Ki is az a digitális projektmenedzser és hogyan válhatsz azzá?

Olvasási idő 4 perc

Mit jelent digitális projektmenedzsernek lenni?

Mindent összegyűjtöttünk, amit tudnod kell a digitális projektmenedzserről (DPM).

Egyre inkább szükség van olyan vezetőkre, akik képzettek a digitális projektek megvalósításához.

A digitális projektmenedzsment pontosan ugyanaz, mint egy hagyományos projekt, csak kizárólag „digitális” projektekkel foglalkozik.

Bármely digitális komponenssel rendelkező projekt – weboldal, alkalmazás, online kampány, közösségi média, szoftver stb. – digitális projektként értelmezhető.

Az a személy, aki felelős a digitális projekt zökkenőmentes futtatásáért, ő digitális projektmenedzser. Készülj fel, egyre több ilyen szakemberre lesz szükség! Mentsd el az oldalt és térj vissza, hogy lásd, milyen álláslehetőségek vannak!

A dolgok abban különböznek a hagyományos projektektől, hogy a digitális oldalon az ügyfeleknek gyakran nincs elképzelésük a digitális tér működéséről. Vagy ami még rosszabb, pocsék ötleteik vannak.

A mai projektmenedzserek online mozgatják csapataikat és folyamataikat, hogy lépést tartsanak a versennyel, és gyorsabban szállítsanak, mint valaha.

Az online projektmenedzsment az ember együttműködése a szoftverrel, valamint a felhőben tárolt rendszerek felhasználásával valósul meg.

A digitális projektmenedzserek jelentik a projektmenedzsment új jövőjét, és ha nem szeretnél lemaradni, el kell kezdeni az előkészítést már ma! Olvasd tovább a bejegyzést!

1. Mi a digitális projektmenedzsment?

Az online projektek kezelésének korszerűsített folyamata a koncepciótól a befejezésig, a költségvetésen belül és egy bizonyos erőforrás felhasználásával. Ez magában foglalja az eredmények megtervezését, delegálását, nyomon követését, áttekintését és mérését – általában mindezt a projektmenedzsment szoftver segítségével végzik.

Neked még ismerős az excel tábla a tervezéshez?

Minden projekt célja más, de az átfogó cél az üzleti növekedés és az értékes ROI elérése a projektből.

A digitális projektek lehetnek fejlesztések, mint például:

 • Weboldal 
 • Mobil alkalmazások 
 • Alkalmazás fejlesztés
 • Videók
 • Játékok
 • E-kereskedelem, webshop
 • Reklámozás
 • Keresőmotor optimalizálása (SEO)
 • Igazából minden fejlesztés, amit a számítógépeden, telefonodon, és egyéb kütyükön használsz

Mit csinál egy digitális projektmenedzser?

Ő az üzleti elemző, kommunikátor, emberekkel foglalkozó személy, menedzser, vezető és stratégiai szereplő.

Ha azonban meg kellene határozni bármely digitális projektvezető alapvető felelősségét, akkor az „emberek vezetése” lenne, mint minden projekt során.

Mi a digitális projektmenedzser feladata?

A digitális projektmenedzser feladata annak biztosítása, hogy a projekthez szükséges összes eredmény teljesüljön, és időben illetve a meghatározott költségvetésben átadásra kerüljön. Egy újdonság a projektháromszöghöz képest, hogy már az üzleti célok eléréséért is felelősek lettek a digitális világban, mivel könnyen és gyorsan mérhetőek az eredmények.

Íme a feladatai:

 • Projektterv, ütemterv és költségvetés létrehozása és közlése
 • A projekt kockázatainak elemzése és a projekt terjedelmében bekövetkező változások kezelése
 • Feladatok és határidők kiosztása, betartása
 • A projekt hatókörének meghatározása és a céljainak eléréséhez szükséges tevékenységek megtervezése 
 • Státuszriportok készítése 
 • A projekt hatókörének kezelése
 • Ügyfelekkel való kommunikáció
 • Eszkalálás
 • A munkaterhelés, a költségvetés és az ütemtervek kidolgozása
 • Az erőforrások hatékony karbantartása, kezelése és átruházása
 • Az ügyfél és a saját szervezetének segítése mind pénzügyi, mind hosszú távú üzleti céljainak elérésében
 • Annak biztosítása, hogy a projekt megfeleljen az ügyfél és a saját szervezete által elvárt minőségi előírásoknak

Ha valaki már projektmenedzser, jól tudja, hogy mit jelent ez a sok feladat.

Többet olvasnál a projektmenedzsment alapjairól? Kattints ide és nézd meg ezt a könyvet!

Milyen készségekre van szükséged a digitális projektmenedzsmenthez?

Az alapvető munkatapasztalatok és az együttműködés révén tehetsz szert az igazi projektmenedzser készségekre. De eltart egy darabig. Ha még csak most kezdtél dolgozni, hagyj időt magadnak!

Az olyan készségek, mint az időgazdálkodás, az erőforrás-gazdálkodás, a projektkommunikáció menedzsmentje, a tervezés, a szervezés és az átruházás, bármilyen szerepnél fejleszthetők.

Számos digitális projektmenedzsment tanfolyam, könyv és igazolás szerezhető be online, amelyek segítségével kiemelkedhetsz a versenyben. 

Minden digitális projektmenedzser készsége különbözik, tapasztalatuk és háttérük alapján. Ügyelj arra, hogy folyamatosan fejleszd képességeidet!

