Peter-elv, a feljebb bukás művészete

Olvasási idő 2 perc

A Peter-elv sem az a téma, amiről egy kávé mellett beszélgetsz nap, mint nap. Vigyázz az előléptetésekkel! Még a végén olyan szintre léphetsz, amiben teljesen inkompetens vagy. Az elmélet azt a területet feszegeti, amit Te is megtapasztalhatsz karriered során, hogy van egy szint, amit átlépve már nem vagy képes jól teljesíteni. Akár Te lehetsz a leggyatrább főnök. 

A Peter-elv problémája, kiváló szakemberből alkalmatlan főnök

Egy szervezetben mindig akad lehetőség a feljebb kerülésre. A Peter-elv azt mondja, hogy a hierarchia fokán azok lépnek egyet, akik az eddigi munkájukban szuperáltak. Ez mondhatni jogos is. Például valaki jó szakember, majd kinevezik projektvezetőnek, még ez is passzol, majd menedzserré avanzsálják. Ebben a pozícióban viszont nem találja a helyét, képtelen jól csinálni bármit is. 

Mi történt? Elérte a saját inkompetencia szintjét. Ekkor válik alkalmatlanná az adott pozícióra. A Peter-elv nem afelől közelíti meg egy magasabb pozíció pályázását, hogy valaki jól teljesített a feladatkörében. Azt tartja ésszerűbbnek, ha felméri, hogy ki felelne meg egy magasabb szintnek, hiszen van, hogy homlokegyenest más készségeket kell mozgósítani egy másik munkakörhöz. Ez rád is vonatkozik. Nem tudnál akármilyen beosztásnak megfelelni, és nem is kell. 

A Peter-elvet Laurence J. Peterről nevezték el, aki Raymond Hull-lal megírta a  Peter-elv, avagy miért fordulnak mindig rosszra a dolgok c. könyvet az 1960-as években. 

Cégek, amik a Peter-elv szerint működnek

Az elmélet szerint előbb-utóbb Te is eléred azt a posztot, amiben kiemelkedően tudsz dolgozni, emiatt megint csak feljebb lépkedsz, így kikötsz  egy olyan munkakörben, amellyel már nem bírsz el. 

A Peter-elv szerint azok a dolgozók viszik a hátukon a céget, akik még nem súrolták inkompetencia szintjüket, tehát teljes erőbedobással dolgoznak, hatékonyak, motiváltak. 

Vannak cégek, akik bizony ismerik ezt az elméletet, és nem adnak lehetőséget a feljebb lépésre belső munkaerőnek. Amint vezetőre van szükség, ők külsős embert keresnek. Ez kicsit kegyetlenül hangzik, nem igaz? Ám mégis…

Vegyünk egy példát! Ott dolgozol a kollégákkal 10-15, vagy még több éve. Meghirdetnek a cégnél egy középvezetői állást. Sokatok megérdemelné. De nyilván csak egy lehet a befutó, és lesz is. Máris kezdődik a féltékenykedés, megalázottság érzése, csalódottság. Azt gondolod nem becsülnek meg eléggé, és máris új munkahely után nézel. Egy cégnek sem jó a tömeges elvándorlás, vagy a feszült, motiválatlan kolléga. 

A Peter-elv kiáll amellett, hogy a pont a fentebb említettek miatt kell külső munkaerőt beépíteni a magas pozíciókba. 

A Peter-elv nyereséges 

A Peter-elv szerint működő vállalatok ugyan nem tudják biztosítani a függőleges hierarchikus haladást dolgozóinak, de a vízszintes szakterületit viszont igen. Tehát megnyitja a szakmai karrierutat egy bónuszrendszerbe beépítve. Így a professzionális sikereivel olyan fizetési összeget érhet el, ami főnökének van

Na, így már nem is cseng rosszul a dolog! Irány a végtelenbe, és tovább! 

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.