Külföldi munka mérnököknek

Olvasási idő 4 perc

Miért szeretnél külföldön dolgozni?

Aki külföldi országba megy dolgozni, arról azt hihetik, hogy neki jól megy, sok pénzt keres. Pedig ez nincs mindig így. Ebben a bejegyzésben összefoglaltam, hogy hogyan tudsz kijutni külföldre dolgozni.
Ez a bejegyzés inkább diplomával, speciális tudással rendelkezőket érint, de bárki találhat benne hasznos információt.
Mivel már számos ország van mögöttem, többek között Japán, Németország, Ausztria és Svédország, ezért úgy gondolom, hogy kellő tapasztalattal rendelkezem, amit itt megosztok. 
Mivel mérnök vagyok, ezért neked és egyéb diplomás munkavállalóknak szól ez a bejegyzés.

Miért is mész külföldre? A legfontosabb

 • Pénzt akarsz keresni?
 • Több fizetést képzelsz el, ami által majd jobban élhetsz? (Külföldön sincs mindig garancia a jobb életre.)
 • Odahúz a szíved esetleg életed szerelme miatt?
 • Kiküldenek, mert szükséged van rá a karrieredben?
 • Nagyobb kibontakozási lehetőséget látsz kint?
 • Mert a szomszéd is kint van, és neki milyen jó?
 • Miért vagy te jobb, mint a külföldi munkatársak? Miért téged válasszanak?
 • Van kereslet a te speciális tudásodra, amiért meg is fizetnek?

Ezeket a kérdéseket fontos először tisztázni, mivel az elképzelés és a valóság sokszor különböző. Aki külföldről Magyarországra hazatér, sokszor mást mutat.

A legfontosabb, hogy beszéld a nyelvet, ahova kimész, különben nem fogod tudni magad kifejezni, és úgy fogod érezni magad mint az óvodában. Csak hebegsz-habogsz, és nem fogsz tudni érvényesülni. Este a munka után már nehéz lesz tanulni, és valószínűleg a TV nézés nem fog hozzásegíteni a nyelvtanuláshoz úgy, ahogy gondolod. 

A másik fontos dolog a kinti munkavégzés során, hogy legelőször a saját szakmádban igyekezz elhelyezkedni. Hidd el, a szakmai szavakat is elég lesz megtanulni, hát ha még új szakmába mennél ott a kifejezéseket is megérteni, amíg a nyelvet sem beszéled rendesen…

Elfogadod, hogy ha Magyarországon egy jobb pozicióban voltál, akkor valószínűleg lejjebb kell kezdeni külföldön és ott lenni újra pár évig?  Ez is kell sokszor az újrainduláshoz. 

Nézzük meg az opciókat!

Cégen belüli kijutás

Ez leginkább nagy multinacionális cégek esetén lehetséges.
Nézd meg a céges weboldalon a lehetőségeket! Külföldi kapcsolataid is segíthetnek a projektből. Ott már ismernek, és tudják, hogy ki vagy.
Ehhez a kijutáshoz, nagyon fontos a cégen belüli teljesítmény.
Legyél látható és hallható, proaktív, tegyél bele a projektbe többet, mint mások. Anélkül nem megy. 
Legyen egy terved, hogy hogyan jutsz ki.

 • Milyen projekten keresztül?
 • Mit kell ahhoz letenned az asztalra?
 • Kommunikáld is a főnököd felé is, akár egy személyes 1:1 évértékelő esetén, hogy külföldön szeretnél egy kis időt eltölteni!
 • Kik mentek ki a cégen belül? Vedd fel velük a kapcsolatot, hogy hogyan jutottak ki!
 • Milyen teljesítmény kellett hozzá?
 • 2-3 évet a cégnél kell már ahhoz dolgozni?

A főnököd el fog gondolkodni, és tudni fogja, hogy ha kész vagy rá. Hidd el, ha jó helyen vagy, akkor figyelnek erre, és sokszor számításba veszik. 

Kiküldetés előnye

Ha például Ázsiába mennél, akkor a cég a vízumban, lakhatásban és még sok egyéb dologban is segíteni fog. Hidd el, Japánban elvesztem volna, de Svédország sem lett volna egyszerű.

