Mennyi a projektmenedzser fizetés 2021-ben?

Olvasási idő 5 perc

E bejegyzés célja, hogy találkozzon az elvárás mindkét fél részéről, azaz a munkaadó és a munkavállaló részéről. Egy projektmenedzseri fizetés esetén már a munkavégzésben is motiváltság szükséges, hiszen mint köztudott, itt már nem lehet csak és kizárólag pénzzel ösztönözni az embereket. Vagy mégis? A kutatásban erre is kerestük a választ.

Olvasd el részletessen az összefoglalót. Töltsd ki anomim a kutatásunkat. Nézd meg a 2021-es eredményeket.
Kattints IDE a kitöltéséhez.

Fektetsz abba energiát, hogy még jobb projektmenedzser legyél és több fizetésed legyen?

Amit fontos figyelembe venni a projektmenedzseri fizetés esetén

A projektmenedzseri fizetés megállapításához számos feltétel, paraméter ismerete szükséges. Ráadásul egy olyan státuszról, pozícióról beszélünk, melyet relatíve nehéz pontosan beárazni, számszerű paraméterekkel megragadni, hiszen részben egy kreatív szakmáról van szó, ahol számos szubjektívebbnek tekinthető tényező is közrejátszik. Ez tehát nagyban függ a szakterülettől, az adott munkával vagy pozícióban eltöltött évek számától, továbbá kiemelendő a végzettségi szint, illetve egyéb speciális tudás és az esetleges idegen nyelvek ismerete.

Tény és való, hogy miután kikerülsz az egyetemről, nem valószínű, hogy azonnal megbíznak egy projekt vezetésével. Esetleg projektasszisztensi vagy koordinátori feladatokat láthatsz el, ha már gyakornokként részt vettél egy cég életében. Elég nagy eséllyel mindenkinek van egy-egy kellemetlen tapasztalata kezdő alkalmazottként vagy akár fiatal vállalkozóként. A szakma elképesztően koncentrált, a versenytársak száma kvázi végtelen, frissdiplomásként pedig három dologra egész biztosan számíthatsz munkaterülettől függetlenül: nyomott bérek, óriási munkateher és „favágó” típusú tevékenységek ellátása, így szerencse kell ahhoz, hogy magasabb hozzáadott értékű folyamatokba láthassunk bele.

Mire belőled projektmenedzser lesz, kell legalább 5, de inkább 7 éves projekttapasztalat, és jó, ha legalább három projektben részt vettél már korábban, ismered az elejétől a végéig a projekt folyamatait. Valljuk be: ezt azért nem olyan egyszerű összehozni. Nagyon gyakran a szerencsén is múlik a dolog, viszont az kétségtelen, hogy a releváns szakmai tapasztalat, a jó intuíció, valamint a széleskörű kapcsolati háló nagyon komoly szerepet játszanak abban, hogy a projektmenedzsment berkein belül végül hová és mennyi idő alatt tudunk eljutni.

Kattints IDE a kitöltéséhez.

Fontos információk projektmenedzser fizetéshez és a pozíció eléréséhez

Egy nyelvet folyékonyan kell beszélned. Ez a legtöbb embernél az angol.
Nagyon kevesen vannak, akik két nyelvben is jók.
Tudtad, hogy Magyarország az európai nyelvtanulási statisztikák szerint is az utolsó helyen állt 2017-ben? Az Eurostat adatai alapján Magyarországon a tanulóknak csupán 6 százaléka tanul minimum két idegen nyelvet. Az első helyen olyan országok szerepelnek, mint például Luxemburg, Finnország vagy Olaszország. Viszont ennél is sokkolóbb azon tény, hogy a magyarok 57,6%-a egyetlen idegen nyelven sem beszél! Ez egyrészt gyenge intézményi háttérrel indokolható (sajnos általában igen alacsony színvonalon folyik idegennyelv oktatás hazánkban), másrészt pedig a nyelvtanulók magasfokú érdektelenségével a külföldi nyelvek irányába.

