A 6+1 leggyakoribb személyiségteszt

Olvasási idő 3 perc

Már szinte biztos, hogy Te is találkoztál valamilyen személyiségteszttel a neten. Viszont hagynak maguk után némi kivetnivalót, hiszen jogilag nem mindegyik nevezhető tisztának, azaz nem validálták Magyarországon. Ennek ellenére bőven használják. Szóval van itt pro és kontra. A nem hivatalos tesztek akár rosszul is mérhetnek, hisz nem elég csak lefordítani egy külföldi tesztet, ebben bőven több szakmai követelmény rejlik. Egy rosszul alkalmazott teszt pedig a Te esélyeidet is ronthatja az állásinterjún, hiszen a rólad kapott következtetések is fals eredményt mutathatnak.

De mellette szólva, vannak itt jogilag kristálytiszta, validált tesztek is. Ha felmerült benned, hogy hogyan lehetne előre felkészülni egy tesztre, akkor le kell, hogy lombozzalak, mert sehogy. Ráadásul egy cég sem kötelezhetne rá, hiszen a tesztek a privát kérdésekre is kitérnek, és mélyre ásnak. Ha nem szeretnéd kiteregetni dolgaidat, vissza is utasíthatod

És visszatérve a mellette szóló részhez, azért az előnyei közé tartozik a teszteknek, hogy a munkaadó megismeri erősségeidet, ami jóval megkönnyíti a felvételi döntést. 

Nézzük azt a 6+1 gyakori személyiségtesztet! 

1. DISC teszt

A DISC modell azt mondja, hogy mindenki 4 viselkedési stílusba kategorizálható. A stílusok mindenkiben fellelhetők, de eltérő mértékben. Kimondott vezetői kompetenciát nem mér. Ha egy ilyet töltesz, akkor 2 tengely mentén kerülhetsz egy kategóriába (extra-vagy intraverzió; kapcsolat- vagy feladatorientáltság).

Kategóriák:

 • D= domináns (dominance/
 • I= befolyásoló /influence/
 • S= stabil /steadiness/ 
 • C= szabálykövető /conscientious/ 

A teszt során el kell döntened, hogy mely viselkedéscsoportok igazak rád (pl.: kedves, udvarias; meggyőző stb.) Szöveges és grafikus ábra születik eredményként. A természetes stílust mutatja be (természetes viselkedésed), illetve a felvett stílust (ahogy reagálsz a környezetedre).

Olvass többet a DISC-ről itt.

2. Enneagram 

Az enneagram egy személyiségleíró rendszer, amely kilenc különféle típusból áll. Van egy meghatározó típus ahova tartozol, de előfordul, hogy más területhez tartozó vonások is vannak személyiségedben.

A 9 karaktertípus: maximalista, segítő, eredményes, individualista, vizsgálódó, szövetséges, kalandozó, kihívó, béketeremtő. 

Különféle állításpárok közül választhatsz, amelyik leginkább jellemző rád. (Pl.: “Gyakran érzem szükségességét annak, hogy tökéletesen teljesítsek.”)

A teszt kissé spirituális jellegű, nem annyira tudományos.
Több információ itt található.

3. HOGAN teszt

Robert Hogan dolgozta ki, mely a személyiséget térképezi fel, amely előre jelzi a személy várható teljesítményét is. 7 skála szerint mutatja be, hogy hogyan viselkednek az emberek.

 • Önszabályozás (önértékelés, magabiztosság, nyomás alatti “hidegvér”)
 • Ambíció (versengés, törekvések, vezetői ambíciók) 
 • Társaságkedvelés (extraverzió, szociális interakciók igénye)
 • Személyközi érzékenység (empátia, tapintat, kapcsolatok megtartásának képessége)
 • Szisztematikus (önfegyelem, felelősségvállalás, precizitás) 
 • Kíváncsiság (fantázia, kreativitás, érdeklődés)
 • Tanuláshoz való viszony (oktatás minősítése, teljesítményorientáció)

Több információt itt találsz.

4. Myers-Briggs típusindikátorok (MBTI)

A Jung általi személyiségtípusokat határozza meg, több évtizedes háttérrel. Az önértékelés során igen-nem válaszok adhatók. (Pl. “Próbálod elkerülni a kötelezettségeket.”) 4 dimenziója van:

 • Extraverzió (E) – Introverzió (I): a személy külvilághoz való viszonyulását és energiaforrását mutatja
 • Érzékelés (S) – Intuíció (N): a személy információgyűjtését és észlelésének jellemzőit határozza meg 
 • Gondolkodás (T) – Érzés (F): a döntéshozatal módját tárja fel 
 • Megítélés (J) – Észlelés (P): a személy életvitelét, életstílusát jelzi

5. Minnesota többtényezős személyiségleltár (MMPI)

Világszinten rendkívül elterjedt klinikai pszichológiai teszt. Skálái a következőkről adnak számot: depresszió, hipochondria, pszichopatikus deviancia, vagy hisztéria stb. Ezekből a kulcsszavakból már érezhető, hogy a deviáns viselkedést méri. Elég furcsa lenne egy munkaerő-kiválasztási folyamat során előhozakodni vele. 

Mérési területek: pszichológiai, pszichiátriai és kriminálpszichológiai igazságügyi szakértői foglalkozás; fogvatartottak vagy drogrehabilitációs program résztvevőinek tesztelése, pályaválasztás esetén; általános orvosi betegek tesztelése; pár-és családterápia. 

Példaállítások:  “ Időnként legszívesebben összetörnék valamit.”

                         “Néha arra gondolok, hogy nem vagyok jó ember.”

6. Eysenck-féle személyiség-kérdőív

Eysenck szerint van 2 szupervonás, amely alapjaiban határozza meg személyiségünket:

 • Extraverió – Introverzió: a dimenzió tulajdonságai a nyitottságtól a zárkózottság felé tartanak. Ha többségében igen a válasz, akkor az extraverzió felé billen a mérleg.
 • Érzelmi labilitás – stabilitás: a kiegyensúlyozottság és kiegyensúlyozatlanság skálája. Az igen válaszok az érzelmi labilitás felé lavíroznak. 

+1 Captain teszt

A Captain egy munkaattitűd teszt, amely nem a pályázó mélylélektanára fókuszál, hanem adott témákhoz viszonyított hozzáállását méri. A Captain 38 faktort vizsgál, az attitűdöket pedig tízes skálán tárja fel – így szolgáltat egy árnyalt személyiségrajzot.

A teszt feltérképezi a fejlődési területeidet, például  mennyire rendelkezel különféle képességekkel /eladói potenciál, műszaki érdeklődés, vezetői képesség, munkatársi kapcsolatok, döntésképesség stb./, továbbá melyek azok, amin lehet és érdemes is javítanod, akár egy továbbképzéssel. 

A kitöltés során 183 kijelentéspárral találkozol. Pl.: 
A Szeretem az olyan munkát, amely pontosságot és koncentrációt követel.
B Rá tudok venni másokat, hogy azt tegyék, amit én akarok.