Projektmenedzser képzés kinek ajánlható?

Olvasási idő 3 perc

Az előző bejegyzésben arról volt szó, ha belőled projektvezető lesz, akkor projektmenedzseri képzésen kell részt venned. Meg kell tanulnod, hogy egy projektnek milyen struktúrája van, milyen lépésekből áll, milyen módszerek kerülnek felhasználásra.

Azonban mik azok a feltételek, amikor már projektmenedzseri képzésre érdemes menned?

  • Egyre többször dolgozol projektben
  • A projektekben szakemberként veszel részt
  • Projektvezetői feladatokat látsz el
  • Ha projektmenedzseri pályára lépsz, akkor több részleggel dolgozol együtt
  • Sokszor és gyorsan változó környezetben vagy kénytelen munkálkodni
  • Motivált vagy új dolgok tanulására, fejlődni szeretnél

Projektmenedzserként érdemes a következő lépést megtenni a karrier során, vagyis minősítést szerezni. A tanúsítás előnye a több munkalehetőség, a magasabb fizetés a nagyobb kihívást jelentő projektek felé.

Többféle projektmenedzser minősítést lehet szerezni.

A kettő legismertebb a CAPM és a PMP minősítés. Ezen kívül léteznek még egyéb minősítések, mint például a PRINCE2, IPMA, meg egyéb agilis tanúsítványok.

Találkoztál már kiváló projektmenedzserrel képesítés nélkül?

Vegyük szemügyre a kettő legnépszerűbb projektmenedzser képzést!

Certified Associate in Project Management (CAPM) – Project Management Institute
Projektmenedzser belépő szint.
Kezdő vagy junior projektvezetők, projektkoordinátorok számára való.
A tananyagnak PMBOK Guide könyv az alapja. Inkább a lexikális tudást vizsgálják a tapasztalatok hiánya miatt.

Előfeltételek: 1.500 óra projektekben szerzett tapasztalat vagy 23 óra projektmenedzsment oktatás.
Vizsga angol nyelven történik.

Project Management Professional (PMP) – Project Management Insitute Projektmenedzser mester szint.

A PMP világ minden országában a legismertebb és leginkább elfogadott projektmenedzsment minősítés. Projektmenedzserek által elérhető legmagasabb szintű szakmai minősítés.
A minősítés garantálja, hogy aki elvégezte nagy projektvezetési tapasztalattal rendelkezik.
A tananyagnak PMBOK Guide könyv az alapja.

Előfeltételek: Egyetemi, főiskolai diploma esetén 4.500 óra (középfokú végzettség esetén 7.500 óra) projektvezetési tapasztalat az elmúlt 8 évben és 35 óra strukturált projektmenedzsment oktatás.
Vizsga angol nyelven történik.

CAPM vs. PMP minősítés

Milyen típusú képzést válasszon a cég?

CAPMPMP
Belépő szintű minősítés projektmendzsereknek Több, mint 85 országban elismert
Kevesebb tapasztalattal is megszerezhetőLegismertebb projektmenedzseri minősítés
Annak ajánlott aki junior projektmenedzserTöbb iparágban alkalmazható

Vizsgafelkészülésre számos tanulmányi útmutató és kurzus van személyesen és online is. PMP vagy CAPM vizsga felkészüléshez legjobb a kurzuson való részvétel. A vizsgára való tanuláshoz szükséged lesz a PMBOK Guide legújabb kiadására.

Egy kis plusz info: ha nem angolul szeretnél vizsgázni, akkor jó tudni, hogy az IPMA minősítést magyarul is meg lehet szerezni.
Négy szintből áll. Kezdő szinttől a tapasztalt szintig fedi le a projektmenedzsment területet. Nem annyira ismert, azonban megfelelő projektmenedzseri minősítés szerzésére ad lehetőséget.

Ha még nem áll a birtokodban, folyamatos tapasztalatszerzés mellett és oktatással a CAPM tanúsítás egy nagyszerű lehetőség, amellyel projektmenedzserként nagy sikerrel fogsz nyitni. Ha már megvan a tapasztalat, akkor jöhet PMP minősítés.

Egyéb képzések, ha nem akarnál (még) minősítést szerezni

Lehetséges egy cégre szabott képzés, azaz zárt képzés keretében. Csak a cégben dolgozók vesznek részt.

Ha egy cég megkeres egy projektmenedzseri képzéssel foglalkozó céget, nagyon fontos, hogy nyíltan beszéljék meg a tréning előtt, hogy milyen tudást kell elsajátítaniuk a dolgozóknak. Természetesen a projekttel kapcsolatos alapokat is oktatni kell.

Lényeges, hogy a megrendelő előre tisztázza zárt képzés esetén, hogy milyen projektek vannak a vállalatban, és mit vár el a képző cégtől, személytől. Így az oktató is fel tud készülni.

Lehetséges nyílt, vegyes képzésen is részt venni.

Itt a résztvevők különböző cégeknél dolgoznak és mindenki más háttérrel érkezik,ezért más-más nagyságú és típusú projektben munkálkodnak. Ez a vegyes csoportú képzés azért jó, mert a jelenlevők megoszthatják egymással tapasztalatikat és kapcsolatot is építenek.

A nyílt formájú képzés még azért kedvező, mert egyéni jelentkezők is jöhetnek, ha új ismeretekre tennének szert. Legyen akár vállalkozó, vagy pályamódosító.

Mit tanulhatsz, ha egy projektmenedzseri képzésen veszel részt?

  • Megismered a projektmenedzsment alapjait
  • Képes leszel egy projekt működéséről átfogó képet alkotni, önállóan vezetni
  • Ismerni fogod, hogy különböző fázisokban mire kell ügyelni a projekt során, milyen feladatokat kell ellátni
  • Projekttervezésről és eszközökről is egy átfogó képed lesz

Még van tovább

Ha egy projektmenedzseri képzést elvégeztél, ott még nem áll(hat) meg a tanulás. Ha az alapokat elsajátítottad, akkor még egyéb kiegészítő képzéseken is ajánlatos részt venni, mint például tárgyalástechnika, kockázatmenedzsment és kommunikációs képzések. A kommunikációs képzésre azért van nagy szükség, mert valamennyi szinten a legtöbben másképp kommunikálnak, így másféle stratégiára van szükség.

Ahogy az előző bejegyzésben és ebben is szó volt, a projektmenedzserek nem az égből pottyannak, hanem képezni és tanítani kell őket.

Konklúzió

Mint látható, mind a PMP tanúsítás, mind a CAPM tanúsítás értékes eszközök ahhoz, hogy a projektmenedzserek folytathassák karrierjüket, és növeljék a projektmenedzsment ismereteiket, és értéküket természetesen.
Azonban, ha kitartóan tanulsz, képzéseken veszel részt, és hagysz időd magadnak, akkor lehetsz képesítés nélkül is nagyon kiváló projektmenedzser.

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.

Kockázatelemzés és kockázatmenedzsment folyamata

Amikor elkezdesz egy projektet, az egyik dolog, amire gondolhatsz: mi sülhet el balul?! Vagy: Majd lesz valahogy! Megoldjuk! Általánosságban többen is azt gondolják, hogy semmi nem...