Önbizalomhiány a munkahelyen – hogyan küzdhetsz ellene vezetőként?

Olvasási idő 2 perc

Az önbizalomhiány, a megfeleléstől való rettegés, az ismeretlen elvárások okozta feszültség, jórészt munkahelyváltáskor nyomasztják a munkavállalót. Egyes – és nem is feltétlenül szélsőséges – esetekben a negatív érzések nem szűnnek meg, sőt olyannyira felerősödnek, ami már a napi munkavégzés rovására megy.

A kiegyensúlyozottság elengedhetetlen. Az önbizalomhiány a munkahelyen ugyanis csökkenti a hatékonyságot, elégedetlenné teszi a vezetőséget, ami pedig a karrier szempontjából nem elhanyagolható tényező.

Munkahelyi önbizalomhiányt okozó körülmények

Perfekcionizmus: Amellett, hogy a tökéletességre való törekvés alapvetően pozitív hozzáállást, megbízható munkaerőt sejtet, a perfekcionista személy gyakran nyomást érez magán, főleg ha egy projekt menedzseléséről van szó. A sokszor önmagadnak felállított, teljesíthetetlen szabályok óhatatlanul a hiba lehetőségét hordozzák magukban.

Mit tegyél a perfekcionizmus ellen, mint projektmenedzser? Fogadd el, hogy nem születik mindenki azonos képességekkel. Egyes munkafolyamatok neked, míg más munkafolyamatok kollégádnak mennek jobban. Ne stresszelj azon, hogy mindenben Te légy a legjobb! Munkaadódnak egy kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó szakemberre van szüksége, és nem egy idegileg összeroppant projektmenedzserre.

Kudarctól való félelem: Néhányan jobban, néhányan kevésbé, de mindenki tart a kudarctól. Ez a fajta feszültség pedig ördögi körbe sodorhat téged: a kudarctól való rettegés elvonja a figyelmet a feladatról, teljesítménycsökkenéshez vezet, így végső soron saját magad idézed elő a kudarcélményt.

Mit tegyél a kudarctól való félelem ellen? Készíts személyes munkatervet, oszd be optimálisan az időd! Ha hibázol, energiádat inkább annak kijavítására, mintsem a kudarc okozta stresszhelyzet megélésére fordítsd!

Kritikus, barátságtalan kollégák: Kétségtelen tény, hogy egy nem jól működő kollektíva rá tudja nyomni a bélyegét a napi munkára. Csökkenti a hatékonyságot, feszültséget és diszharmonikus állapotot okoz.

Hogyan viselkedj a barátságtalan kollégákkal? Koncentrálj a munkádra, ne menj bele személyeskedő vitákba, valamint ne hagyj teret az esetleges provokációknak! Fogadd el, hogy a munkahelyen vagy és nem egy baráti társaságban, ahol mindenkivel személyes, jó kapcsolatot ápolsz!

A kontrolltól való félelem: Számos munkavállaló retteg a munkahelyi beszámoltatásoktól, ellenőrzésektől. Úgy gondolják, hogy a kontroll a munkájuk minőségére irányul, az bizonyosan megkérdőjelezhető, kifogásolható. Talán Te is így vagy ezzel…

Mit tegyél a kontrolltól való félelem ellen? Hidd el, közvetlen vezetőd vélhetően ugyanúgy kényelmetlenül érzi magát mint te, ha ellenőrzésről van szó. Csak végezd el a rád szabott feladatot, teljesítsd a munkatervet, és számolj be az elvégzett teendőkről, ha arra kérnek! Fogd fel úgy, hogy ez is a munkád része, és a legkevesebb mértékben sem a személyed ellen irányul!

Már bizonyítottad rátermettséged a projektmenedzsmentben

Érdemes emlékeztetned magad arra a csöppet sem elhanyagolható tényre, hogy a felvételi beszélgetésen, az alkalmassági meghallgatáson – vélhetően számos pályázót megelőzve – egyszer már bizonyítottad rátermettségedet. Vezetőd nem véletlenül alkalmazott. Ha ennek ellenére kétségeid merülnének fel a munkád minőségét illetően, nyugodtan keresd fel közvetlen vezetődet, és említsd meg neki aggályaidat. Beszéljétek át a problémás munkafolyamatokat, kérd ki tanácsát, útmutatását!

A következő bejegyzésben arról lesz szó, hogy hogyan növeld az önbizalmad a munkahelyen. Olvass bele, sok hasznos tanácsra lelhetsz!
Az írás itt érhető el–> Az önbizalom hatékony építése a munkahelyen

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.

Külföldi munka mérnököknek

Miért szeretnél külföldön dolgozni? Aki külföldi országba megy dolgozni, arról azt hihetik, hogy neki jól megy, sok pénzt keres. Pedig ez nincs mindig így. Ebben...