Kell-e fotó az önéletrajzba?

Olvasási idő 3 perc

Az álláskeresés során mindig sokat gondolkodunk, hogy kell-e fotót csatolni az önéletrajhoz.

Hogy miért előnyös vagy hátrányos, azt ebben a bejegyzésben összefoglaltam.

Egy régi fotó vagy megszépít, vagy megrémít

Mindig szeretünk társítani egy szöveghez valamilyen képet.

Az ifjú projekttitán könyvhöz is azért készült több illusztráció, mert így az olvasó könnyebben el tudja képzelni Alexet, Robot és a beszállítókat.

Ez is ugyanígy működik az önéletrajz esetében. Aki megnézi az önéletrajzot, először a fotóra néz rá – ha van egyáltalán. Ha megtalálta, akkor azonnal levonja következtetéseit. Hogy az most helyes vagy helytelen azt nehéz megítélni, de ha valaki például nyaralós fotóból vág ki egy képet, vagy rosszul bevilágított hátérrel csatolja a fotót, de tovább fokozhatjuk: a fal előtt áll és a frizurája is össze-vissza van, akkor nem nehéz következtetéseket levonni.

Csak egy első esélyünk van arra, hogy jó benyomást keltsünk. Ha készül fotó, legyen arra is stratégiád! Csak egy jó fotót kell készíteni. Önéletrajzon lehet formázni, javítani.

Miért előnyös, ha csatolsz az önéletrajzodba fotót?

  • Erősítheted a képpel megjelenésed
  • Meg mered mutatni magad
  • Ha pályakezdő vagy és nincs elég tapasztalatod, egy profi fotó segíthet

Miért lehet hátrányos, ha önéletrajzodba csatolsz képet?

  • A legfőbb érv sokak által a diszkrimináció, ezért vannak, akik inkább úgy gondolják, hogy kihagyják a fotót az önéletrajzukból
  • Ha fennáll a kockázata, hogy nem megfelelően nézel ki a képen
  • Ha esetleg megnéznek a közösségi médián és a csatolt fotód régi

Van, aki megnézi az önéletrajz képét és …

Az emberek többsége a külső jegyek alapján ítélkezik, holott ez helytelen.

Sokunkban él a kép, hogy a jobb kinézetű embereket sikeresebbnek és értelmesebbnek tartják.

Van, aki az önéletrajzot nézi és a leírt szakmai tudás alapján dönt

Ez márt profibb és tapasztaltabb HR-sek teszik meg, akik kifejezetten a szakmai tudást részesítik előnyben.

Online jelentkezés

A nagyvállalatok esetében és az online platformok esetén nem követelmény a fotó.

Ha az első rostán átment az önéletrajz, akkor jön esetleg a közösségi média szemle.

Jobb esetben a LinkedIn profilt tekinti meg a HR-es, rosszabban a Facebook fotókat, amin előfordulhat, hogy nyilvánosra vannak állítva a bulifotók. Ha valaki elkezd dolgozni, jó dolog a régi fotók között szelektálni.

Opció: csatold a LinkedIn profilod linkjét az önéletrajzodhoz!

Minél magasabb a pozíció, annál több múlhat a fotón

Legyen a fotód businesslike 

Ha valaki vezetői állásra pályázik, akkor neki már egy jó minőségű képet kell csatolnia, ha csatol. Persze ott már a szakmai tapasztalat és a referenciák számítanak leginkább.

Pályakezdő vagyok, milyen fotó legyen az önéletrajzomban?

Egy pályakezdő esetében a profi fotó segíthet, de nem pótolja a szakmai tapasztalatot. Inkább a szakmai gyakorlat és egyetem alatt végzett projektmunkák számítanak sokat. De ha valaki egy profi fotót csatol az önéletrajzához, az már sokat számít az első benyomásnál.

Fotó az önéletrajzban magyar sajátosság vagy nemzetközi szinten is kell?

Az önéletrajz tartalmát egyre inkább a törvények határozzák meg, amelyek korlátozzák, hogy a személyes adatokat milyen módon kérhetik a munkáltatók a pályázóktól.

Számos külföldi országban a munkáltatók nem kérhetnek fotót a jelentkezőtől.

Itt egy általános irányelv lett összefoglalva, hogy melyik országban kell, vagy nem kell fotó. Ez csak egy iránymutatás, és változhatott a cikk írása óta. Ha Te például külföldre pályázol, kérdezz rá a cégnél!

Európa legtöbb országában kérnek, azonban Írország, Anglia, Hollandia és Svédország kivétel. Németországban nem kérhetnek a 2016-ban elfogadott AGG, egyenlő bánásmódról szóló törvény által (Allgemeine Gleichbehandlungsgesetz).

Akkor most nem kell fotó a német önéletrajzba?!

Az általános egyenlő bánásmódról szóló törvény értelmében nem, de egyes cégek esetén előfordulhat, hogy jó, ha csatolsz. Nézz körül és kérdezz utána, ha Németországba jelentkezel! Hogy raksz, vagy nem raksz képet, az rajtad múlik.

Kínában és Japánban elengedhetetlen a fotó. Azonban Amerika és Kanada szintén a kivételek közé tartozik. Ha nem vagy biztos abban, hogy kell-e fotót csatolni az önéletrajzhoz, akkor informálódj!

Ha fotó megvan, akkor jöhet a motivációs levél írása. Kattints ide és olvasd el, hogy hogyan írj egy jó motivációs levelet.

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.

Milyen a jó vezető egy projektben?

Amikor egy projektvezető kinevezésre kerül, akkor elsődlegesen a szakmai tudása számít, szemben a projektmenedzseri tapasztalatával. Ebben az írásban külön arra szeretnénk kitérni, hogy...