Numerikus teszt a kiválasztás kapujában

Olvasási idő 2 perc

Előfordulhat, hogy már töltöttél ki egy ilyet, csak nem tudtad, hogy az épp egy numerikus gondolkodási teszt (numerical reasoning test). Bizonyos pozícióknál a kitöltése a kiválasztási folyamat része. Ez történhet online is, illetve élesben az interjún. A teszttel feltérképezik a matematikai gondolkodásmódodat, tehát jól jön, ha könnyedén mozogsz a számok és műveletek körében. 

A numerikus teszt lényege

A feladatok során boldogulnod kell az instrukciókkal (egyáltalán megérted-e őket?), ki kell szűrnöd az adatokat a grafikonokból/táblázatokból, majd felhasználni őket a megoldáshoz. A teszt az alapműveletekre épít (×,÷, +,-), emellett megjelennek matematikai fogalmak is, például arányszám, százalék stb. A pályázóknál eltérő teljesítmények születnek, mivel különbség lesz a feladatok megértésében, az információk szűrésében és a műveletek alkalmazásában. 

A numerikus teszt eredménye egy világos képet ad a munkáltatónak, hogy mennyire vagy tisztában a mennyiségi fogalmakkal, és hogyan kezeled a számszerű adatokat. Ha magas numerikus intelligenciával rendelkezel, akkor kirázod a kisujjadból a matematikai elveket, produktívan dolgozol a számokkal, és ugyanilyen módon alkalmazod a problémák megoldására. 

A numerikus teszt 2 fajtája

A vállalatok gyakran kombinálják a numerikus teszteket egy másik teszttípussal, például verbális gondolkodási tesztekkel, logikai-és szituációs gondolkodási tesztekkel. Általánosságban elmondható, hogy a numerikus tesztek két kategóriába sorolhatók: sebességteszt és teljesítményteszt.

Ami mindkettő közös vonása, hogy nyomást gyakoroljon Rád, így látható lesz, hogy mennyire jól teljesítesz.

#Sebességteszt

A sebességteszt viszonylag egyszerű, felmérik, hogy hány kérdésre tudsz helyesen válaszolni adott idő alatt. Ha végezni szeretnél vele, akkor meglehetősen iparkodnod kell.

(Megnyugtatásként mondanánk, hogy alapból úgy tervezik ezeket a teszteket, hogy a legjobb képességűek is csak kis valószínűséggel tudják megoldani az összeset.)

#Teljesítményteszt

Jóval összetettebb a fentinél. Feszegetik a kérdések nehézségi szintjét, amivel egy ember megbirkózhat. Itt bőséges az időkorlát, a teszt során növekedik a nehézségi szint.  Ezek a kérdések a meglehetősen egyértelműtől a bonyolultig terjednek. (Azért egyetlen jelölttől sem várható el az összes tökéletes megválaszolása.)

A munkáltató célja a numerikus teszt bevetésével

A szervezetek által generált vagy az érintettek által közölt numerikus adatok kritikus információforrás az eredmények eléréséhez, az előrehaladás nyomon követéséhez és az üzleti célok megvalósításához. Ezért a munkáltató nem hiába várja el, hogy képes legyél numerikus adatok gyűjtésére, értelmezésére, elemzésére és bemutatására.

A munkaadó a numerikus teszt eredményeit felhasználja annak kiértékelésére, hogy Te milyen mértékben vagy:

  • képes célravezetően azonosítani a vállalkozáshoz kapcsolódó kritikus kérdéseket, és logikus következtetéseket levonni olyan numerikus adatokból, mint például teljesítményadatok, pénzügyi eredmények és elemzési jelentések;
  • képes a teljesítmény és az előrehaladás effektív figyelemmel kísérésére numerikus mutatók, például diagramok és táblázatok alapján;
  • képes az üzleti vállalkozásokkal kapcsolatos kérdéseket diagramok és táblázatok formájában egyértelműen bemutatni és továbbítani a fő érdekeltek számára.

Mely munkakör jelentkezésekor rakhatnak elém egy numerikus tesztet?

A következő állásoknál nagyon fontos a problémamegoldó numerikus készség: pénzügyi tanácsadó, pénzügyi menedzser, adatelemző, könyvelő stb. Tehát olyan területen, ahol költségvetéssel, gazdasági mutatókkal, üzleti tervekkel, könyveléssel foglalkoznak. 

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.