Milyen a jó vezető egy projektben?

Olvasási idő 2 perc

Amikor egy projektvezető kinevezésre kerül, akkor elsődlegesen a szakmai tudása számít, szemben a projektmenedzseri tapasztalatával.
Ebben az írásban külön arra szeretnénk kitérni, hogy mik azok a tulajdonságok, amitől egy projektvezető kiváló.
Ha Te is az vagy, az a helyzet, hogy mindenhez értened kell. Azonban mik azok a képességek, amire igazán szükséged van? Mielőtt bárkit is projektvezetőnek neveznek ki, fel kell készülnie karrierjének eme lépcsőjére is.

Ahhoz, hogy kiváló projektvezető legyél, az az évek hosszú tapasztalásának a feltétele.
Vannak kompetenciák, amikkel már rendelkezel, ám sok mindent el kell még sajátítanod, hogy sikeresen vezethess egy projektet.

Sokszor a projektmenedzser és projektvezető feladatok közötti fogalom zavaró az álláshirdetésekben, mert cégenként másképp nevezik az adott pozíciót, azonban lehet, hogy mindkét megnevezés esetében ugyanazt a feladatot látják el.
Hogy mi lehet a különbség a projektmenedzser és a projektvezető feladatai között, arról itt található információ.

Projektvezető feladatkörben már a projektet és az embereket is irányítanod kell, a termék fejlesztésén felül.
Túl gyorsan kinevezésre kerülő, vagy hirtelen egy túl nagy projektbe keveredő projektvezető meglehetősen sok feladatot kaphat. Egyszer csak azon veszi észre magát, hogy minden jelzőlámpa pirosan világít, késések mindenhol, és elégedetlen ügyfél jelent a menedzsmentnek, na meg mellette még nem is tud aludni éjszaka.
Ha valaha Te is ilyen helyzetbe kerülnél, készülj fel, hogy a javításra, majd az elkerülésre idő kell és tapasztalat.


Milyen tulajdonságok kellenek ahhoz, hogy valaki sikeres projektvezető legyen?

Legelőször is: szakember

Azért került kinevezésre, mert az adott területen nagy a tudása. Egyedülállóan megbirkózik minden technikai kihívással és bármely részletet megért.
Ez a tudása azért elengedhetetlen, mert így tud a napi projektproblémákon túllendülni és a projektre is fókuszálni. Neked is ilyenné kell válnod!

Projektmenedzser

Projektmenedzseri tudással is fel van vértezve, amit cégen belüli oktatáson vagy azon kívül szerzett meg. Ott megtanulja az alapvető dolgokat, amik a projektvezetés során szükségesek, többek között: projektirányítás, erőforrás-tervezés, rizikómenedzsment, költségkalkuláció számítás. De még sok egyéb eszközt is tanul, ami a projektmenedzseri alapismeretekbe beletartozik. Így lesz ez veled is.

Vezető

A projektvezető nevében benne van, hogy vezető, és kalauzolja az embereket, a csapatát és a vevővel szemben is megállja a helyét. Sok oktatáson a menedzseri tudásra helyezik a hangsúlyt, és kevés szó esik arról, hogy hogyan kell az embereket irányítani, kommunikálni velük. Ez is megér egy külön oktatást.
Sok cégnél úgy gondolják, hogy majd idővel megtanulja az illető, így nincs vezetői oktatásra szükség.
Ha nincs meg a vezetői képessége, továbbá nem tud a projektben határozattan fellépni, akkor az emberek gyorsan elégedetlenek lesznek.
Mit lehetne tanítani, hogy a kinevezett személy – akár Te is – hamarabb, kiváló vezetője legyen egy projektnek? Csak a példa kedvéért néhány lehetőség:

  • Hogyan vezessen és kommunikáljon a csapatában,
  • Ha egy téma eszkalálódik, azt hogyan kezelje,
  • Hogyan ismerje fel és oldja meg a konfliktusokat.

Hogy belőled kiváló projektvezető legyen, ahhoz hosszú évek munkája és tapasztalása szükséges. “Olcsóbban” nem lehet megúszni.

Nagyon fontos, hogy a tudásod ne csak tapasztalat útján szerezd meg, hanem oktatáson is részt vegyél, ahol kifejezetten csak a vezetői kompetenciákról tanulsz.
Kész vagy egy projetkvezetői kinevezésre?

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.

Business Case, azaz üzleti esettanulmány útmutató

E bejegyzés arról szól, hogy mielőtt egy cégen belüli új ötletnek vagy egy projektnek a megvalósításába belekezdenél, hogyan számold ki, megtérülnek-e a projekttel kapcsolatos...