Munkahelyi mobbing – Nagyon vigyázz vele!

Olvasási idő 2 perc

“Kétszer nem csap a villám ugyanoda”? Sajnos ez nem igaz a mobbing jelenségére

Állandó furkálódás, kötekedés, verbális agresszió. Terrorizálás, pletykálkodás, kiközösítés, akár fizikai bántalmazás. Nem, nem egy iskolai tinédzser kegyetlenkedésről van szó – az a bullying -, ez a munkahelyen zajlik. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy ezt sosem tapasztalja meg. Sajnos egyre többen vannak, akiknek reggel már görcsbe rándul a gyomruk, ha be kell menniük egy mérgezett légkörű munkahelyre. 

Mobbing, avagy a pszichoterror 

A mobbing egy tudatosan kifundált, szándékos gyötrés. A munkahelyen valamilyen oknál fogva kipécézik a gyengébb kollégát, és általában egy vagy több ember folyamatosan zaklatja, kirekeszti, direkt módon vagy épp alattomosan támadja. Most felteheted a kérdést, hogy mégis ki képes ilyesmire?! Az, aki irigy, féltékeny és ellenszenvet táplál a kiszemelt áldozat iránt, illetve félti (tőle) a pozícióját

Kutatások szerint a mobbing 40%-a a főnök felől érkezik, a maradék esetekben több kolléga sanyargat egyet, vagy egyetlen kolléga bántalmaz egy másikat. Bizonyítékok születtek arról, hogy az elkövetők közül rengetegen rendelkeznek nárcisztikus személyiségvonásokkal. 

Mivel kell farkasszemet néznie az áldozatnak?

Rosszindulatú pletykákkal – akár a magánéletéről is -, szidással, becsmérléssel. Ez már önmagában is elég lenne, de sajnos ott van még a kiközösítés, kritizálás, megalázás, méltánytalan feladatokkal való felruházás, esetleg kirúgással való fenyegetés. Végső és eldurvult esetben pedig fizikai erőszakkal való fenyegetéssel találja szemben magát, vagy tényleges tettlegességgel. 

A szakértőktől kiderült, hogy a legtöbb esetben nőket éri zaklatás, méghozzá a 25 év alattiakat, valamint az 50 felettieket. Módfelett kiszolgáltatottak azok a kollégák, akik csekély önértékeléssel bírnak, érzelmileg instabilak és harmatgyenge szociális készségekkel rendelkeznek. 

Hogy alakulhat ki a mobbing?

Mondd ki: az időd legtöbb részét a munkahelyeden töltöd. A legtöbb helyen ha előbbre szeretnél jutni, akkor egyre többet és többet kell dolgoznod. Együtt kell működnöd másokkal, amit megnehezít a túlterheltség. Ha meg feszültség van, könnyen jöhet egymás hibáztatása. (Persze nem minden helyzet ennyire sötét.)

A mobbing kialakulását egy inkompetens vezető is előidézheti. Ha egy vezető nem képes hatékonyan kezelni egy húzós időszakot, ha túl sok munka jut 1 emberre, akkor elszabadulhatnak az forrongó indulatok egyetlen áldozat irányába. 

Általában olyan munkahelyen alakul ki a mobbing, ahol kemény alá-fölérendeltség van. Minél nagyobb rivalizálásra kényszerülnek a dolgozók, annál könnyebben gázolnak át egymáson. Ideálisabb egy nyitottabb felépítésű szervezet, ahol leginkább egyenrangúak a kollégák, tehát ahol épphogy van hierarchia. Az ilyen rendszerben szinte ismeretlen a mobbing. 

A kritikusabb területek a következők: egészségügy, oktatás, közigazgatás, banki szektor. 

Amit a mobbing maga után von

Egyértelmű, hogy testi-lelki problémákat szül. A terapeuták a következőket szedték össze:

  • fej-és hátfájdalom
  • szorongás, pánikreakció 
  • alvászavarok
  • depresszív közérzet
  • koncentrációs nehézségek 
  • szélsőséges esetben öngyilkossági hajlam

Ezeket egyes egyedül már nem lehet megoldani, szakember segítsége nélkülözhetetlen, méghozzá hosszabb távon. 

Végszó

Egyikünk sem arra hivatott, hogy a “sárba döngöljék”. Nem szabad megalkudni a megaláztatással és az állandó stresszel! Ha mobbingot tapasztalsz irányodba, fordulj először is a vezetődhöz, ha pedig pont ő a bántalmazó, keresd fel a HR vezetőt! Ha nagyon eldurvulnak a dolgok, hívj segítségül egy jogi képviselőt, és nézz egy új állás után! A mobbing okozta lelki károkat pedig segít feldolgozni egy pszichológus. 

Interim menedzser, aki jön-megy a cégekben

Az interim menedzser egy időszakosan alkalmazott, vezetői feladatokat ellátó személy. Általában krízishelyzetben lép színre - hívásra -, vagy épp akkor, ha betöltetlen maradt a...