Önéletrajzírás útmutató, hogy minél könnyebb dolgod legyen

Olvasási idő 3 perc

Az önéletrajzírás során egy rövid dokumentumot hozol létre, amely összefoglalja tapasztalataidat és képességeidet a munkáltató számára. Az önéletrajz tartalmazza még az elérhetőségi adatokat, munkatapasztalatot, oktatást és a releváns készségeket az állásajánlat alátámasztására.

Azt gondolhatod, hogy “ugyan már, ezt eddig is tudtam”! De miért van mégis annyi baki az önéletrajzban? Kezdjük ott, hogy kiirthatatlanul áll fenn a tény, hogy a cv és önéletrajz ugyanaz. Pedig nem! 

Cikkünkben továbbá fényt derítünk, hogy mit kell tenned egy jól sikerült önéletrajzért. 

CV vs önéletrajz

Szóval ahogy korábban említettük, le kell rombolnunk azt a hitrendszert, hogy a cv és önéletrajz egy és ugyanaz. 

Mutatjuk a különbséget!

Hosszabb verzió

1. Egy önéletrajz a megpályázott pozícióhoz igazodva mutatja be a készségeidet és tapasztalataidat. Lényegi pontja, hogy csak azokat a tapasztalatokat és eredményeket kell kiemelned, amik vonzóbbá tesznek téged a megcélzott álláshoz. 

Ajánlott mellőzni azokat a dolgokat – még ha fontosak is számodra -, aminek semmi köze a kívánt munkához. Például az úszásoktatói végzettségedet hiába villogtatnád egy projektvezetői állásnál. 

Az önéletrajzírás során nem arra kell törekedni, hogy szakmai tapasztalataid minden részletét kidolgozd. Valójában az elvégzett feladatod jellemzőit kell feltüntetni, főleg ha azt kamatoztathatod a leendő pozíciódban. 

Mivel egy jó önéletrajz 1, maximum 2 oldalas (10 év után már lehet 2 is), a helymegtakarítás érdekében eltávolíthatod a korábbi munkákból származó már nem aktuális eredményeket, és helyet adhatsz a legfrissebbeknek. 

2. A CV még ma is nagyon divatos, mert sokan nem tudják, hogy indokolatlan ilyet írniuk, mivel ez egyfajta életmenet felvezetését jelenti. Csak néhány területen alkalmazzák. 

Mivel ez egy életrajzi dokumentum, olyan szabványos szakmákra korlátozódnak, amelyekben a mély tudás kritikus jelentőségű, például orvosok és kutatók esetében.  A cv-ben kronologikusan sorolják fel a tanulmányi és szakmai elismeréseiket (képzési és tudományos fokozat, publikációk, korábbi pozíciók, szakmai díjak, külföldi tanulmányok stb.)

Nekik azért van minderre szükség, mert a felsorolt tények minősítik őket és hozzáértésüket.

Egy gyors kérdés, mielőtt tovább haladnál. Válaszold meg kérlek, és nézd meg az eredményt.

Ha az állásra való jelentkezés esetén kérdéseket kellene megválaszolnod, és a válaszadás által nagyobb eséllyel jutsz tovább, például, hogy miért jelentkezel a munkára, mi motivál, hogy te kapd meg az állást, mi volt az utóbbi 1 évben a legnagyobb eredményed a munkában, akkor:

Rövidebben verzió

CVÖnéletrajz
TerjedelemAmennyi csak szükséges (3-4 oldal)Rövid (1-2 oldal)
TartalomRészletesebb lista a tanulmányokról, szakmai tevékenységekről (egyfajta életmenet)All inclusive jelleggel rövid összefoglaló készségekről, tapasztalatról és tanulmányról
CélKépesítési és szakmai tapasztalati háttér megismertetése, elismertség növeléseÁlláspályázás, interjúra behívás 

Ha ezekre figyelsz, az önéletrajzírás egyszerű lesz

Szűkítsd a kört!

Mivel egy pozícióra rengetegen  jelentkezhetnek nagyjából ugyanolyan képesítéssel és tapasztalattal, érdemes csak egy kiválasztott pozícióra koncentrálni, és arra építeni fel az önéletrajzot. Tehát ami egyáltalán nem illik a munkához, de korábban végeztél olyan feladatokat, azt egyszerűen ne írd bele! Sokan ugyanazt az általános önéletrajzot küldik el, max 1-2 dolgot átírnak – rosszabb esetben elfelejtik – és nem is kerülnek tovább. Te ne tartozz közéjük! 

Legyen célkitűzésed, és passzoljon az álláshoz!

Még mindig él a köztudatban, hogy a célkitűzés ilyen: “Közösségi média menedzser pozíció megszerzése.” Ez már a múlté. 

Az önéletrajzírás folyamán olyan célkitűzést kell írnod, melyben kiderül, hogy hozzáadott értéket nyújtasz a cégnek, a konkrétan megnevezett tapasztalatod alapján. (Lejjebb példát meríthetsz az önéletrajz mintákból.)

Használj sablont!

Különösen akkor, ha még rutintalan vagy, érdemes használni a word önéletrajzi mintákat. Már alapból egy iránymutatást ad, csak testre kell szabnod, a formázással sem kell bajlódni, hiszen adott a dolog. Jóval több időd marad a kreatív tartalomra. Az általunk ajánlott minták is wordben készültek, szabadon szerkesztheted, ha úgy tetszik!
A minta linkje a bejegyzés végén található, de még olvasd el a következő fontos részeket.

Jobb kétszer átolvasni!

Nem kell profi szövegírónak lenned, hogy összehozz egy nyelvtanilag helyes önéletrajzot. Ha tudnád hányan küldik be helyesírási hibákkal és elütésekkel! Így meg már hitelességét veszti az egész. Hiába írod bele, hogy milyen precíz és pontos vagy a munkában, itt már buktad a dolgot, hiszen nem voltál képes precízen megírni egy önéletrajzot. 

Ha tutira szeretnél menni, érdemes megmutatni pár embernek, több szem többet lát alapon! 

Csak csínján a soft skillekkel! 

Persze szuper, hogy kiválóan tudsz együttműködni, meg kommunikálni, meg ki ne tudna problémamegoldóan gondolkodni! Ezek mind jól mutatnak, de hogy támasztod alá? Ezért necces ez, mert papíron nincs mivel bebizonyítani. Az önéletrajzírás során érdemes a hard skillekre koncentrálnod, tehát ami a munkavégzéshez szükséges szakértelem. Ide tartoznak a főiskolán, továbbképzéseken megszerzett tudás is. (Például: adatvezérelt döntés, üzleti elemzés, sales, videókészítés stb.)

Tehát még egyszer: nagyon fontosak a soft skillek élőben. Ott bizonyítsd! Papíron jobban alá tudod támasztani a hard skilleket. 

Végszó

Az önéletrajzírás vitathatatlanul a modern álláspályázati folyamat legkritikusabb része. A lehető legjobb önéletrajz megírása sokkal fontosabb, mint valaha, mivel az online álláshirdetések akár több jelentkezőt is bevonzanak. A jól megszervezett, személyre szabott önéletrajz növeli esélyedet arra, hogy behívjanak interjúra, ám egy rosszul írt önéletrajz elveszhet a jelentkezők sokaságában.
Nézd meg a mintát, amit összeállítottunk neked. Kattints ide és nézd meg.

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.

A Hogan-teszt 5 típusa

Hallottál már a Hogan tesztekről? Egyes helyeken a munkaerő-felvételi folyamat része, hogy a munkáltató a kiválasztás  során teszteket használ a jelöltek szűrésére, hogy feltárja,...