A szédítő One pager használata bármikor a munkában

Olvasási idő 3 perc

A one pager jelentése egy egyoldalas prezentáció, amiben egy ötlet bemutatásra kerül a befektetőknek. Ettől elvonatkoztatva bárki használhatja a kifejezést, a lényegi dolog ugyanaz marad: gyorsan és hatékonyan eladni egy megoldást, terméket.

A bejegyzésben arról lesz szó, hogy nemcsak a strartupperek használhatják, hanem bárki más is a munkája során.

Amikor Japánban dolgoztam, sokszor használtuk ezt a kifejezést, hogy felvázoljunk egy megoldási javaslatot. A bejegyzés végén találsz egy linket a Japánban töltött időmről is.

Kinek készíted?

Sokan a vállalkozó kedvű, „lett egy ötletem” emberekkel kötik össze ezt az angol kifejezést. Igazából arról van szó, hogy bármikor alkalmazható, ha egy összefoglalót szeretnél készíteni egy lényeges dologról, a főnököd, munkatársad, családtagod vagy ismerősöd felé.

A lényeg

Amit nem tudsz összefoglalni egy oldalon, azt nem fogja a menedzser, de még rajta kívül sokan mások sem elolvasni. Ennyire egyszerű.

Mindig valami ötletet, megoldást adunk el, és a következőknél alkalmazzuk:

 • Témabemutatás
 • Prezentáció vezetők felé
 • Riport készítésnél
 • Jobbító javaslatok benyújtásakor
 • Utómunkálási leírások során
 • Vagy szimplán ha egy ötletet szeretnél eladni

Amint láthatod, sok dologra kiterjed, még egy szórólap is one pager-nek számít, hisz egy oldalon található az összes információ.

Ha valaki egy oldalon nem tudja összefoglalni, akkor több oldal sem lesz elég!

Szerinted mennyire értik meg a prezentációdat?

Mit akarsz elérni a segítségével?

Érdemes tudnod, hogy ugyanúgy, mint egy önéletrajz során, itt sem nézi senki több ideig, mint 20-30 másodperc. Ennyi időd van meggyőzni azt, aki olvassa.

Ha sikerül az ötletedet eladni, akkor mehet tovább a történet!

Gondolj csak belele… Van egy megbeszélés, azalatt a jelenlévők elolvassák ötleteidet, ha már egyszer ott ülnek. Ám nem biztos, hogy érdeklik is, vagy meg is értik egyből, hogy mit szeretnél pontosan. A második oldaltól már kezd unalmas lenni, nem figyelnek… ezért kell rövid idő alatt megértetni miről is szól a dokumentum.

Na, ekkor van nagy haszna egy egyoldalas összefoglalónak!

One pager készítése esetén fontos tényezők

 • A legtetején legyen a téma megnevezése
 • Dátum, név
 • Tisztázd: információról van szó, vagy esetleg döntés szükséges?
 • Alatta maximum három mondat a megoldandó dologról
 • Kép, ami kis helyet foglal és csak a lényeget mutatja
 • Ha van kép, akkor megnevezve az adott részt
 • Megoldási javaslat
 • A végén a szükséges lépés, intézkedés

Ha esetleg több témaköröd lenne egy prezentáció alatt, akkor minden témához hasznos külön oldalt készíteni, mivel az egyik lehet információ, a másik pedig a megoldás.

Remélem, ahol dolgozol rendelkeztek olyan elfogadott prezentáció mintával, amit egységesen használtok. Vagy mindenki egyénileg szerkeszti? Esetleg a projektek többségében felemás van? Ha van egy mindenki által elfogadott és használt séma, akkor tudod, hogy hol kell keresni az információkat amikor prezentál valaki.

Az alap prezentáció esetén biztosan akad olyan, aki ellenezné, de könnyen hozzászokható, így a munka is gyorsítható.

Legyen egy döntés!

Azért kel kommunikálni, hogy információ vagy döntés szükséges, mert különben nem biztos, hogy érkezik reakció – döntés meg pláne nem -, hisz ilyenkor a legtöbben csak ülnek és várnak, ahogy ez lenni szokott. Akkor születik döntés, ha kész tények előtt áll az ember.

Mi NE legyen benne?!

 • Probléma, kritikus szó, nem lehet
 • Színes, túl nagy ábrák az első oldalon
 • Színes háttér, színes betűk
 • Animációk

One pager minta, melyből kiderül, hogy milyen egyszerű elkészíteni:

A ppt letölthető

Használd bátran munkában az egyoldalas összefoglalót, amin csak a lényeg van
Letölthető one pager , amit munkában is bátran használhatsz

Amikor túl nagy a kép, és nem fér el az első oldalon

Ebben az esetben ugyanúgy elkészíted az első oldalt, de legyen egy backup oldal is, azaz egy biztonsági kapaszkodó! Ezen az oldalon a képet nagyobb méretben mutathatod meg, nyilakkal illusztrálva, hogy hol van pontosan a probléma. Jól jön olyan esetben, ha belekérdeznek a prezentációba. Erre érdemes felkészülni! Egy képernyőmentés és beillesztés nem tart sokáig, na meg az a pár nyíllal való jelölés sem.

A design mennyire fontos?

Hacsak nem designer vagy, akkor nem annyira. Sokszor az egyszerű dolgok a leghatásosabbak. Tehát legyen minél egyszerűbb (KISS – Keep It Simple Stupid)!

Lényeg a lényeg

Tények, adatok, információk kellenek bele. Miközben készíted, gondolj bele abba, hogy neked vajon mennyi kedved lenne egy 10 oldalas prezentációt végigülni, aminek csak a végén tűnik fel a megoldás, ha egyáltalán van rá?!

Hogyan készíts jó képeket a prezentációba?

Egyszerűen. A részletes példa itt található, csak kattints ide.

Képernyőfotó készítése egyszerűen pár lépésben, feliratozva.

És ahogy ígértem, Japánról egy kis beszámoló

Kattints ide a bejegyzéshez.

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.