Projektvezetői pozíció elérése lépésről lépésre

Olvasási idő 2 perc

A cégek azzal a kihívással néznek szembe, hogy nehezen találják meg az adott feladatra a megfelelő projektvezetőt.
Ezt kétféleképpen tehetik meg. Vagy valaki új kollégát vesznek fel a cégbe, akinek már van tapasztalata, vagy tréningeken keresztül felkészítik a munkatársat.

Maradjunk annál, hogy kiképzik a cégek a projektvezetői feladatra a kollégát

Az elején leszögezném, hogy meg is kell majd tartani a kiképzett munkatársat. Különben utána jöhet az, hogy munkahelyet vált és egy másik cégnél kezd el dolgozni, mint projektvezető.

Legelőször is a cégnek meg kell határoznia a stratégiáját, hogy hogyan fejleszti a munkavállalóit, milyen képzési programokon vesz részt.

Ő ügyes majd őt kinevezzük, ért mindenhez és már régóta itt dolgozik, tud minden folyamatot.” Ez nem jó megoldás.

A tréningeknek az a célja, hogy a munkavállalót felkészítse arra, hogy milyen kihívásokkal néz majd szembe. A tréningen az a cél, hogy egy átfogó képet kapjon az adott pozícióról és megszerezze az alaptudást, amire a következő időben építkezik majd.

Ha a felkészítés kimarad könnyen túlterheltté, frusztrálttá teheti a munkavállalót.

Íme a három lépés, hogy projektvezető légy

Projekt csapattag

Technikai tudás birtokában állsz, ami képessé tesz arra, hogy csapatban megálld a helyed. Soft-skills képességekkel rendelkezel, azaz minden olyan dologgal, ami a szakmai tudásodon túlmutat. Mint például: jól kommunikálsz, csapatorientált és kiváló szervező vagy, továbbá kreatív vagy, problémamegoldásra törekszel, aztán teherbírás és stressztűrés stb. jellemez. Tehát minden, ami az emberi személyiséghez kapcsolható.

Amennyiben kiválasztásra kerülsz, akkor projektmenedzseri képzésen vehetsz részt, ahol az alapvető projektmenedzseri tudást sajátítod el.

Junior projektvezető – a következő szint

Először egy kisebb projektet vezetsz. Cégenként függ, hogy mi a kisebb projekt, azonban már önállóan felelsz a projekt sikeréért.

Itt az a lényeg, hogy a magabiztosságot megszerezd. Néha sajnos becsúszik egy-két hiba, azonban egy kisebb projekt keretében, időben reagálva még könnyen korrigálhatod. A felettesednek is felelőssége, hogy időnként alkalmat biztosítson arra, hogy átbeszéljétek az esetleges akadályokat.

Itt lehet sok lesson learned dolgot megtanulni, azaz az elkövetett hibákból tanulni. Amit azonban tudunk, hogy minden projekt más, mindig más kihívásokkal kell szembenézni. A projektvezetésben az alapmegközelítés mindig azonos, de minden projekt különböző.

Senior projektvezető

Itt már többéves tapasztattal rendelkezel, mint projektvezető és a projektmenedzseri eszközöket is magabiztosan használod.
Már nagy projekteket vagy egy egész portfóliót is irányítasz, és projektmenedzseri munkára is felkészültél.
Hogy mi a különbség a PM és a PV között, arról ebben a bejegyzésben találhatsz összefoglalót.

A cégeknek lehetőséget kell biztosítaniuk arra, hogy a munkavállalóik fejlődhessenek.
Azonban, hogy Te is fejlődni akarj, ahhoz a cégnek is sokat kell tennie. Ki akar valaki olyan vállalatában dolgozni, ahol nem találja meg a helyét és a célját?

Milyen motivációkat tud egy cég biztosítani? Továbbképzés, nagyobb felelősség adása, egy vízióért dolgozás és persze nagyobb fizetés?! Ám koránt sem biztos, hogy mindig a pénz a legnagyobb motiváló erő, hogy fejlődj, persze nem is mellékes. Ha szereted amit csinálsz és hosszú távon képzed magad, akkor a pénz is megérkezik idővel.

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.

Projektasszisztensi feladatok és alternatívák

Ez a cikk arról szól, hogy általánosságban mik a projektasszisztens feladatai.Egy projektmenedzser felelős a célok elérésért, határidőkért és a költségekért. Azonban ez mellett néha...