Motivációs levél összefoglaló, ami megkönnyíti a megírást

0
302
Motivációs levél írás bejegyzés
Olvasási idő 4 perc

Senki sem szeret motivációs levelet írni, mert azt nyűgnek érzi. Ha te is így ezzel, nem vagy egyedül. Összegyűjtésre kerültek a legfontosabb pontok, ami ahhoz szükséges, hogy könnyedén megalkosd a motivációs leveled. A jó motivációs levél kiegészíti az önéletrajzod, így a részletesebb infókat is meg tudod osztani. 

Kövesd végig a pontokat és írd meg könnyedén!
Nincs csoda megoldás, ami mindenkinek jó,de találhatsz hasznos tartalamat a bejegyzésben.

Miért kell a motivációs levél, és mi a lényege?

A lényeg, hogy meggyőzd a HR-est. Marketingelned kell magad. Igen, nehéz. Azonban egy kis idő-és energiabefektetéssel egyáltalán nem vészes. 

Már egy tucat ugyanolyan motivációs levelet olvasott a Hr-es, mert sokan az internetről töltik le, kicsit átírják és már küldik is minden egyes pozícióra ugyanazt a levelet.

Tekints a motivációs levélre úgy, mint egy áldás, hogy hozzásegít a munkádhoz, nem pedig úgy, mint egy átokra, ami kötelező.

Az önéletrajz egy lista, a motivációs levélben viszont ki tudsz tűnni azzal, hogy magadról és a céljaidról írsz, és hogy miért akarsz a cégnél dolgozni, valamint hogy eddig milyen eredményeket értél el.

Légy precíz! Ezért készült egy összefoglaló táblázat, hogy mi szerint épüljön fel a motivációs levél.

Egy gyors kérdés, mielőtt tovább haladnál. Válaszold meg kérlek, és nézd meg az eredményt.

Ha az állásra való jelentkezés esetén kérdéseket kellene megválaszolnod, és a válaszadás által nagyobb eséllyel jutsz tovább, például, hogy miért jelentkezel a munkára, mi motivál, hogy te kapd meg az állást, mi volt az utóbbi 1 évben a legnagyobb eredményed a munkában, akkor:

Hogyan legyen a motivációs levél szerkezete?

Fontos szempont, hogy a munkáltató lássa, miért lesz előnyös, ha nála dolgozol majd.

Bizonyítsd be, hogy te vagy a legalkalmasabb az adott pozícióra!

CímzettCímezd meg a cég nevét a bal felső sarokba!
FeladóAlatta, vagy jobb felülre, hogy ki is írja a levelet, valamint a címed. Legyen feltűnő!
Tárgy, pozíció megnevezéseÍrd meg melyik pozícióra jelentkezel!
MegszólításA Kedves Hölgyem/Uram sablonokat ha lehet, kerüld el. Ha van telefonszám, hívd fel és érdeklődj, hogy kinek is írod a levelet. Esetleg a hirdetésben ott van egy név? Akkor címezd neki! Ő fogja elolvasni elsőként. 
Pozíció neve, referencia hivatkozási számaÍrd meg, hogy milyen pozícióra jelentkezel!
BekezdésÍrd le hol olvastad a hirdetést!Írj magadról: ki vagy, mi jellemez, sorold fel kompetenciáidat! Legyen kis öndicséret,de túlzásba ne ess!
Részösszefoglaló, hogy miért Te?!Miért előnyös, ha te fogsz dolgozni a cégnél?
TárgyalásHogyan kapcsolódsz Te,vagy kapcsolódnak a tapasztalataid az adott munkához? Emelj ki pár eredményt ami az adott munkához kell, és írj hozzá példát! Sorold fel pontokba szedve!
Befejezés, zárszóÍrj egy rövid összefoglalót! Kérj személyes találkozót!

Motivation-és cover letter közötti különbség

Angolul kétféle jelentést szoktunk összekeverni: motivation letter és cover letter. Központi dolog, hogy a motivációs levélben azt írd le, hogy miért jelentkezel, mik a képességeid, és miért vagy megfelelő az adott pozícióra.