Sokan azt vallják, hogy közepes szinten beszélnek egy nyelvet, ám sajnos egy közepes nyelvvel nem tudnak érvényesülni. Különösen nem a magánszektorban, ahol óriási a verseny és valós nyelvtudásra van szükség, ami az igazat megvallva, egyfajta szaknyelvet jelent. Ezért mindenképp kell (legalább) egy nyelven jól kommunikálni szóban és írásban is.

Sok projektmenedzser Magyarországon új termék bevezetésében vesz részt.Ez köszönhető az autóiparnak és a hozzá kapcsolódó beszállítói hálózatnak, ahol a termékek gyorsan változnak.
Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy Magyarország a tágabb régión belül igen erősen specifikálódott az összeszerelő tevékenységek felé. Innen is ered a fentebbi autóipari példa. Közérthetően annyit jelent, hogy a relatíve olcsó rendelkezésre álló munkaerő vonzó a külföldi tőke számára, s így a gyártási tevékenységet megéri kiszervezni az országba, mivel viszonylag alacsony fizetésekért közepes vagy akár magas hozzáadott értékű termelés valósulhat meg, az anyacég pedig nagyobb profittal térhet haza, mintha ugyanezt a saját országában tenné. Nem beszélve az olyan tényezőkről, mint a jóval alacsonyabb nagyvállalati adóteher, amely a külföldi cégekre applikálandó Magyarországon. Ebben is élenjárunk az Európai Unióban.
Az IT szektorban is sok új termékfejlesztési projektet vezetnek a projektmenedzserek.

Projektmenedzser fizetés számokban

Az alábbiakban egy kis áttekintést olvashatsz a projektmenedzseri fizetéseket illetően. Az átlagfizetések Budapesten 5-10 év tapasztalattal, valamint egy folyékonyan beszélt idegen nyelv mellett a következőképpen alakulnak:
bruttó 700-800 ezer Ft körüli összegre számíthatsz.
Ez az évek számával különösebben nem növekszik.
Azonban ha valaki interim menedzser, akkor jelentősen meg tudja növelni havi bevételét. Fontos figyelembe venni, hogy ebben az esetben már nem alkalmazottként van jelen a rendszerben, hanem mint külsős személy, így elvárás, hogy kellő számú munkatapasztalattal kell rendelkeznie.

Ha valaki igazgatói pozícióban helyezkedik el, ott már egy jelentős ugrás látható, amely meglehetősen komoly felelősséggel jár. Logikus is, hiszen az átlagnál jóval magasabb fizetés azt is kompenzálja, hogy sokkal több munkaórát kell invesztálni az adott pozíció keretein belül, valamint a döntéseink után felelősséget kell vállalni. Utóbbiak pedig ezen a szinten már számos egyént is érinthetnek.

Menedzser vs. projektmenedzser

Fontos még megemlíteni, hogy egy sales projektmenedzser és egy autóipari vagy IT projektmenedzser között jelentős különbségek merülnek fel. Ezeket a fogalmakat semmiképp ne vegyük közös kalap alá, hiszen mindig is elemi érdekünk, hogy részletekbe menően ismerjünk az adott szakzsargont.
A Sales menedzser kevésbé szokott csapatot irányítani, neki inkább a beszállítókkal kell tárgyalni, egyeztetni, ajánlatot beszerezni vagy akár elemzéseket készíteni az üzleti tervre vonatkozóan.
Céges autó leginkább a Sales pozícióhoz jár, mivel meglehetősen gyakran mennek tárgyalni.
Vezetői pozíció esetén már alapvető kellék a céges autó. Ezt érdemes a pozíció ellátásához szükséges nélkülözhetetlen eszközként felfogni, nem pedig egyfajta luxus kiváltságként, ahogy sokan gondolják. Manapság teljesen elterjedt dolog a legtöbb országban, hogy a vezető az irodai munkavégzés mellett gyakran kénytelen külső helyszínekre is eljárni, így ezt leghatékonyabban így lehet megoldani.

