A multitasking árnyalatai

Olvasási idő 3 perc

Gondold végig egy napi rutinodat, és rájössz, hogy akaratlanul is a multitasking lengi körül a napodat! Mik jutottak eszedbe? Talán ehhez hasonlók: reggeli közben e-mail olvasása és írása, majd a napi elvégzendők felírása, priorizálása; megbeszélés alatti Messenger üzenetek csekkolása; Facebook hírfolyam görgetése a kollégád sztorizgatása közben, és még számtalan verziót lehetne felsorolni… 

Mi történik ilyenkor a fejedben? Ez a modern világ következménye? Ez most előnyös vagy sem? Tenni kell ellene valamit?

Akkor tisztázzuk a multitasking körül keringő ködös kérdéseket, feltevéseket!

A multitasking már beásta magát a munkahelyekre

Először is, “minek nevezzelek”? Magyarosítva többfeladatosságnak nevezhető, ez akkor jelenik meg, amikor a figyelmed fókusza folyamatos váltogatáson megy keresztül, több feladatot párhuzamosan végzel, azok között ugrálsz. Ezt a technika fejlődése hozta magával. 

Alapvetően kijelenthető, hogy a multitaskingot űző munkavállalók növelik a szervezet termelékenységét. A cég nem vesz fel/nevez ki öt új embert egy adott folyamatra, mert az univerzális alkalmazott mindent megold egyedül. Te már tapasztaltad ezt a munkahelyeden?

Lásd be, milyen gazdaságos: ebben az esetben nincs szükség öt laptopra, telefonra, íróasztalra stb, hanem csak egyre. Semmi sem jobb, mint egy ember, aki öt ember munkáját végzi. Hozzáteszem ebben azért van némi irónia is, hisz az ilyen helyzet komoly kihívást jelent.

DE, a multitasking képességekkel rendelkező alkalmazottaknak még a legrosszabb helyzetekben is jobb esélyei vannak a “túlélésre” (ha beütne egy létszámleépítés), mint másoknak. A multitaskinget űző munkavállaló az, aki viszonylag független, és nincs befolyással más munkája az övére.

A kutatások azt mutatják, hogy a multitaskingnak vannak előnyei és hátrányai is. Mindkét felet mérlegelni fogjuk, így megértheted, hogyan lehet egyensúlyba hozni az életedben versengő prioritásokat és feladatokat.

Ami a multitasking mellett szól

Időt takarít meg – A multitaskinggel időt takarítasz meg, ha vannak olyan feladatok, amelyeket egyszerre lehet elvégezni. Például, ha meg kell vizsgálnod néhány projektet a munkahelyeden. De közben tervezheted már, hogy ma kimész futni, ráadásul az idő megtakarítása érdekében futás közben hallgathatsz néhány oktatóvideót is, amire épp előfizetett a cég. Több legyet egy csapásra. 

Pénzt takarít meg – A multitasking sok pénzt takarít meg a munkahelyen. Ahogy feljebb említettem, ahelyett, hogy több embert vennének fel bizonyos feladatok elvégzésére, a cég felvehet olyan pályázót is, aki jó a multitaskingben.

Növeli a termelékenységet – A multitasking növeli a produktivitást mind a munkahelyen, mind otthon. Ugye a többfeladatos alkalmazottak több munkát végeznek. Természetesen csak akkor működik, ha mindezt hatékonyan tudják ellátni. Szóval ha egy vállalatnak 3, több feladatot ellátó alkalmazottja van, az még mindig előnyösebb számára, mintha ugyanazon számú munkavállaló egy feladatra koncentrál.

(Otthon is működik a dolog, például gyorsabban elvégezheted a házimunkát, ha a mosogatógép ki- és bepakolását vacsora készítése közben teszed. Ez most egy egyszerű példa volt, találd ki, hogy hogyan tudnál hatékonyabban végezni egy időben több mindent a háztartásodban!)

Útját állja a késleltetésnek – Azok, akik többfeladatosak, kevésbé hajlandók elhalasztani a teendőiket. Az ilyen emberek jóval motiváltabbak, mert tudatosabban átlátják, hogy mit csinálnak és mit érnek el vele. Ha Te multitaskingolsz, akkor nehezebb dolgod van azzal, hogy megtaláld az időt a késleltetéshez, időpazarláshoz.  

Ami a multitasking ellen szól

A multitasking valójában becsap téged

“Ez most komoly? Eddig nem erről volt szó…” – gondolhatod most magadban. 

Nos, szakemberek szerint azért csap be, mert azt az illúziót kelti, hogy képes vagy a figyelmedet megosztani és több mindenre fókuszálni. Valójában egyszerre csak egy dologra összpontosítasz, viszont hyper gyorsan váltasz egyik tevékenységről a másikra.

Az agy ilyenkor olyan terhelést kap, ami lecsökkenti a glükózkészletet, ettől pedig kevésbé leszel produktív, ráadásul hamarabb elfáradsz. A veszélye abban rejlik, hogy mindez az agyat véglegesen egy gyengébb gondolkodásmódra állítja be, hiszen a figyelmet is csak rövid ideig tudja fenntartani. 

(Persze pánikra semmi ok, ennek is megvan az arany középútja, ami mindjárt kiderül, hogy mi!)

Csakhogy ne legyen semmi olyan egyszerű, kutatók megtámadták azt a feltevést is, hogy a multitasking eredményesebbé tesz

A kutatások bebizonyították, hogy az egyik feladatról a másikra való váltás komoly nyomást gyakorol a hatékonyságra. Ugyanakkor, ha egy időben számos különféle dolgot végzel, az valójában rontja a kognitív képességeket.

Akkor most mit tehetsz?

Minimalizálhatod a multitasking negatív következményeit. 

Kutatók szerint – bár további vizsgálatokra van még szükség – a jelenlegi bizonyítékok arra utalnak, hogy az emberek, akik abbahagyják a multitasking feladatokat, jobban teljesítenek. 

Szóval a lehetséges káros hatások elkerülése érdekében a következőt teheted: csak maximum két feladatra korlátozd az adott időpontban elvégzendő dolgok számát. Használd a “20 perces szabályt”! Ahelyett, hogy folyamatosan váltanál a feladatok között,  figyelj oda 20 percig teljesen csak az egyik feladatra, mielőtt a másikra váltasz!Amikor nem életbevágó, kapcsold ki a mobilodat, vagy csak vedd le a hangot és fordítsd le, hogy véletlenül se lásd az értesítéseket! Ha már jól megy a 20 perces fókusz, akkor emeld a tétet, jelölj ki egyre hosszabb időtartamot, és addig dolgozz csak az egyik feladaton! Hidd el, sokkal célravezetőbb és élvezetesebb így dolgozni.

Olvasd el itt az időgazdálkodással kapcsolatos bejegyzést.

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.

Programmenedzsment és a programmenedzser

Mi is a program és a programmenedzsment jelentése? A programmenedzsment több, egymástól függő projektek összefoglalása, amik kihatással vannak egymásra. Ebben az esetben minden projekt egy...