SMART célok meghatározása példával

Olvasási idő 4 perc

„Mann muss Ziele haben”. Ahogy annak idején a német vezetőm mondta, kell, hogy legyenek céljaink. Igaza is volt.

A célunkat azonban meg is kell vizsgálni, és ez a SMART, azaz okos módszerrel könnyedén megvalósítható. Garantálom, ha ez alapján vizsgálod meg céljaidat továbbá tűzöd ki őket, máris reálisabbnak és elérhetőbbnek fogod látni mindegyiket.

Nem szükséges mindig alkalmaznod, ám a nagyobb célokhoz, feladatokhoz és ötletekhez ajánlott! Meg kell találnod, hogy mikor érdemes használni! Ha már párszor bevetetted, utána rutinszerűen fog működni az egész.

A SMART módszer bemutatása

Neked mi az első, ha támad egy ötleted? Mert ha az, hogy azonnal nekiállsz, nem biztos, hogy célravezető lesz. Ehelyett azt tanácsolom, hogy vedd górcső alá a megvalósíthatóságát. Legyen szó bármilyen ötletről, célról. Például: új munkatársat kell bevennetek a céghez, vagy kicserélnéd otthonod kerítését, de akár egy fogyókúra előtt is érdemes.

Egy ötletnél tudjuk, hogy arra jó aludni legalább egy napot. A cél konkrét megfogalmazásának pedig több idő kell.

A SMART célkitűzéssel konkretizálni lehet, hogy a cél hogyan kerül elérésre öt egyszerűn átgondolt lépésben.

Mitől SMART egy cél?

Attól, hogy a cél konkrétan, mérhetően, elérhetően, reálisan és időben behatárolva kerül meghatározásra.

SMART célok összefoglaló
A SMART célok hozzásegítenek a kitűzött cél eléréséhez egy nagyon egyszerű módon

Mit jelentenek a SMART betűszó elemei a célok esetében?

  • Specific – Specifikus, Konkrét
  • Measurable – Mérhető
  • Achievable – Akcióorientált, elérhető
  • Relevant – Reális, releváns
  • Time-bound – Terminizált, határidőhöz kötött

A célok nálatok SMART módon, vagy legalábbis érhetően meg vannak fogalmazva?

Példa a SMART cél meghatározására

Nézzük meg pontosabban az adott jelentéseket!

Specific – Specifikus, Konkrét

Azaz jól definiálható. Milyen munkára vágysz? Létezik olyan?

Tehát: Milyen munkát is szeretnél végezni? Mit keresel? Mert ha csa keresel valamit, az nem elég. Akkor az ‘valami’ lesz, és valószínűleg egy-két éven belül újra munkakeresésbe fogsz, mert nem tetszik, nem kapsz elég fizetést, vagy nem jó a környezet.

Konkretizálj!

Például: Az új munkahelyemen projektvezető szeretnék lenni, ahol a csapatomban 7 ember dolgozik. Havonta 725.000 Ft-os fizetést kapok, 40 órás munkában, amiben egy hónapban maximum 6 óra túlóra van.

Measurable – Mérhető

Ismerősek azok a csodálatos mérőszámok a KPI-k? Na meg persze statisztikával bármit ki lehet mutatni…

Hetente 5 jelentkezést küldök, és LinkedInen is keresek 5 kontaktot az adott iparágban. Tudod mérni? Igen. Könnyen? Igen.Egyszer egy  projektmenedzser konferencián az egyik előadó említette, hogy ők régen százalékban adták meg a mérőszámokat, hogy mennyit fejlődjenek évente illetve mennyi új ügyfelük legyen. Csakhogy a százalékkal a következőképpen vannak az emberek: ha mondjuk egy cégnél az a cél, hogy 4 vagy 5 %-kal növeljék az ügyfélkörüket, az valójában nem megfogható a munkatársak számára. Ellenben ha az a kívánt eredmény, hogy 20 új vevőt kell szerezni a következő évben, az már megfogatóbban hangzik, továbbá a vállalatnál is mindenki megérti, és jobban tud a célra fókuszálni. Ezt már havi bontásban lehet mérni. Azonban, ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, %-ban is megadhatja a célt.

