Vezetőképzés lépésről lépésre

Olvasási idő 2 perc

A projekttagoknak szüksége van egy alap projektmenedzseri tudásra, hogy megállják a projektbeli helyüket. Ha megértik, hogy hogyan működik egy projekt és milyen eszközök vannak benne, az már bőven elég a csapattagok számára.

Hogy miért projektvezetőt írok és miért nem projektmenedzsert arról ezen az oldalon olvashatsz. Összehasonlítottam a projektvezető feladatait a projektmenedzser feladataival.
Hogy hogyan történik a kiválasztás és miként lesz valakiből projektvezető, arról itt található egy bejegyzés.

Ami a legfontosabb, hogy a projektvezetők nem az égből pottyannak, hanem képzik őket

Ha Te projektvezetői pályára lépnél, sok új dolgot kell tanulnod. A projektvezetői pozícióban már komplex feladatokat szükséges ellátni. Ezért megfelelően kell a cégnek felkészíteni téged.

Fontos lényegi tartalom, hogy egy projektvezetőt mire kell felkészíteni a képzésen.
Az alábbiakban a leglényegesebbek lettek felsorolva:

 • Csapatvezetés
 • Konfliktuskezelés
 • Projektmenedzseri ismeretek elmélyítése (módszerek és eszközök tanulása)
 • Megbeszélések vezetése
 • Szociális képességekről is szót kell ejteni
 • És a kommunikációról is, mivel itt más hierarchiában dolgozik, mint előtte

Hogy a következő szintre léphess, ahol már nagyobb projekteket kell vezetni, még sok egyéb tudást kell elsajátítanod

Az alábbi képzéseken érdemes még részt venned:

 • Több projekt egyidejű vezetése
 • Válságmenedzsment képzés
 • Projektmenedzseri képzés
 • Projektkontrolling képzés
 • Nemzetközi projektben való részvétel
 • Projektkultúra felmérése
 • Szervezeti kultúráról is tanulni kell

Mind a cégnek, mind neked meg kell érteni, hogy ez egy jól felépített stratégia mentén történik, ami hosszú évek munkája.

Ha csak adnának egy projektet és nincs meg az alapismereted a projektvezetésre, akkor frusztrálttá válhatsz, így a cég munkavállalóját veszti el, Te pedig a motiváltságot.

Sokan úgy érzik, hogy készen állnak arra, hogy projektvetők legyenek, azonban nem jön a várva várt lehetőség. Ebben az esetben kérdezd meg a felettesed, hogy milyen lehetőségeid vannak! Mit gondolnak rólad? A visszajelzés alapján fejlesztheted magad, akár autodidakta módon. Elmehetsz egy képzésre, amit esetleg saját magad finanszírozol. Hosszú távon ez is kifizetődő.

Nagyobb cégekben már van személyes évértékelő, ahol megnézik, átbeszélik a vezetővel, hogy Te hogyan teljesítettél és milyen terveid vannak a jövőben. Ha látja a vezető, hogy ambiciózus és nyitott vagy az új dolgokra, akkor meg tudtok egyezni abban, hogy milyen irányban fejlődj még tovább. Innen már csak egy lépés a projektvetői és projektmenedzseri képzésen való részvétel.

Manapság rengeteg projektvezetői és projektmenedzseri képzés elérhető. A cég számára megfelelő képzési partnert érdemes megtalálni.

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.

MVP jelentése – gyors megoldások a tökéletesek helyett

Az MVP jelentése: a leggyorsabban elkészíthető első üzemképes prototípus. Azaz a termék, szolgáltatás csak a legszükségesebb funkciókkal rendelkezik az indulásnál. Cél a visszajelzések és...