Timeboxing technika – az idő legyen veled!

Olvasási idő 2 perc

Kevés az időd? Nem végzel időben a feladatokkal? Mindig mindent tökéletesre akarsz elkészíteni? Akkor a timeboxing módszert neked találták ki. 

Mi is az a timeboxing?

Ezzel a módszerrel időben fogod elvégezni a feladatokat, mert a lényege, hogy mindig egy előre meghatározott időn belül kell véghezvinni azokat.

Ha lejárt az időd, akkor kénytelen vagy abbahagyni az adott munkát, és eldönteni, hogy elérted-e a célodat.
Ezt a módszert bármire használhatod.

Például:

  • Státuszriport elkészítésére, 25 percet adsz magadnak, 9:00-kor nekiállsz, 9:25-kor végzel vele. Pikk-pakk, sima ügy.
  • Pl. én blog írására 50 percet szánok. 17:00-kor kezdek, 17:50 kor végzek.
  • Vagy reggeli edzésre belősz 30 percet.

Miért hasznos ez a módszer?

Volt, hogy halogatva álltál neki bárminek? Cyril Northcote Parkinson írt egy esszét, amiben a fő teóriája szerint „a munkavégzést mindig addig húzzák, amíg ki nem töltik az elvégzendő feladat rendelkezésére álló időt”.

Ha van időd, és ráérsz, akkor nem olyan intenzitással foglalkozol vele, mint ahogy kellene. Ha időhöz vagy kötve, akkor végzel a feladattal. Ismerős, hogy mindig a leadási határidőre készülsz el?

Természetesen nem lehet folyton nyomás alatt dolgozni, és a határidőket rövidíteni, mert ott már a mennyiség a minőség rovására megy, de idővel meg lehet tapasztalni, hogy egy-egy feladatra mennyit érdemes szánni.

Timeboxing vs time blocking

Timeboxing technika esetén meghúzhatod egyes feladatoknál, hogy mennyi időre gondoltál. Ha lejárt, akkor nyugtázod, hogy végeztél a teendővel – ami minőségi is. 

Time blocking esetén pedig a naptáradban rögzítesz időpontot, mert attól félsz, hogy nem lesz rá időd. Például minden nap az ebédidőt. Annak tutira megvan a fix ideje.

Hogyan alkalmazd a timeboxing módszert?

A feladatot határozd meg  SMART módon!

  • Specific – Specifikus, konkrét
  • Measurable – Mérhető
  • Achievable – Akcióorientált, elérhető
  • Relevant – Reális, releváns
  • Time-bound – Terminizált, határidőhöz kötött

Bónusz tipp:

Nekem ami még bevált, hogy le is írom a füzetembe, amikor nekiállok, hogy mennyi idő van az adott feladatra. Ezzel is tudatosítom önmagam felé. Közben nézem az órát, hogy hogyan haladok.

Összefoglalás

Ha még többet szeretnél megtudni a módszerről, hogy milyen projektmenedzsment technikákban használják, akkor olvass utána az agilis módszertannak!

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.