Mit is jelent?

Az álláshirdetésekben még sokszor találhatók az alábbi megnevezések:
NPI jelentése: New Product Introduction. Azaz új termék bevezetésért felelős a gyártás területén belül.
Business Development Manager jelentése: új régióban, piacon kell fejlesztenie az értékesítési és a marketing megjelenést. A cég számára eddig ismeretlen piacon kell a terméket bevezetnie. Kulcsjelentőségű pozíció, mivel betöltője végső soron új bevételeket generál a cég számára és közvetlenül segíti annak növekedését munkája által.
Key account, account manager jelentése: üzletkötő, kapcsolattartásért felelős személy, aki a céges partnereket kezeli, velük tartja a kapcsolatot. Alapvetően olyan kontaktokat kezel, melyek a cég szempontjából komoly jelentőséggel bírnak, például kulcsfontosságú üzleti partnerek nagyobb tőkével.

Ha még bármilyen egyéb pozíció megnevezése nem érthető, mert manapság elég sok új irányzat születik, tedd fel kommentben a kérdésed és válaszolunk rá!

Útravaló a cégeknek

Egy kiváló vezető, projektmenedzser jelentkező felvétele sem múlhat +50 ezer forintján a cégnek, hiszen lehet, hogy egy aranyat érő munkatársat szalaszt így el a cég.Ő később a munkáltatónak akár havonta százezres, vagy milliós profitot tud termelni, mert például bevezet egy új folyamatot, vagy sales-esként jól ismeri a vevő érintési pontjait. Nagyon fontos, hogy elválasszuk a rövid és hosszú távú szemléletet abban az esetben, ha magas minőségű humán munkaerőbe kívánunk befektetni. Amennyiben ezt vezetőként képesek vagyunk tényleges befektetésként látni, akkor azt is tudhatjuk, hogy egy magasan képzett, releváns szakmai tapasztalattal bíró, idegen nyelve(ke)t is jól beszélő leendő alkalmazott jogosan várja el, hogy mindezt a „csomagot” honorálja a munkáltatója. Így azt is borítékolhatjuk, hogy valóban lelkesen, motiváltan fog koncentrálni feladataira a jövőben.

Ha rossz a munkakörnyezet és nem valósul meg az, amit a korábbiakban ígért a cég egy projektmenedzsernek, az komoly következményekkel járhat. Előfordulhat az is, hogy nagyobb káoszba csöppen már az első munkanapján, mint amit eredetileg felvázoltatok számára az állásinterjún. Egyébként van, volt és lesz rá példa, hogy már az első nap megköszöni a munkát, és másik munkáltatóhoz megy.

Nagyon fontos, hogy egy projektmenedzseri fizetésnél már nemcsak a pénz a legnagyobb motiváló erő, hanem az, hogy azzal foglalkozik, ami valójában érdekli is. Ebben a témában számtalan kutatás készült és jellemzően minél magasabb pozícióról van szó, minél nagyobb felelősséget vállal az adott személy, valamint minél képzettebb, annál nagyobb értéket jelentenek számára az olyan immateriális tényezők, mint a nagyobb szabadság a feladatok elvégzése terén, a kreativitás, a későbbi előrelépési lehetőségek vagy akár egy pezsgő, dinamikus munkakörnyezet felépítése a saját szférájában a további motiváció biztosítása végett.

Mielőtt munkába áll bárki – mindegy, hogy milyen pozícióban -, a leghatékonyabb akkor leszel, ha előre leszögezik, hogy mi az elvárások az új munkatárssal szemben. Az első pár hónapban még senki sem tud igazán profitot termelni, hiszen meg kell érteni a cég működését… Ezzel az egyszerű módszerrel sokat lehetne segíteni. Az elvárásokat egyszer fel kell állítani, utána már az új munkavállalókra könnyen átalakítható a további részletekben.

Töltsd ki itt a kutatást, és nézd meg a részletes eredményeket.

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here