Álláskeresés MO-ról magyar munkaerő közvetítéssel

Erre léteznek szakosodott cégek Magyarországon.
Ha velük veszed fel a kapcsolatot, ők is meg tudják könnyíteni a kiköltözést, de nem garantálják a munkát. Ha kijutsz velük, akkor segítenek egy-két dologban, mivel nekik is fontos, hogy legalább fél évig az adott cégnél dolgozz.
Sajnos a betanított pozícióra nincs rálátásom.

Munkaerő-közvetítés vs. munkaerő-kölcsönzés

Álláskeresés külföldi munkaerő-kölcsönzéssel

Itt már kifejezetten szaktudásra specializálódott cégek vannak, akik például gépész és IT-s pozíciókra keresnek embereket. Van, hogy hirdetik a pozíciókat, de ők is adatbázist építenek, ahonnan majd kereshetnek, vagy ha olyan a szakterületed, felveszik a cégekkel a kapcsolatot. Ezekhez a munkaerő-kölcsönzőkhöz, ha valaki egy jó önéletrajzzal jelentkezik, egy válasz e-mailt legalább kap (ami lehet sablonos is), de több, mint valószínű, hogy lesz egy első körös beszélgetés, hogy felmérjék ki is vagy, mennyire beszéled jól a nyelvet. Itt elkészítik az önéletrajzod még egyszer, és azt küldik ki a cégekhez. 

Ez kezdésnek sokaknak remek ugródeszka, és abból a szempontból nagyon jó, ha bekerülsz, hogy sok tanfolyamra küldenek, mivel minél több mindenhez értesz, annál jobban el tudnak adni, de cserébe lehetséges, hogy félévente másik céghez kerülsz, amikor lejárt az adott projekt.

Álláskeresés külföldön anyacéghez

Ezt az előző ponttól külön választottam, mivel ez már eggyel nehezebb lépcső.
Külföldön rengeteg céghez még a helyiek is sokszor csak munkaközvetítőn keresztül tudnak bekerülni. De nem lehetetlen, mivel én mindig anyacéghez kerültem, ezért neked is sikerülhet.
Kell a jó nyelvtudás, a szakmai tapasztalat, és egy kiváló önéletrajz, ajánlólevelekkel. Külföldön erre nagy hangsúlyt fektetnek.
Ha megkérdezik, hogy hogyan, mikor tudsz kimenni interjúra, akkor alkalmazkodj a céghez, látniuk kell, hogy rugalmas vagy. 

Kiköltözés, majd utána munkakeresés?

Ezzel veszélyes vizekre evezel. Már Magyarországról hasznos elkezdeni jelentkezni, és ha van több interjú, akkor kimenni.
Személyes interjúra neked kell valószínűleg a költséget állni, de előtte biztos lesz egy-két videóbeszélgetés.
Szerencsére Airbnb-ben meg tudsz szállni, még akár egy hónapra is, ha arról van szó. Így a kauciót megspórolod, és a környéket is jobban megismered. Lényeges, hogy legyen több havi tartalékod!
Azt nem ajánlom senkinek, hogy kimegy és majd úgy keres munkát közben. Ma már az interneten sok mindent el lehet intézni.
Annak a veszélye fennáll, hogy már kint vagy, de nem találsz állást, ezért olyan munkát vállalsz, ami nem megfelelő számodra. 

Hátrányok

Legfőképp az hogy a családtól, barátaidtól távol leszel.
Még ha csak Ausztriába is mész, és minden hétvégén hazamész, akkor kétlaki leszel. Sehol sem lesz az otthonod.
Ha például úgy, mint én Japánban dolgoznál, el fog kapni néha a honvágy érzése. És akkor sem két nap lesz megszervezni a hazautat. 
A barátoktól távol leszel, újra kell kezdened, ami hosszú idő, és lehet, hogy nem is sikerül.
Ha nem tudod a nyelvet erősen, akkor nem fogod tudni megértetni magad, sem reflektálni, vagy épp megvédeni. 
Ha kint dolgozol napi 8 órát, utána már nem nagyon lesz  energiád még két-három óra nyelvet tanulni.

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.