MBTI teszt – kitöltetik veled, pedig szakmaiatlan

Olvasási idő 2 perc

Ha multinál dolgozol, szinte egészen biztos, hogy töltöttél már ki személyiségtesztet. Az pedig igencsak esélyes, hogy az a Myers-Briggs típusindikátor (MBTI) volt. Ilyenkor aztán meghökkentő felfedezésekre lel az ember önmagát illetően, holott rendkívül félrevezetőek is lehetnek. Jogos a kétely: ér ez egyáltalán bármit is? 

A MBTI (és társai) előzménye 

A 20. század hajnalán a pszichológia Jung és Freud által a virágkorát éli. Ráadásul Freud nem köntörfalazott a szexualitás témája terén, ami kezdte leomlasztani a prűdség falait, a szabad gondolatok pedig szárnyra keltek. Meg persze ott van még Einstein relativitáselmélete, aztán kitör a világháború… 

Már az I. világháború idején tesztelték az amerikai katonákat, konkrétan a stressztűrő képességüket. Majd a fronton átéltek után meg is állapították a híres poszttraumás stresszt, mely egy gyakori mentális betegség a katonáknál, ami szorongás és álmatlanság útján tör a felszínre. 

Ebben az időszakban lép színre Katharine Cook Briggs, aki lázasan érdeklődött Carl Gustav Jung pszichológiai elméletei iránt. Kezdetben olyan gyermeknevelési rendszert álmodott meg, ami az engedelmességen alapszik (nincs szeretet, amíg el nem végzi a feladatait), amit ma már rengetegen csírájában fojtanának el. Briggsnek így, vagy úgy, de bejött az elmélet, lányával együtt – Isabel Briggs Myers – pedig kidolgozott egy olyan szisztémát, ami kategorizálja a személyiségjegyeket. 

Myers-Briggs típusindikátor lényege 

Isabel és édesanyja létrehozott egy 4 ellentétpáron, vagyis 8 tulajdonságon nyugvó táblázatot, és 16 kategóriába rendezte az emberi személyiségjegyeket. 

Íme a 4 páros:

  • érzékelő vagy intuitív 
  • introvertált vagy extrovertált 
  • gondolkodó vagy érző 
  • megítélő vagy észlelő 

Ehhez eredetileg 93 kérdéssort alkotott, amivel előrukkolhatsz önmagadról. A teszt végeztével kapsz egy négy kezdőbetűt, ami a legfőbb 4 tulajdonságodra utal. (Pl. INTJ= Introverted, iNtuitive, Thinking, Judging, azaz tartózkodó, ráérző, logikus, mérlegelő.)

Mi a hiba az MBTI személyiségteszttel? 

Egyrészt az, hogy a pszichológusok nem alkalmazzák, ami már sejtető jel. Komoly döntéseknél nem ajánlják, hogy erre alapozzon bárki is. Pedig neked sokszor az állásod múlik rajta, vagy épp az előléptetésed!…

Sőt, hogy tetézzem, a kidolgozó anya-lánya páros semmilyen pszichológiai képzésben nem részesültek. Ellenben olyannyira ügyeskedtek, hogy egy hangzatos, eladható terméket hoztak össze. Igazi vízválasztó volt, amikor a II. világháború végére megalapították a CIA felmenőjét, és meggyőző képességüket bevetve a titkosszolgálat bevetette a tesztet leendő alkalmazottaik felfedezésére. 

A siker törte tovább az útját, már óriás vállalatok is használták. Az elsöprő siker mellett a pszichológusok hiába tiltakoztak, hogy szakmailag hasznavehetetlen a teszt. A személyiségjegyek” hasraütéssel” lettek kijelölve, nincs átmenet a tulajdonságok között, mindenki csak végpontokhoz tartozhat. Ha másodszor is kitölti valaki, akkor toronymagas eséllyel más eredményt kap. 

Honnan ered az MBTI töretlen sikere?

Talán onnan eredeztethető, hogy módfelett egyszerű kitölteni, mondhatni kellemes, szórakoztató élmény. Józan paraszti ésszel képezi le a dolgokat, jól értelmezhető kategóriákba oszt be, valamint nem jelöli meg a negatív tulajdonságokat

Az a tény is felmerül, hogy játszi könnyedséggel meg lehet szerezni a tesztelési adminisztrátori jogokat, bár ahhoz egy kicsit mélyre kell nyúlni a pénztárcában és elvégezni egy tanfolyamot. 

Összességében ez a képzetlen páros ügyes lavírozással szépen meggazdagodott, és örökségük a mai napig él.

Töltsd ki inkább a DISC tesztet. Sokat elárul rólad, és másokról is.

SMART célok meghatározása példával

„Mann muss Ziele haben”. Ahogy annak idején a német vezetőm mondta, kell, hogy legyenek céljaink. Igaza is volt. A célunkat azonban meg is kell vizsgálni,...