Scrum módszer bemutatása a focin keresztül

Olvasási idő 3 perc

Vajon össze lehet kötni az agilis projektmenedzsmentet a focival?

Ez az írás azoknak szól, akik most ismerkednek a Scrummal és könnyebben át szeretnék látni a Scrum módszert az agilis fejlesztés keretében. Azért könnyű egy focicsapaton keresztül bemutatni, mert nem áll a csapat nagy létszámból és a focihoz nagyjából mindenki ért.

Az agilis fejlesztőcsapat tagjaihoz hasonlóan a labdarúgó csapat is felkészült személyekből, jelen esetben sportolókból áll.

Minden játékosnak különleges szerepe van a felkészülés és a játék során, hogy hogyan juttassák a labdát az egyik oldalról az ellenfél kapujába. Minél több gól, annál több nyerés, ami sok kis siker és majd idővel a végén nagy öröm lesz. Talán a bajnoki cím?

Kik kellenek ahhoz, hogy a folyamat működjön?

Stakeholderek, tulajdonosok

Legfőbb döntéshozók az érdekelt felek, fociban tipikusan a tulajdonosok, vagyis megszabják, hogy mi legyen a termékben, ebben az esetben mit érjen el a csapat. Azonban még beletartozhatnak a szponzorok, esetleg a szurkolók szóvivője is abba, akiknek lehet valamilyen óhajuk a csapattal szemben. Kívánságuk lehet a stakeholdereknek például bajnokit megnyerni, BL-be jutni, új játékosokat igazolni stb.

Igazgató, Product owner

Az igazgató, az agilis projektben a Product owner szerepét tölti be, vagyis a terméktulajdonos, aki felel a csapat működéséért, igazolásokért.

Scrum Master, azaz a Mesteredző

Szorosan együttműködik a csapattal, tervez, segít, változtat, megérti a csapat igényeit. Figyel a csapatra, összefogja őket, edzéseket vezet.

Játékosok, azaz a fejlesztők

Ha ők nem edzenek és játszanak, akkor nincs siker.

Segédedzők

Ebbe a csapat többi tagja tartozik bele, mint például a minőségbiztosítás, beszerzés …

Sportorvos, projektmenedzser

Rájuk is szükség van, akik kontrollálják a csapat teljesítményét, egészségét. Van, hogy kimaradtak a transzformáció során, de idővel megtalálják a helyüket.

Hogy nézhetne ki a Scrum módszertan a fociban?

Az igazgató, a Product owner összeül az edzővel és a csapatot is bevonják egy nagy Sprint tervezési megbeszélés keretében, hogy a következő időszakban mit kell elérnie a csapatnak és mire fókuszáljanak. Sok téma van, de a legfontosabbakat kiválasztják.

Aztán a Mesteredző minden reggel 15 percben meghallgatja a csapatot, a Daily Stand up formájában, hogy mi akadályozza a munkában a játékosokat és hogyan haladnak a felkészülésben. Kinek mi fáj, milyen kívánsága van. Ha valaki akadályba ütközik, akkor elmondja azt az edzőnek. Ha nincs semmi baja, akkor azt is megosztja, hogy halad a felkészülésben. Aztán 15 perc után az edző belefúj a sípba. Utána azonnal nekiállnak edzeni, azaz dolgozni.

Két meccs közötti időt lehet Sprintnek nevezni, amikor a felkészülés van a focimeccsre. A meccsek mindig kéthetente vannak, ennyi idő van rákészülni a következő mérkőzésre.

Aztán eljön a szombat és mindenki ül a lelátón, mert kíváncsi, hogy a csapat mit fog produkálni. Néha cserélődik a közönség, akiknek a játék, azaz bemutató van, de általában ugyanazok a személyek nézik a VIP páholyban a mérkőzést. Így a lelátóról láthatnak egy áttekintést arról, hogy hogyan is halad a csapat előre. Közben velük van az igazgató, és átbeszélik amit látnak.
Lehet arról elmélkedni az igazgatóval, hogy pár új játékos kellene, mert nem fognak különben kijutni a BL-be, akkor a Product owner felvesz egy új user storyt, vagyis az új igényt listájára. Ha már a listában van, akkor priorizál és a listájában előbbre helyezi az új játékosok megkeresését az edzőtábor helyett.

Ha szombaton volt a meccs, jobb esetben hétfőn reggel azonnal kiértékeli a csapat, hogy hogyan is alakult az előző mérkőzés. Ebben a visszatekintő megbeszélés keretében átbeszélnek mindent, hogy mi nem volt jó és mit kell javítani.

Nagyjából így lehetne könnyen egy példán szemléltetni és összefoglalni a Scrum módszer lényegét a focin keresztül.

Vannak más csapatot segítő tagok is, de a fenti írás csak egy szemléltető példa volt. Elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy aki még most ismerkedik az agilis módszertannal az megszeresse.

Ha jobban el szeretnél mélyülni az agilis filozófiában, akkor itt olvashatsz róla. Legelőször is a filozófiát fontos megérteni, utána jöhet a gyakorlat.

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.

A Core Team tag feladatköre és készségei

Ki is az a core team vezető?Az, aki egy projetkben egy adott részfeladatnak (modulnak) a felelőse, koordinátora, szakmailag tapasztalt, és egy csapatot vezet.Ez a...