Íme néhány olyan készség, amelyet a digitális és hagyományos projektmenedzsernek is el kell sajátítani:

 • Együttműködés
 • Erős kommunikációs készségek
 • Gyors problémamegoldás
 • Figyelem a részletekre
 • Erős szervezési képességek
 • Képesség több feladat elvégzésére és a prioritások meghatározására
 • A cél és az eredmények vezérlése
 • Keresztfunkcionális csapatok vezetése
 • A megbeszélés és áttekintések koordinálása és megkönnyítése
 • Egyszerűsítése az összetett munkafolyamatoknak
 • Adatok megértése

Hogyan válhatsz digitális projektmenedzserré?

A digitális projektmenedzserré válás hosszú folyamat. Nincsenek egyetemi diplomák a „digitális projektmenedzsment képzés” területén, és ez nem az a fajta munka, amelybe előzetes tapasztalat nélkül belevághatsz.

Itt is meg kell mászni a lépcsőket, tanulni, fejlődni kell, na és sokat tapasztalni.

Nincs bevált módja annak, hogy digitális projektmenedzserré válj. A minimális követelmény az alapképzettség. Ezen túlmenően bizonyítani szükséges a tudásod, tapasztalatod és alkalmasságod a munkára. Műszaki ismeretek nélkül nem boldogulnál. Ja és még valami: időben szállítani az elvárt dolgokat!

Ezenkívül a digitális vezetők szerepét, felelősségét és készségeit ritkán határozzák meg egyértelműen. A projekt kezdetétől a végéig gyakorlatilag minden szempontot felügyel.

Tipp: Keress LinkedIn-en olyan projektmenedzsereket, akiknél szerepel, mint munkakör, hogy digitális projektmenedzser (digital project manager). Nézd meg, hogy milyen munkaköri szerepet töltöttek be, mielőtt projektmenedzserré váltak! Milyen készségeket soroltak fel a nyilvános profiljukon?

Létezik-e digitális projektmenedzsment módszer?

Minden projektvezető eltérő digitális projektmenedzsment folyamatot alkalmaz, a szervezet, a csapat és a projekt alapján. Nincs két azonos projekt, és valószínűleg egyedi folyamatokat, vagy különböző módszertant igényelnek.

Szerencsére több közül lehet választani. A legnépszerűbb projektmenedzsment módszerek közül néhány vízesésbe vagy agilisba esik. 

A vízesés módszertana sokkal tradicionálisabb projektmenedzsment megközelítés – hatókörök építése, erőforrások kezelése és szakaszos munka jellemzi, továbbá gate-to-gate, azaz mérföldkövenkénti haladás.

Ez a folyamat népszerű, mert egyszerű és egymást követően megy végbe.

Különösen jól működik olyan építési projekteknél, ahol elsőként egy dolgot kell készíteni (ház falai), mielőtt egy másik dolgot el lehet indítani (tető).

Az agilis módszertan egy jóval továbbfejlesztett módszertan, amely a rugalmasság és az együttműködés gerincére épül. Míg a vízesésnek szigorúan követendő terve van, addig az agilis megközelítések képesek a csapatok felé gyorsan és hatékonyan reagálni a változásokat illetően. Ez azt is lehetővé teszi, hogy az ügyfél vagy az érdekelt fél különböző szakaszokban(sprintekben) lépjen be, és mielőtt továbblépne, ellenőrizni tudja elvárásait (demo).

Ha többet szeretnél megtudni az agilis módszertanról, olvasd el az agilis projektmenedzsment módszertan összefoglalót!

Melyek a digitális projektmenedzsment eszközök?

A digitális projektmenedzsment és a felhőalapú, azonnali hozzáférést és felügyeletet segítő eszközök lehetővé teszik a projektvezetők számára, hogy teljes mértékben kihasználják a digitális projektmenedzsment erejét. Azaz pontosan megmutatják a programok, hol áll a projekt állapota, valós időben.

Ezek az eszközök lehetővé teszik a kommunikációt a csapattagokkal, végrehajtó érdekelt felekkel, külső munkatársakkal és még sok más valós, aktuális adatokkal. Ez azt jelenti, hogy kiválthatja a státuszjelentő értekezleteket, és ezzel megtakarítható a csapat ideje.

Az összes dokumentumot, képet és információt tárolhatod egy felhőalapú projektkezelő

eszközben, hogy az emberek letölthessék azokat a fájlokat, amire épp szükség van. Minden egy központosított helyen található.

A munkát és a visszacsatolást ugyanazon a helyen meg lehet oldani, így a megfelelő gyakorisággal hivatkozhatnak rá. Nincs ellenvetés, hogy ki mondta miért, vagy kiért miért felelős, mivel minden egyértelműen dokumentálva van, egy helyen hozzáférhető az egész. Ismerős a szituáció?

A digitális projektmenedzsment eszközök bevezetése hosszabb idő, de többszörösen megtérül, mivel fel tudja gyorsítani ezután a kommunikációt. 

Az új szoftver bevezetése attól függ, hogy milyen a szervezet befogadó képessége, nyitott-e az új dolgokra és alkalmazásukra.

Összefoglalás

Ha valaki jártas a projektmenedzsment világában, láthatja, hogy a legfontosabb dolog manapság az újfajta programok alkalmazása és a folyamatos továbbképzés.

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.