Mi a HR feladata? HR-es megnevezések összefoglalója

Olvasási idő 3 perc

A HR feladatok rendkívül szerteágazóak. A HR-es a Te munkádat is segíti, ha sajnos még ezt kívülről nem is látható néha.

Legtöbben a HR-es feladatok kapcsán az önéletrajz szűréssel, toborzással, kiválasztási folyamatokkal és munkaügyi dolgokkal asszociálnak, azonban ennél többről van szó.

Ahogy egyik bejegyzésben írtam róla, az önéletrajz nem a HR szórakoztatására készül, hanem informálódik belőle. Hogy mi legyen az egyoldalas önéletrajzban, találhatsz rá egy mintát.

Ki az a HR-es személy aki megnézi az önéletrajzot?

A HR szakma is változik, fejlődik, és a kifejezések néha nem egyértelműek.

Nézzük meg a kifejezéseket, amiket a LinkedIn profilokon is sokszor láthatsz, és a hozzájuk tartozó feladatköröket!

 • HR gyakornok: betanul a későbbi HR-es feladatokba, mint például adatbázis kezelése, tréningek szervezése.
 • HR asszisztens, koordinátor/advisor: dokumentálással foglalkozik, emellett nagyrészt önéletrajzot válogat, interjúztat, kapcsolatot tart a jelöltekkel, be- és kiléptet a vállalatban.
 • Fejvadász/toborzó/recruiter: egy külsős cég, aki a jelölteket kutatja fel és toborozza. Továbbá felkeresi a potenciális jelölteket írásos úton vagy telefonon. Ezen továbblépve telefonon előszűri a jelölteket, kapcsolatot tart velük, valamint a megbízóval is. Rendszeresen adminisztrál és riportokat készít. 
 • Sourcer/Sourcing recruiter/Researcher: összegyűjti a megbízó versenytársainak piaci tudnivalóit, céges oldalait, vállalati ábráit, majd elemzi őket. Jelölteket kutat a social media segítségével, vagy személyes kapcsolatok útján. Mozgósítja a jelölteket, kommunikál velük telefonon és személyesen is. Építi az adatbázist és interjúztat. 
 • Toborzási vezető/Csoportvezető: feladata a teljes toborzási tevékenység irányítása, ellenőrzése. Elindítja a megbízásokat, majd delegálja azokat a toborzóknak. Ügyfelekkel találkozik, tárgyal. Nyomon követi beosztottjai teljesítményét, visszajelzést ad. 
 • HR generalista/HR manager/Head of HR: többek között szervezetfejlesztést, teljesítményértékelést végez és kimutatásokat készít. Aktívan részt vesz a toborzási kampányokban, kiválasztja a toborzási csatornákat. Támogatja a döntéshozatalt a jelöltekkel kapcsolatban. Koordinálja az új kollégák integrálását és orientációját. Fejleszti a toborzás-kiválasztás folyamatát. 
 • HR Business Partner: képviseli a vállalatot országon belül vagy kívül.
 • Employer Branding felelős: az ő feladatköre a munkáltatói márkaépítés, marketing, reklám.

A HR-es az állásinterjú során a személyiséget igyekszik megérteni és felmérni a soft skill készségeket.

Az a HR-es aki felvételiztet egy állásinterjún egyik nap egy mérnököt, másik nap meg egy bérszámfejtőt, akkor elég nehéz szakmailag mindkét tudást átlátnia. Így inkább a jelentkező személyiségére kell, hogy fókuszáljon, sem mint a szakmai tudására.

De azért igyekszik felmérni szakmai tudását is a pályázónak, azonban a második interjún már a szakmai vezetőnek is jelen kell lennie.

Egy multiban ennyiféle szerepkör előfordulhat, azonban egy kkv HR osztálya egy személy szerepében is megvalósulhat. Jobb esetben legalább egy HR-es segíti a cég munkáját, vagy pedig a tulajdonos lát el minden feladatot.

