Műszaki menedzser szak – Válasszam vagy ne?

Olvasási idő 2 perc

Attól, hogy elvégzed, még nem leszel menedzser. Pláne nem, ha csak az BSC részét teljesítetted, ráadásul nincs gyakorlatod, ja és nyelvvizsgád sem.

Van, aki az alapszakos diplomát azért választja, hogy majd továbbmenjen más szakterületre MSC-n, és ott szakosodjon. Azonban a specilizálódáshoz is szükséges egy alaptudás.

A műszaki menedzser szak elvégzésével lesz egy általános rálátásod a műszaki és gazdasági területre, de egyikben sincs esély elmélyülni.

Műszaki menedzser szak, vagy irány helyette egyből egy másik?

Ha egyáltalán nincs érzéked a műszaki dolgokhoz, akkor várj egy kicsit!

Érthető, ha beleugranál az egyetemi életbe illetve tanulmányokba, de mégis azt javaslom, hogy helyette várj még egy évet! Vegyél részt egy technikusi képzésen! Ott megtanulhatod az alap dolgokat.

Tudatosan már úgy is mehetne középiskolába valaki, hogy 4+1 éves képzést választ.
Így lehet például gépgyártás-technológiai technikus, ami 4 év(érettségi) +1 éves technikusi képzés, vagy infokommunikációs hálózatépítő.

Hidd el, sokan az egyetemen azért véreznek el, mert az sem tudják, hogyan fogják meg a vonalzót, mi az esztergálás, vas-karbon állapotábra, programozás alapjai…

Egy technikusi végzettséggel egy nagyon jó alapot tudsz magadnak teremteni, közben tanulsz a kéttámaszú tartóról, a nyomatékokról, mellette még részt vehetsz nyelvi képzésen, és tanulhatsz egy kis integrálást is. Ezután az egyetem sokkal könnyebb lesz.

Mit tanulok majd az egyetemen?

Az egyetemen ugyanazokon a tárgyakon veszel részt, mint más szakok hallgatói. Ugyanolyan nehezek lesznek a vizsgák, azonban a műszaki menedzser szakon kevesebb lesz a szakmai tárgy, és több a gazdasági.

Amikor beleveted magad a munka világába, akkor még többet számít a szakmai tudás, mint a gazdasági. Az utóbbira majd később lesz szükséged, ha netán vezetői pozícióba kerülnél. 

Mi lesz, ha majd végzek?

A műszaki menedzser alapszakot (képzési idő 7 félév, vagyis 3 és fél év) egyértelműen nem lehet a műszaki, sem a gazdasági képzések közé sorolni – ez a képzés ugyanis ezeknek a kombinációja.

Mivel mindkét tudományágba belekóstolhatsz, ezért ez a szak azoknak lehet jó, akik még nem tudják eldönteni, milyen irányban szeretnének továbbtanulni.

A szak célja, hogy olyan szakembereket képezzen, akik műszaki és gazdasági folyamatokat tudnak menedzselni, valamint akiktől nem teljesen idegenek a műszaki, informatikai ismeretek sem. De szükséges, hogy az egyetemi évek alatt már számos szakmai gyakorlaton vegyél részt, és egy nyelvet jól beszélj!  Így már könnyebb dolgod lesz MSC esetén. 

Továbbtanulási lehetőségek:

Nélkülözhetetlen folytatása a szaknak egy MSC, vagy MBA képzés. Kreditelismeréssel különböző mérnöki és logisztikai menedzsment szakok is elérhetőek, azonban az lehet a hátrányod, hogy nem lesznek meg az alapjaid, mint aki egy gépészmérnöki gyártós, vagy mechatronikai szakra megy.

Ha nem vagy érdekelt a műszaki szak terén, akkor nézz körül a gazdasági szférák között!

Mégis mennyit keresnek a műszaki menedzserek?

Elhelyezkedés után nem valószínű, hogy annyit, mint egy mérnök, de továbbképzéssel és idővel akár egy jobb fizetés is elérhető. Tanulj, feljeszd magad, ahogy elöző pontokban volt írva.

Összefoglalás

Remélem sikerült egy rálátást adnom, hogy igazából ez egy olyan szak, ami által belátást nyersz több mindenbe, de szakosodni nincs lehetőség. 

Hasznos egy továbbképzés, egy MSC és a szakmai gyakorlat. Sajnos a munkaerő piacon, nincs olyan jó hívószava, mint egy gépészmérnöknek, vagy programozónak. 

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.

A szédítő One pager használata bármikor a munkában

A one pager jelentése egy egyoldalas prezentáció, amiben egy ötlet bemutatásra kerül a befektetőknek. Ettől elvonatkoztatva bárki használhatja a kifejezést, a lényegi dolog ugyanaz...