A projektmenedzser 10 fontos tulajdonsága

Olvasási idő 2 perc

Az alábbiakban tíz tulajdonsága lett összegyűjtve egy kiváló projektmenedzsernek. Mikor találkoztál utoljára kiváló projektmenedzserrel? Jött, látott, győzött. Mindenki úgy emlékszik rá, hogy sikeres és milyen jó is volt vele együtt dolgozni. Mik azok a tulajdonságai, amik sikerre viszik? Szerencsére én már találkoztam vele, és nagyszerű volt együtt dolgozni.

Legfontosabb jellemzője egy kiváló projektmenedzsernek, hogy időre szállítja a projektet és a költségkereten belül. Azonban mik azok a tulajdonságai, amik lehetővé teszik, hogy kiemelkedő legyen?

Tíz pontban felsorolásra kerültek a lehetséges tulajdonságok, amitől kiváló lehet egy projektmenedzser.

1. A cél lebeg a szeme előtt és arra fókuszál

Tudja hova tart a projekt, mi a cél. Mindig tudja, hogy mi a státusz a projektben. Ha valamit nem tud akkor kérdez és utána jár, talál rá megoldást, hogy a projekt sikeres legyen. Kommunikálja, hogy mi a cél és azt motiválóan teszi mindenki számára.

2. Kiválóan kommunikál

Mint minden projektben, a kommunikáció a legfontosabb. A projektmenedzsernek külön kiváló képessége kell hogy legyen. Ő irányítja, vezet és felügyeli a projektet. Kiválóan is tud kérdezni és gyorsan átlátja a helyzetet. És nemcsak menedzseri szinten kommunikál jól, hanem mindenkihez van egy kedves szava.

3. Pártatlan

Nincs olyan, hogy valakinek kedvez. Neki az a célja, hogy a projekt adott időn belül, minőségben és költségkereten belül be legyen fejezve.

4. Gyorsan kiszűri a szükséges információt

Ha e-mailt kell olvasni, mondhatni a villámolvasás mestere. Meg tudja becsülni, hogy melyik témának mekkora a súlya és milyen információt kell abból kiszűrnie.

5. Kiváló döntéshozó

Gyorsan átlátja a helyzetet. Rengeteg döntést kell meghoznia. A tényekre fókuszál. Ha hoz egy döntést, akkor azt meg is tudja indokolni, ha szükséges, azonban elfogadják a döntését indoklás nélkül is.

6. A Delegálás mestere

Ismeri a csapattagokat és tudja, hogy kinek melyik feladatot kell adnia, hogy elvégezze. Ha látja, hogy valami nem működik, azonnal keres rá valakit, aki elvégzi és megoldja a helyzetet.

7. Mindig talál megoldást

Probléma nincs, csak megoldás. Akár ez is lehetne a mottója. Azonnal cselekszik és tudja, hogy mindig van valami praktika. Lehetséges, hogy sok kommunikációra és egyéb energia befektetésre van szüksége, ellenben mindig látja a szeme előtt az elérendő végeredményt.

8. Nagy a kapcsolatrendszere

Ha bármire szüksége van, azonnal megtalálja, aki a segítségére lesz és delegálja neki a feladatot.

9. Időbeosztás mestere

Úgy működik, mint egy svájci óra. Sosem késik. Ezért is értékes. Tudja, hogy egy feladatot mennyi ideig tart elvégezi. Ezen felül a saját idejét is kiválóan beosztja. Mindenhol időben megjelenik és felkészülten.

10. Rendezetten dolgozik

Legyen akár a saját számítógépe, asztala vagy a telefonja, mindig minden információt gyorsan megtalál.

Még az is a tulajdonságához tartozik, hogy az e-mailjeit rendezetten olvashatóan, tagoltan írja. Ha egy megbeszélést vezet, akkor előre összegyűjti a pontokat, amikről beszélni akar és azt letisztult formában egy prezentációban is tálalja.

És folyamatosan képzi magát

Nagy tudással rendelkezik, igazodik a mai világ gyors változásaihoz, illetve képben van a terjedő agilis irányzatokkal is. Life long learning elkötelezettje, ami manapság sokkal jobban érvényes, mint bármikor.

Amint láthatod, könnyen fel lehet sorolni tíz tulajdonságát egy kiváló projektmenedzsernek.
Ám ez koránt sem volt kielégítő, még számos készség és képesség jellemzi, de most úgy gondoltam, hogy a kevesebb több.

Hogy mi különbség a projektmenedzser és a projektvezető között ezen az oldalon található információ.


Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.