Káosz a projektben

Olvasási idő 2 perc

Ez a bejegyzés egy élő dokumentum lesz, amit folyamatosan frissítünk. A projektmenedzser fizetés kérdőívben kezd körvonalazódni, hogy nagyon sok helyen a káosz miatt váltatnának állást. A bejegyzés végén találsz egy rövid kérdőívet.

Egy projektre úgy emlékezünk, hogy vagy jó volt, vagy teljes káosz.

A Káosz teória (Chaos Theory) fogalma több mint három évtizede létezik. Azt jelenti, hogy minden szervezetben lesz egy időszak, amikor megszakad a minta, szabálytalanság lép fel és káosz lesz az eltérő munkamenettől.

Káosz van nálatok a munkában, meg a projektekben?

De mit ír le pontosan a káoszelmélet?

A káoszelmélet lényege, hogy valamilyen minta nem úgy alakul, mint az elvárt. A káoszelmélet tanulmányozása rendkívül hasznos egy olyan szervezet viselkedésének megfigyelésében és irányításában, amely projektalapú munkától függ.

Az elmélet arról szól, hogy a kis kezdeti feltételek óriási hatással lehetnek a projekt eredményére. Ám ami a projektben történik, az sokszor kiszámíthatatlan.

Hogyan köthető össze a káoszelmélet és a projektmenedzsment?

A hagyományos kockázatelemzés (rizikómenedzsment) segítségével csak a legvalószínűbb kockázatokat találhatod meg. A valóságban a nagy, bekövetkezetlen kockázatok azonosítatlanok maradnak.

És mint tudjuk, két ugyanolyan projekt nincs.

A káosz egy állapot

A projektben lévő káoszt állapotként definiáljuk, ami azzal jár, hogy mindent gyakran kell frissíteni, újratervezni, módosítani.

A projekt vagy stabil, vagy káosz. A kettő egyszerre nem lehet.

Egy projektben a káosz már ez elejétől fogva is kialakulhat egy előre – nagyjából – elkészített projekttervvel.
Az alábbiakban pár tipikus hibát olvashatsz, ami a káosz kialakulásához vezet.

Az elejétől fogva a projektterv nem működik megfelelően, mert például:

  • nem kielégítően definiált a projektcél.
  • nem volt idő az alapos tervezésre.
  • az időterv nem reális, a határidők nem betarthatók.
  • nem lett figyelembe véve egy fontos faktor. Ez még egy rutinprojektnek gondolt projekt esetében is megtörténhet, például ahol új a megrendelő és nagyobbak az elvárásai, mint amit a cég gondolt.

A projekt közben kialakuló káosz okai

Ha a projekt stabil, de valamilyen módosítást végrehajtanak, akkor kezdődik a káosz.

  • Például az időterv módosul, mert valamelyik fél késik, ezután folyamatosan frissíteni kell az időtervet amíg a kívánt állapot vissza nem tér.
  • Gyenge kommunikáció, mind a projektvezető, mind a csapat között.
  • Nem motivált a csapat, nem értenek egyet a projektvezető döntésével, mert az mindig autokratikus döntést hoz a részéről.
  • Minél több fél van a projektben, annál többen szólhatnak bele, legyen akár több cég együttműködése esetén is.
  • Több szereplő, szervezet, cég, és beszállító is részese, és a koordináció nem megfelelő.
  • Meg nem értett interkulturális különbségek külföldi céggel való együttműködés esetén.

Kétféle módon emlékezünk egy projektre. Jó volt, vagy káosz. A káosz projekt is idővel megszépül, amikor már befejeződött.

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.