A reziliencia szerepe az életedben

Olvasási idő 2 perc

“Én már sírva menekültem volna el, mégis hogy csinálta mindezt végig?” Bizonyára Te is ismersz olyan embert, akit keményen megtaposott az élet, mégis felállt, leporolta magát, és most már erősebb, mint valaha. Az ő esete egy igazi reziliencia történet lehet. 

A reziliencia jelentése 

A reziliencia a lelki ellenállóképességet, rugalmasságot jelenti. A szó a fizikai jelenségről lett elnevezve, miszerint ha van egy rugalmas anyagú tárgy, földre ejtve az nem törik össze, hanem visszapattan

Költözhetsz akár egy lakatlan szigetre is, stresszfaktor mindig lesz, és meg kell vele küzdeni. Ám ha reziliens vagy – tehát minél rugalmasabb az alkalmazkodóképességed -, vész esetén is hamar visszakerülhetsz a nyugalmi helyzetedbe

A reziliencia nem egy velünk született dolog, a tapasztalatszerzés során alakul ki, így előhívja a szükséges képességeket, gondolatokat. Mindez természetesen tanulható

Reziliencia és a munka világa 

Aki ma nem tud alkalmazkodni, az “elvérzik”. Már azt sem tudjuk hova kapjuk a fejünket, annyi változás megy végbe a világban. Hiába dőlnél hátra az állandóság kényelmében, jön egy koronavírus járvány, és BUMM… 

Megváltozik az életed, vissza kell venned, majd alkalmazkodni a lehetőségekhez. 

Egy szervezeten belül is általában változások mennek keresztül. Ma már újabb és újabb dolgok haladják meg a másikat, ami még egyik nap bevált, mint problémamegoldási módszer, az másnap már elavult. Ilyenkor meg “legyél rugalmasabb”. Hát köszönöm…

A változás mindig nehéz. Fájdalommal jár. Egy krízis pedig rákényszerít a megküzdésre, és persze a cél az, hogy ne összetörve jöjjünk ki belőle. 

Ha reziliens vagy, akkor könnyebben megy a változtatás, gyorsabb a felfogásod, kreatív megoldásokkal rukkolsz elő, és fokozott cselekvőképesség jellemez a munkában. 

A reziliencia alkotóelemei 

 1. Kezdeményezőkészség 

Amikor nem várod, hogy a sült galamb a szádba repüljön, elébe mész a dolgoknak.

 1. Kontroll és érzelemszabályozás

Felismered, hogy meddig tart a Te hatásköröd, és ha kell, segítséget kérsz. A képesség a feszültség elviselésére, majd megnyugvásra. 

 1. Hit 

Akár egy felsőbb erőben, akár önmagadban való hit. 

 1. Célok

Értelmet adnak az életnek, erősíti a jövőbe vetett bizalmat. 

 1. Tartozni valahová 

Olyan közösségbe való tartozás, ahol önmagad lehetsz és biztonságban érzed magad. Baj esetén pedig tudsz kihez fordulni. 

 1. Humor 

Van, hogy már csak nevetsz a “nyomorodon”, tehát történt egy nézőpontváltás, majd így könnyebb felülkerekedni. 

A reziliencia fejlesztése 

Azért is nélkülözhetetlen, mert lesznek olyan helyzetek, aminél már kevés a korábbi tapasztalat, és ha fejleszted, akkor könnyebben megoldasz új és ismeretlen helyzeteket. 

 • Ne hasonlítgasd a problémádat másokéhoz 

Lehet, hogy neked nem kellett megküzdened egy halálos betegséggel, de attól a probléma még nem tűnik el, “van jogod szenvedni”. Neked a saját stresszfaktorodra kell fókuszálnod, azzal megküzdened, még akkor is, ha más már sokkal durvább dolgon ment keresztül. 

 • Ne várd, hogy majd úgyis megoldódik 

Inaktív személyként nem sokra mész. A reziliens karakterek cselekvők, és minden eshetőséget megvizsgálnak. 

 • Idézz fel olyan helyzeteket, amikor reziliens voltál 

Biztos, hogy kapásból tudsz mondani 2-3 olyan helyzetet, amin keresztülmentél. Hogyan vészelted át a nehéz időszakot? Lehet, hogy Te egy igazán reziliens személy vagy?

 • Fogalmazd meg az erősségeidet, vesd be őket!

Mik azok a tulajdonságok, amik kapóra jönnek a nehézségben? Szánj rá időt, vizsgáld meg önmagad, majd dobozold be erőforrásként! 

 • Találd meg azt a tevékenységet, ami kikapcsol! 

A reziliens emberek meg tudnak állni, amikor úgy érzik, fel kell töltődniük. Ez még inkább erőt ad majd a harchoz. Egy elmélyült kedvelt tevékenység segít visszahelyeződni egy egyensúlyi állapotba. 

Végszó

Ha megküzdöttél egy nehézséggel, érezheted, hogy sokkal erősebbé váltál. Ne a sérülésekre, a fájdalomra koncentrálj, hanem arra, amit nyertél belőle, a magasabb rezilienciára!

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.