Ha nincs a cégnél HR-es, vagy ha az IQ-nál fontosabb az EQ

Ma már segítségül lehet hívni munkapszichológus cégeket is, akik segítenek a jelentkezők kiválasztásában.

Mi a fontosabb a cégnek, hogy valaki nagy tudású dolgozót vegyen fel, aki nem tud együtt dolgozni a csapattal vagy pedig egy olyan személyt, aki képes csapatban is dolgozni, és motivált?!

A munkapszichológus megvizsgálja, hogy az adott személy mennyire alkalmas egy feladatra. Egy vezető vagy projektben dolgozó személy kiválasztása esetén hasznos segítségül hívni szakembereket.

Ha szervezeti átalakulás megy végbe, mert például agilis transzformációt hajt végre, akkor még inkább hasznos lehet számára szakemberek hívása, akik felmérik a jelentkező képességeit. Egy házat is az alappal szükséges kezdeni, és csak utána kerül rá a tető, mert van mire építeni.

Hogy ne hagyjunk kérdések nélkül, nézzük is át, hogy mi lehet HR-es szakmában dolgozónak a feladata!

 • Kidolgozza a HR politikát, és a vezetőség elfogadja vagy elutasítja. Például ha a cég a jövőben meg akarja tartani a dolgozóit, akkor több képzés szükséges, tehát ennek milyen költségvonzatai vannak, vagy ha nem tudja megtartani a dolgozóit, mert az egyik részleg megszűnik, akkor mi legyen a stratégia, elbocsátás, áthelyezés, az új részlegre felvétel, toborzás.
 • Amikor a HR-es politikát elfogadta a vezetőség, akkor a HR-es végrehajtja a felvázolt stratégiát.
 • A HR kezdi a toborzással, aztán a kiválasztással.
 • Utána menedzseli az emberek képzését, karrierjét, majd amikor a vállalatnál a dolgok úgy alakulnak, akkor a végén elbocsát vagy nyugdíjaz.
 • Ha egy vezető azt mondja, hogy neki kell három darab lakkozó, akkor összeszedi a szükséges adatokat arról, hogy mit csinál a lakkozó. Aztán utána jár, hogy milyen munkavédelmi felszerelésre van szükség, azt mennyi ideig lehet hordani, mikor kell cserélni, milyen orvosi vizsgálatok kellenek, mikor tud kezdeni a munkavállaló, papírmunkákat intéz, milyen képzésen kell majd részt vennie stb.
 • A HR menedzseli a dolgozók karrierjét, annak aki megfelelő a továbblépésre, vagy karriert akar magának és azért tesz is.
 • Értékeléseket készít, jelentést ad a vezetőségnek.
 • Tréningeket szervez.
 • Meglévő dolgozók motiválására stratégiát tervez.
 • Béremelésekkel is foglalkozik.
 • Szervezetfejlesztés is hozzá tartozik felelősségeihez.

Amint láthatod, rengeteg feladatot elláthat egy HR-es.

Könyvajánló

Daniel H. Pinktől a Drive, The Surprising Truth About What Motivates Us, magyarul Motiváció 3.0, amiben leírja, hogy miről is szól a munkahelyi motiváció. Ez a könyv azért lehet hasznos, mert az embereket manapság a pénzen kívül már egyéb tényezők is motiválják.

Emberi lény menedzsment

Gondoljuk át mit jelent a human resources, ha lefordítjuk magyarra! Emberi erőforrások. Lehet ezért is van annyira rossz reputációja?
Mennyivel szebb lenne, ha például human being management, emberi lény menedzsment vagy motivated human being management, motivált emberi menedzsment vagy valami ilyesmi lenne! Lehet játszani a szavakkal.
Természetesen az embereknek, akik dolgoznak az kell, hogy legyen céljuk a céggel együtt, hogy profitot termeljenek.

 

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.