A motivation letter magyarul motivációs levél, ami nem csak kifejezetten munkához kell, lehet egyetemi felvételihez is, vagy ösztöndíjra való jelentkezéskor. Ha munkahelyre pályázol, inkább azt kell megfogalmazni, hogy miért vagy oda való, és mi motivál, hogy ott dolgozhass, mik a kompetenciáid.

A cover letter magyarul kísérőlevél, ami magasabb, de még nem a vezetői szintű pozíció pályázása esetén csatolandó, és melyben megmutathatod tapasztalataid. Az önéletrajzhoz szokták csatolni még olyan esetben is, ha nincs meghirdetett pályázat, viszont a jelentkező nagyon motivált, hogy később majd megkeressék, amikor nyitott lesz az adott pozíció. Itt arra kell helyezni a hangsúlyt, hogy miért jelentkezel a céghez, miért te vagy a megfelelő az adott munkára. Ami beletartozik: munkatapasztalat, tanulmányok.

Tippek motivációs levélírás lépéseihez

  • Jegyzeteld le a gondolataid a fenti pontok alapján, egy word dokumentumba
  • Írd meg a mintalevelet, keresd meg a kapcsolódási pontokat
  • Hagyd pihenni másnapra és utána fejezd be. Tudod: alany állítmány tárgy…
  • Esetleg add oda egyik barátodnak átnézésre (inkább ne a szülő legyen, hátha elfogult)
  • Ellenőriztesd le a nyelvtant
  • Másold be a levélbe, ne csatold az e-mailhez, ha van e-mail cím
  • Formázd meg

Motivációs levél minta megtekintése – Kattints a képre

Motivációs levél minta
Egyoldalas szakmai önéletrajz minta könnyen kitölthető oldalsávval ellátva

Kattints a képre, ha érdekel az egyoldalas önéletrajz minta.

Név: Kovács Minta
Projektmenedzser

Itt a található az írott szöveg

Címzett:
Mester Elek
HR osztály
Szer Elek Szerelni Kft.

Feladó
Kovács Minta
1012 Budapest
Kossuth Lajos utca 36.

Jelentkezés a Géptervező projektvezetői pozícióra

Kedves Mester Elek,

Ezúton szeretnék jelentkezni a meghirdetett géptervező projektvezetői állásra (ref.szám GP342342), amit a gantt.hu oldalon olvastam.
Jelenleg, mint projektvezető dolgozom. Számos sikeres projektet vezettem Magyarországon és külföldön is.
Az Ön cégéhez a munkához való elkötelezettséget, a folyamatos lendületet tudom biztosítani, a több mint öt éves vezetői múltammal. Kiemelnék pár projektet, amit sikeresen vezettem:

·         Erős elköteleződés a gépgyártás iránt, amit egy nemzetközi projektben biztosítottam, ahol a megrendelt termék értéke 2 millió euró volt, és a projekt időben lezárult.
·         Angol nyelvtudásommal külföldre átnyúló projekteket vezettem, ahol zabőrlő, és csomagoló gyártósorokat helyeztünk üzembe.
·         Az elmúlt három évben a kutatási és fejlesztési projektek keretében új gyártási technológiát fejlesztettünk ki, amiben részem volt, mint projektszakértő.

Számos egyéb nemzetközi projekt részese voltam, amit az Ön cégénél kamatoztatni szeretnék.

Kérem nézze át a csatolt önéletrajzom, és ha bármi kérdése lenne, keressen e-mailben: kovacs.minta@gmail.com vagy ezen a telefonszámon: +36……

Szívesen vennék egy személyes találkozót Önnel, hogy bemutatkozzam és hogy jobban megismerhessen. A következő napokban szeretném megkeresni Önt telefonon a jelentkezésemmel kapcsolatban!

Tisztelettel,
Kovács Minta
2020. 02. 12.

Amikor pedig behívtak, akkor itt olvashatsz arról, hogy hogyan készülj fel egy interjúra.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here