak kivételek.
Azonban a könyvek iránti lelkesedés idővel megváltozhat. Nem egyik napról a másikra, hanem szép lassan, például amikor valaki a húszas éveit kezdi el taposni. Talán nálad is így volt/van/lesz. Fontos megjegyezni, hogy úgy jó olvasni, ha egy szakmai könyv után egy regényt, vagy számodra tetsző művet olvasol el, így a megismert dolgoknak hagysz időt leülepedni.

Öt pont, hogy miért jó könyvet olvasni

1.      A látókör szélesedik

Mindig egyféle típusú szakkönyvet hasznos olvasni, és akkor abban a témában fejlődni és tanulni mindig valami újat. Kettő szakmai könyv olvasása összezavarja az ember gondolait, és a fogalmakat. Minden könyvírónak megvan a saját stílusa és saját gondolatai.

2.     Jobb önismeretre tehetsz szert, mivel beleképzelheted magad a szereplők helyzetébe

Ha szeretsz történetet olvasni, akkor gondolkozhatsz rajta, hogy hogyan is cselekednél a szereplő helyében. Utána pedig azon töprenghetsz, hogy ő miért cselekedett úgy, ahogy. Tehát gondolkodásra serkent.
Pont ilyen Az ifjú projekttitán könyv is, hogy bele tudd magad képzelni Alex helyébe. Belecsöppenhetsz, hogy milyen egy kicsi projektben részt venni. Aki projekten dolgozik, az tudja, hogy két ugyanolyan nap nincs. Minden nap új kihívások jönnek.

3.      Analitikus gondolkodáson javít

Mivel a történetekben a cselekmények szálai mindig több síkon futnak, ezért nagyon fókuszálni kell arra, hogy hol is tart a történet. Ki kivel van, hol és mikor, stb. Ha a szálakat minél jobban össze tudod kötni, úgy javul az analitikus képességed.

4.      Előbbre tudsz lépni a karrieredben

Ha egy témára fókuszálsz és mindent elolvastál azzal kapcsolatban, akkor annak a témának előbb vagy utóbb akaratlanul is a szakértője leszel.
Vannak, akik elég sok pénzt invesztálnak a könyvekbe, viszont a befektetett pénz jócskán megtérül.

5.      Csökkenti a stresszt

Melyik típusú könyveket szereted a leginkább? Legyen egy sci-fi vagy egy fantasy könyv, és pár perc múlva ki is zökkenhetsz a stresszből.

Van két kifogás, amivel sokan küzdenek.

Ami fontos, arra mindig mindenki szakít időt, ami nem, arra is, mint például TV nézés, közösségi média pörgetése a telefonon (ez megér egy külön témát). Ha Te mondjuk ezeket kihagynád az életedből, máris lesz legalább napi húsz perc időd olvasni.

Másik kifogás, hogy drágák a könyvek, meg hogy nem lehet megszerezni. Be lehet iratkozni a helyi könyvtárba és kivenni őket. Ha nincs meg épp a könyvtárnak amit keresel, lehet egy másikból át tudják hozatni. Mindenre van megoldás.

(Majdnem) Mindegy, milyen könyvet olvasol, a lényeg, hogy csináld! És ha lehet, igazi könyvet, vagy e-book olvasót. Ne telefonon, meg számítógépen, mert az nem arra való.

Az e-book olvasó olvasásra lett kifejlesztve. Sokan ódzkodnak tőle, azonban gyorsan megszokható és praktikus. Igazán hasznos az a funkciója, mikor angolul olvasol egy könyvet és nem elég magabiztos még a tudásod, akkor a szavak fölött megjelennek a szinonimái, vagy ha kijelölöd az adott szót, akkor az e-book ad rá angolul magyarázatot, hogy mit is jelent a keresett kifejezés.

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.

Projektütemezés készítése

A projekt reális ütemtervének elkészítése nehéz feladat, több tucat változóval. Mindig van benne némi bizonytalanság. Ebben a bejegyzésben ezt igyekszem feloldani. Az egyik fél megpróbál...