Achievable – Akcióorientált, elérhető

A cél meghatározásánál fontos, hogy a jelenlegi vagy jövőbeli célok egyéb nem várt változások esetén is elérhetőek legyenek.

Az új munkahelyem, havonta 750.000 Ft-ot keresek havonta. A meglévő tapasztalatom, és tudásom bőven elég hozzá. Meg tudom indokolni, hogy miért érek ennyit. És a projektmenedzseri fizetési összefoglalóban is ezt olvastam.

(Itt megnézheted, hogy mennyi egy projektmenedzser fizetése).

Relevant – Reális, releváns

Hogy egy cél megfogható és elérhető legyen, ahhoz egyben reálisnak is kell lennie. Az a cél legyen kitűzve, ami reális a cég szempontjából.

Az új projektvezetői munkában megfelelő vagyok, mivel:

  • Az előző munkahelyemen a projekteket időben zártam.
  • Az új rendszer által 20%-ot tudtak spórolni a gyártási selejtben.
  • Kidolgoztam egy rendszert, ami által 0-ra csökkent a késedelmes feladatok listája.
  • A privát életben is lesz időm magamra, mivel jól tudom menedzselni a feladataimat.

Az ilyen, és ehhez hasonló indoklások miatt máris látható, hogy miért tudod elérni a kívánt fizetést.

Time-boxed – Határidőhöz szabott

A célt fel lehet bontani kisebb részekre 1, 3, 6 és 12 hónapos célokra. Sokszor módosulnak a célok, de legalább van, ami módosul, ami azt jelenti, hogy volt egy terv. Egy projektben is létezik change request, azaz módosítási kérelem. Olyan projekt még nem volt, ami ne módosult volna, és csak az tud, ami meg van határozva.

Fenti mérhető cél kiegészítve:
Hetente 5 jelentkezést küldök, és LinkedInen is keresek 5 kontaktot az adott iparágban. Ha nem jutok előbbre egy hónapon belül, és be sem hívnak sehova, nem kapok választ, akkor igénybe veszem a oldalon a karrier-tanácsadás szolgáltatást.

Nézzük meg egyben a SMART céllal meghatározott új projektvezető Avatart

Azonban itt még nem állt meg a tervezés. Fontos dolog az iteráció, azaz a célok finomítása és újrahangolása, amíg igazán SMART lesz.

Egy hónapig minden héten küldök 5 céghez pályázatot, és 5 embert felkeresek LinkedInen, hogy megkapjam a projektvezetői pozíciót, ahol bruttó havi 750.000 Ft-ot kapok, mert a 10 éves szakmai tapasztalatom megfelelő, és mellette még lesz elég szabadidőm is.

Ha ez nem jönne össze magadtól, akkor keress fel a karrier-tanácsadás ügyében!

Itt az oldalon a karrier-tanácsadás segítségével két hónapon belül találok új munkát. Egy kis megjegyzés: egyedül valószínűleg akár 4-5 hónap is is lenne. Miért? Mert általában ritkán jelentkezel munkára, nem vagy hozzászokva, és nem is tudod mit írj bele egy önéletrajzba.

SMART célok összefoglaló

A SMART módszer nem csodafegyver, viszont egy nagy segítség, ami jóval közelebb visz a célhoz, mivel konkretizálja azt.

Próbáld ki, és meglátod milyen hasznos lesz mind a munkádban, mind a magánéletedben egyaránt!

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.

A delegálás művészetének elsajátítása

Tudni, hogy nem tudsz mindent elvégezni, az már egy hasznos felismerés, azonban a mikromenedzselés és a feladatok delegálása egy külön művészet. Olvass praktikus tippeket arról, hogy hogyan add...